model Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Najtrudniejszy ale i tak sobie z nim poradzę, to będzie wisienka na torcie? spokojnie, chyba mnie kolega troszku nie docenia ??? (nie mój pierwszy model samodzielnie budowany) Myślałem o całym skrzydle nie dzielonym, żebro centralne sklejka 3 mm przy gondolach silnikowych sklejka 2 mm, domki a raczej kręgosłup silnika jak i podwozia też sklejka 2 lub 3 mm który będzie się wsuwać miedzy zebra na zamek do dźwigarów reszta żeber balsa 2 mm, natarcie 6 mm, dźwigary sosna 6x4mm, wznios 5 stopni. Co do skłonu i wykłonu to jeśli zastosuje śmigło prawe i lewe wykłon nie będzie potrzebny, czy u siebie zastosowałeś skłon silników ? W wytycznych które mi przesłałeś kiedyś nie ma informacji na ten temat, chyba że nie doczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Tak, wiem że już nie jeden ładny samolot zbudowałeś, nie o to mi chodziło. Tylko pisałeś "że już tylko gondole, pikuś..." , ja tak to odebrałem, a wydaje mi się że wręcz przeciwnie. Cała reszta jest banalna w porównaniu do zaprojektowania gondoli, tak według mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 A zatem zaczniemy budowę od najtrudniejszego co Ty na to ? Ale przed gondolami będe potrzebne konstrukcja skrzydła dobrze myślę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Zrobisz jak uważasz... Co ja tam będę ci narzucał plan robót. Do pasowania gondoli jak najbardziej, dobrze by było mieć skrzydło. Raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Budowa wilka rozpoczęta ?, szkielet statecznika sklejony balsa 1.5 mm ( dechy przyszły twarde jak cholera i tak to wygląda z wagą ?) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. model Opublikowano 23 Listopada 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Góra oklejona, spód dopiero później po montażu sk i serw z przewodami. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 24 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 13 godzin temu, model napisał: Góra oklejona, spód dopiero później po montażu sk i serw z przewodami. Chcesz montować serwa w statecznikach? Przy tak małym modelu będziesz miał duuuuże problemy z wyważeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 Myslałem o małych serwach 9-12 g Ale jeśli sugerujesz przekładnie z popychaczy to coś wykombinuje, zważywszy na to że balsa do budowy statecznika i tak do najlżejszych nie należy. ? Wtedy serwo można wygonić aż na sam dziób. Dzięki za szybką reakcje?. I chyba mam rozwiązanie... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Kleimy stateczniki ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Wczoraj natknąłem się na takie malowania wilka ,,bojowe" nie ukrywam ale prototypy były malowane- dużo powiedziane ?, na kolor ciemno oliwkowy i spód jasno niebieski, a co powiecie na takie malowania pierwsze bądź drugie ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Fajne Moze drukne kolejnego Wilka i dam mu malowanie nr 2. Podobaja mi sie te czerwone gondole - chociaz bardziej wpada to w jakies radzieckie barwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 No właśnie pierwsza wersja bardziej pasuję ? i dużo lepiej się prezentuje niż wszystko w jednym kolorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 55 minut temu, japim napisał: Fajne...... Przemku, masz zawalona skrzynke pocztowa - nie można wysłac Ci wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Cytat dam mu malowanie nr 2. Podobaja mi sie te czerwone gondole - chociaz bardziej wpada to w jakies radzieckie barwy. Gondole wyglądają radziecko ale kamuflaż typowo brytyjski ... a'la Mosguito ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udało się połączyć oba stery kierunku że sobą ? Cały dzień kombinowałem, nic nie wymyśliłem ale jak usiadłem to poszło raz dwa ? Przepraszam za rzeźnię w balsie ale priorytet to działanie całego mechanizmu. Orczyki z serw przykręciłem do kołeczków bukowych 4mm i długości 4 cm, wywierciłem od spodu otwory aż do pierwszego zawiasu palcowego i wkleilem kołeczki z orczykami na poxipol, dodatkowo przewierciłem i wkleiłem kliny z wykałaczki, co by się ewentualnie nie obracało. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 No brawo! Idziesz ostro z robotą! Te malowania fajne, owszem, ale to czysta fantastyka. Niestety. Nawet te oliwkowe. Malowane prototypy Wilka nie miały nawet szachownic, nie mówiąc o pozostałych oznaczeniach. Polączenie sterów kierunku fajnie wyszło. Obawiał bym się tylko o miejsce gdzie na kołku jest oczyk. Jeden wkręt...? Nie obróci się? Może i tam przydało by się to jakoś zakołkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Na kołeczkach dałem pasek papieru okreciłem kilka razy na CA i wbiłem na siłę do środka orczyka ( na papierze zrobił się wieloklin) następne parę kropel CA i na koniec wkręt ale jak najbardziej można dać kołeczek. Co do malowania to więc właśnie trzeba by jakoś zrobić Wilka na bojowo, może i fantastyka ale chyba lepiej by się prezentował na lotnisku niż w jednolitym oliwkowym kolorze ? Ps. Ostro to by praca szła jeśli bym miał z tydzień urlopu i nieograniczone godziny czasu pracy przy wilku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 W dniu 24.11.2022 o 09:38, model napisał: Myslałem o małych serwach 9-12 g Ale jeśli sugerujesz przekładnie z popychaczy to coś wykombinuje, zważywszy na to że balsa do budowy statecznika i tak do najlżejszych nie należy. ? Wtedy serwo można wygonić aż na sam dziób. Dzięki za szybką reakcje?. I chyba mam rozwiązanie... Buduje TEGO Skyrocketa od 5 lat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Tak jest, cały czas obserwuje i powracam do tego tematu z sentymentu, co prawda zestawu kit jak w Twoim przypadku nie mam ale plany wydrukowane mam i trzeba pędzić z Wilkiem bo kto wie następny skyrocket ? nie wiadomo ?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 4 godziny temu, model napisał: bo kto wie następny skyrocket Nie NASTEPNY, tylko pierwszy! Raczej (gdy patrze na Twoje tempo)?, nie bede pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi