model Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Cześć może nie wszyscy wiedzą, to się troszkę podzielę tym co się dowiedziałem, otóż Chiny wykupiły całą produkcję balsy, która jest im potrzebna do wypełniania łopat elektrowni wiatrowych, kiedy spytałem kiedy będzie coś na sklepach Pan sprzedawca stwierdził że drzewa szybko nie urosną, pozostaje nam balsa pod tytułem ,,no name" gorszej jakości, coś tam w sklepach się pojawia. Jeśli ktoś coś więcej wie na ten temat to proszę się podzielić informacjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 A miałem Ci dać cynk żebyś nakupił na zapas. Yyyy zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 No tak ? nic się nie stało, już po głowie mi chodzi mustang piankowy zamiast balsowy ewentualnie przymkne oko na slabsza jakość balsy i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Przy większych modelach nie będzie ta słabsza jakość aż tak odczuwalna, gorzej przy jakiś lekkich. Podobnie że sklejka niby lotnicza a już mi powiedziano że sprzedają co mają. Pozostanie liściasta, może brzozowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Oki będę miał na uwadze sklejkę przy zamówieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Najwyżej potniemy tratwe balsową z wyprawy Kon-tiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Godzinę temu, Grifon napisał: Najwyżej potniemy tratwe balsową z wyprawy Kon-tiki. Myślisz ze jest gdzieś jeszcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Szykujcie siekiery jedziemy do Oslo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 10 minut temu, Grifon napisał: Szykujcie siekiery jedziemy do Oslo. to jest RA a nie Kon-tiki.....do czego Ci papirus ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Pewnie chce zdobyczną balse oklejać Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 To niech robią łopaty z bambusa lub ryżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 ?A,jakby ten łopian zasadzić u nas,klimat się ociepla,tylko z kąd wziąć sadzonki?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Gdzie ci się ociepla u mnie zimno Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 13 minut temu, SlawekADW napisał: To niech robią łopaty z bambusa lub ryżu spoko, bo zaraz drapieżny ptak nadlecii powie ,ze jest manipulacja członkiem pod płaszczykiem i masz to co napisałes udowodnić , bo inaczej jesteś no tym ...mani, mani...pulatorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 No tak. Dobrze że balsa nie jest żółta albo czerwona hehhehee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 No i wydało się.. Oglądałem dzisiaj na kanale BBC EARTH program "Sekrety superfabryk" o produkcji 75-metrowych łopat dla morskich elektrowni wiatrowych(a produkuje się też ponad 100-metrowe!) https://www.gramwzielone.pl/energia-wiatrowa/100575/najdluzsza-lopata-wiatrowa-na-rynku-jej-budowe-nadzorowal-polak Są one wykonane z żywicznych laminatów szklano-balsowych. Mimo, że balsa nie wypełnia całej objętości takiej 20-tonowej łopaty (łopata jest w środku pusta), a jest tylko kilku/kilkunastocentymetrowej grubości wykładziną( „balsaflex”) wzmacniającą od środka i uelastyczniającą konstrukcję, to wyobraźcie sobie ile balsy idzie na jedną tylko łopatę ! https://zielonestrefy.pl/opis-procesu-produkcyjnego-lopat-turbin-wiatrowych-o-poziomej-osi-obrotu-hawt/ A ile łopat jest na jednej morskiej farmie? Podobny sposób robi się łopaty także dla wiatraków lądowych. Ot, i mamy odpowiedź dlaczego mamy deficyt balsy... (i skąd ją w razie braku wziąć.. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Tratwa z Kon-tiki została spalona zaraz po doświadczeniu przepłynięcia ? U mnie w sklepie widziałem deseczki balsowe ale nie sprawdzałem czy dotychczasowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Kupię sadzonkę balsy,a nóż,widelec, uda się wyhodować,klimat się ociepla,czekam na propozycje?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 10 godzin temu, RomanJ4 napisał: (a produkuje się też ponad 100-metrowe!) https://www.gramwzielone.pl/energia-wiatrowa/100575/najdluzsza-lopata-wiatrowa-na-rynku-jej-budowe-nadzorowal-polak nie dam sobie ręki uciąć ale nie wydaje mi się ze w tej konkretnej łopacie jest użyta balsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 51 minut temu, psiwak napisał: nie dam sobie ręki uciąć ale nie wydaje mi się ze w tej konkretnej łopacie jest użyta balsa. Pewnie konstrukcje i technologie są rożne, ale jak widać w załączonych linkach taka z balsą też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi