Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jarek996 Opublikowano 3 Lutego 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Lutego 2022 Czolem makieciarze ( i nie tylko ) ! W zwiazku z oddaniem mojej przydomowej modelarni do uzytku , wzrosly znacznie moje mozliwosci "produkcyjne" . Moj poprzedni lokal ( ktory jeszcze mam i moze bede uzywal do BBZ ( BARDZO BRUDNYCH ZADAN ) lezy niestety okolo 6-7 km om mojego domu i niestety ZAWSZE mi sie chce podlubac , ale NIE ZAWSZE chce mi sie tam jechac ( w sumie jechac to tak ) , ale mysl o powrocie po kilku godzinach dlubania , czesto przytrzymywala mnie w domu. Wiekszosc modeli wisi na starym miejscu , a nowe dlubie juz przy domu. Ale do tematu ! Chwalilem sie pewnie juz kiedys , ze dawno temu , stalem sie posiadaczem silnika OS Sirius FR-5 . Lezal on sobie w kartonie , zrobilem rok temu maly przeglad , ale jeszcze go nie odpalalem ! Mam nadzieje , ze chodzi , bo zamowilem 3 minuty temu material na IARa -80 ! Zastanawialem sie dlugo CO on ma napedzac. Myslalem o jakiejs starej wyscigowce ze zlotej ery ( najblizej bylem wycinanki TRAVEL AIR Mystery Ship ), ale jest to bardzo prosty model , ktorego budowa nie dalaby mi wiele satysfakcji. Kazdemu PRAWDZIWEMU modelarzowi chodzi po glowie ( czesto cale zycie ) jakas makieta ( czy polmakieta ) warbirda. Kazdy z nas ma jakiegos "faworyta" , czesc kupuje gotowce , czesc wycinanki , a czesc buduje wszystko samemu. Moim absolutnym faworytrem jest FW-187 , ale jednak przewazyla chec "pohalasowania" silnikiem gwiazdowym ? Chcialem , aby wybrany przeze mnie model nie stal obok 11 podobnych na kazdym lotnisku , wiec odpadaly Fw-190 , Thunderbolty , Corsairy i Zera. Chcialem tez bardzo miec jakis polski akcent ( choc nie zadna PZLke , bo ich tez zatrzesienie ) no i w koncu znalazlem : IAR-80 ! Samolot o niezlych proporcjach na model , ciekawej sylwetce , ogonie od PZL-24 ( produkowanego tamze na licencji ), rzadko spotykany na modelarskich lotniskach no i wspaniale "papuzie" rumunskie malowania ! Plan znalazlem na Outerzone ( jest to faktycznie uwieziowka , ale Pan konstruktor pisze , ze nadaje sie rowniez na radyjko ). Plan modelu ma skale 8,33:1 ( 59,1 cali - 150 cm rozpietosci ), ale powiekszylem go o 150% . Wyszla ( mi ) rozpietosc 225 cm . Nie wiem JAK oni wyliczyli te skale na planie , gdyz oryginal mial rozpietosc 909 cm ? Nie wychodzi to w ZADEN sposob . W kazdym razie po moim powiekszeniu wychodzi , ze skala to : 909:225 = 4.04 Konsultowalem cala ta operacje z szanownymi kolegami z forum ( wielkie dzieki dla Wojtka ( mecenas) , Andrzeja z antypodow i Jarka ( aviatik ) i po kilku przemysleniach doszlismy (oni doszli ? ) do wniosku , ze TO poleci ! Trzeba popracowac nad profilem skrzydla i kilkoma detalami ale w/w Panowie rozwiali moje watpliwosci na tyle , ze przed chwila zamowilem pierwsza partie materialu ( glownie na kadlub ). Zalaczam plan do wgladu i kilka fotek z malowaniem . Pozdrawiam i czekam na porady i uwagi. https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=13134 6
Jerzy_R Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 Koniec świata już blisko? Będzie kleił a nie gadał? Koniec świata... Ale panowie już niosą... zdjęcie z grupy na fejsie: https://www.facebook.com/IAR80FA
Bacacyl Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 Fajny wybór, ale coś mi nie pasuje ta rozpiętość wg. dostępnych danych rozpiętość wynosiła 11,00m
jarek996 Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Opublikowano 3 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 20:23, nJerzy_R napisał: Będzie kleił a nie gadał? Rozwiń ? No kleil to moze nie , ale bede rowerem jezdzil ? Po tych zdjeciach co przeslales , poszukam chyba innego obiektu ? Moj to bedzie taki troszke lepszy ARF ? W dniu 3.02.2022 o 20:32, Bacacyl napisał: Fajny wybór, ale coś mi nie pasuje ta rozpiętość wg. dostępnych danych rozpiętość wynosiła 11,00m Rozwiń Wlasnie tez to widzialem. Podaja to roznie. Wg mnie tez jest wiecej. Dosyc spore wydluzenie . Prototyp mial 10,00 m 80 B 11,00 m 81 10,70 m Dalej NIC z tych rozpietosci nie daje skali 8,33 przy 59 calach .
Jerzy_R Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 20:32, jarek996 napisał: Po tych zdjeciach coprzeslales , poszukam chyba innego obiektu Rozwiń Że niby to taki żarcik? Trenuj dalej, bo Ci nie wyszło.
jarek996 Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Opublikowano 3 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 20:42, nJerzy_R napisał: Że niby to taki żarcik? Trenuj dalej, bo Ci nie wyszło. Rozwiń Nie bardzo wiem o co kaman , ale trudno. Skupie sie na czym innym. Skupie sie na tym , na czym znam sie najlepiej : na PEDALOWANIU !
Bacacyl Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 20:32, jarek996 napisał: ? Wlasnie tez to widzialem. Podaja to roznie. Wg mnie tez jest wiecej. Dosyc spore wydluzenie . Prototyp mial 10,00 m 80 B 11,00 m 81 10,70 m Dalej NIC z tych rozpietosci nie daje skali 8,33 przy 59 calach . Rozwiń Jutro mogę zmierzyć na rysunkach publikacji Scale Palans No.12 są tam rysunki 80A i 81C
jarek996 Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Opublikowano 3 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 21:09, japim napisał: Ulotnić IAR'a wcale nie jest trudno: Rozwiń Wiem , wiem . Widzialem i podziwialem ? Poniewaz moja gwiazda jest dosyc paliwozerna , potrzebuje spory zbiornik ( 1200 ml ). Miejsca na ten zbiornik nie ma za wiele i bedzie on musial byc jakos "wciety" w skrzydlo ( ktore planuje zrobic jednoczesciowe ) . Przesylam zdjecia z zaznaczonym zbiornikiem ( ma dlugosc 19,5 zm , szer. 10cm , a wys. 8 cm . Wiadomo ze musi lezec na pewnej wysokosci ( ze wzgledu na gaznik ) , a miejsca od skrzydel do silnika niewiele. Klania sie klasyczny "krotki przod " . Zbiornik DUBRO , ma klasyczny "dziubek" na dole i wlasnie ten dziubek dojdzie prawie do tylu wregi . Os gaznika , jest 16mm pnizej osi silnika . To niestety "ustawia" ten cholerny , niepasujacy zbiornik. P.S. Na zdjeciach zaznaczylem obrys silnika w rzeczywistosci ( te probniki kolorow ) Prawa strona zoltej linijki , to TYL wregi silnikowej. Dalej zbiornika ( do przodu ) nie posune , bo trafiam w palak mocowania silnika . 2
RobertK Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 20:23, nJerzy_R napisał: Koniec świata już blisko? Będzie kleił a nie gadał? Koniec świata... Rozwiń "przyganiał kocioł garnkowi..." że sparafrazuję Twoją wypowiedź z innego wątku. Zanim napiszesz coś takiego pochwal się swoim dorobkiem... W dniu 3.02.2022 o 21:13, jarek996 napisał: Poniewaz moja gwiazda jest dosyc paliwozerna , potrzebuje spory zbiornik ( 1200 ml ) Rozwiń Myślę że przy tej wielkości modelu te 1,2l powinno dać się bez większego problemu wkomponować w SC.
jarek996 Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Opublikowano 3 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 21:49, RobertK napisał: "przyganiał kocioł garnkowi..." że sparafrazuję Twoją wypowiedź z innego wątku. Zanim napiszesz coś takiego pochwal się swoim dorobkiem... Rozwiń Jest tu wielu przeroznych frustratow , ktorzy chca w jakis ( byle jaki ) sposob zaistniec. Dajmy im sie wyszalec , a pozniej jak beda dalej brykac i przeszkadzac , to IGNOROWAC ? Ja na 100% nie bede z nimi WALCZYL , bo juz dawno doszedlem do wniosku , ze to strata energii ( Ty tracisz , a oni z tego czerpia ? ) . Jest wspanialy wynalazek na forum na takie "przypadki" ; IGNOROWAC !!! Na 100% cos sie wymysli , ale miejsca jest mniej jak sie moze wydawac . No i jeszcze to bliskie polozenie skrzydla od wregi silnikowej. Czytalem tez na forum , ze silnik chodzi "lekko" i pewnie , ale wazne jest prawidlowe polozenie zbiornika. Wczoraj przymierzalem nawet zbiornik 1500 ml ( jeszcze dluzszy ! ) , ale poczytalem tu i tam i doszedlem do wniosku , ze po 12 min. latac NIE bede. Zreszte jak znam zycie , to prawie w ogole latac nie bede ? P.S. Nad nowym profilem ( i zwichrzeniem ) skrzydla pracuja juz ludzie w Australii , wiec moge sie skupic na pedalowaniu ?
merlin71 Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 Projekt nie tuzinkowy. Imponujący! Grubo! Taki rozmiar, no i TAKI silnik...! Gratulacje! Tak przy okazji tylko zapytam, bo ciekawość nie daje mi spokoju, co z Twoimi dwusilnikowcami? Tematy nie zakończone... Poleciały? Ugly i ten drugi. Te "brzydale"... ;)
Jerzy_R Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 21:49, RobertK napisał: Zanim napiszesz coś takiego pochwal się swoim dorobkiem Rozwiń W dniu 3.02.2022 o 21:59, jarek996 napisał: Jest tu wielu przeroznych frustratow , ktorzy chca w jakis ( byle jaki ) sposob zaistniec Rozwiń Człek chce coś w żartach napisać, to zgnoją ciul wie za co. Ok. Pies wam m...ę lizał. Żeby nie było OT Koszulka z IAR 80 i jedna pozycja (która jest na forum) z mojego marnego dorobku (nie "chwalę się" nie mając czym).
jarek996 Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Opublikowano 4 Lutego 2022 No to jakos ten zart Ci nie wyszedl ( jak widzisz nie tylko ja tak twierdze ) , ale pal licho. Ja w tematach z budowa modeli staram sie kolegow albo PODZIWIAC , albo WSPIERAC , albo zadawac im konkretne pytania ( gdzie mnoge sie ciagle uczyc modelarskiej sztuki ) .Ze wzgledu na swoje skromne umiejetnosci , rzadko moge niestety cos DORADZIC ?. Od grania ludziom na nerwach jest HP ( choc to mnie juz tez przestalo "pasjonowac" ) ? OK ; mordy nam psy wylizaly , otrzasnelismy sie juz z Twoich dowcipow i jedziemy dalej z tym koksem ! Brawo za koszulke z IARem. Mimo ze czuje przy moim kompie , ze troszke przepocona , chetnie ja odkupie ? Co to za model ? Przypomina troszke JAKa -12 , ale jakies inne zastrzaly . Przeciez ja sie tez nie chwale. Chwale sie zawsze moja NIEUMIEJETNOSCIA , ale mimo tego PODEJMUJE rekawice i tego cholernego IARa ( kiedys ) ulotnie ! Dlatego potrzebuje WSPARCIA , a nie podcinania skrzydel ...... Fantastycznie byloby poleciec kiedys razem z np PZL 11 na jakims zlociku ( np w 2037 ) . W koncu to kuzyni . Pytanko do fachowcow : JAKICH serw szukac ( na razie do skrzydel - lotki i klapy ) ? Jako niedzielny ( do poprzedniej niedzieli ) modelarz , posiadam spora kolekcje serw standard ( wiekszosc SAVÖX ) , ale przy tej wielkosci idziemy chyba w gore ? W dniu 4.02.2022 o 05:15, Grzesiek napisał: https://youtu.be/jp5eg42mf38 Rozwiń ? W dniu 4.02.2022 o 00:37, merlin71 napisał: Tak przy okazji tylko zapytam, bo ciekawość nie daje mi spokoju, co z Twoimi dwusilnikowcami? Tematy nie zakończone... Poleciały? Ugly i ten drugi. Te "brzydale"... Rozwiń Sa cale , ale nie poruszajmy tematu publicznie . Moze FORUM juz o nich zapomnialo . Ja sobie kiedys przypomne . Ten DUZO brzydszy , jest prawie gotowy , a na nim mialem sie uczyc dwusilnikowej sztuki latania , wiec ten MNIEJ brzydki lezy sobie ledwo rozpoczety ? Rozmiarem sam jestem przerazony ( moja rodzina rowniez , bo plany rozwijam w roznych miejscach domu i tak sobie z tym IARem na razie wspolzyjemy ) . Koledzy uspokoili mnie jednak , ze wszystkie modele sa WIEKSZE na planach , jak w rzeczywistosci , wiec spie spokojniej. Na sczescie miejsca mam sporo ( na budowe i przetrzymywanie ) , a nawet w samochodzie na transport ( jak ten samochod dotrwa do konca projektu ? ) 2
merlin71 Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 W dniu 4.02.2022 o 06:26, jarek996 napisał: No to jakos ten zart Ci nie wyszedl ( jak widzisz nie tylko ja tak twierdze ) , ale pal licho. Ja w tematach z budowa modeli staram sie kolegow albo PODZIWIAC , albo WSPIERAC , albo zadawac im konkretne pytania ( gdzie mnoge sie ciagle uczyc modelarskiej sztuki ) .Ze wzgledu na swoje skromne umiejetnosci , rzadko moge niestety cos DORADZIC ?. Od grania ludziom na nerwach jest HP ( choc to mnie juz tez przestalo "pasjonowac" ) ? OK ; mordy nam psy wylizaly , otrzasnelismy sie juz z Twoich dowcipow i jedziemy dalej z tym koksem ! Brawo za koszulke z IARem. Mimo ze czuje przy moim kompie , ze troszke przepocona , chetnie ja odkupie ? Co to za model ? Przypomina troszke JAKa -12 , ale jakies inne zastrzaly . Przeciez ja sie tez nie chwale. Chwale sie zawsze moja NIEUMIEJETNOSCIA , ale mimo tego PODEJMUJE rekawice i tego cholernego IARa ( kiedys ) ulotnie ! Dlatego potrzebuje WSPARCIA , a nie podcinania skrzydel ...... Fantastycznie byloby poleciec kiedys razem z np PZL 11 na jakims zlociku ( np w 2037 ) . W koncu to kuzyni . Pytanko do fachowcow : JAKICH serw szukac ( na razie do skrzydel - lotki i klapy ) ? Jako niedzielny ( do poprzedniej niedzieli ) modelarz , posiadam spora kolekcje serw standard ( wiekszosc SAVÖX ) , ale przy tej wielkosci idziemy chyba w gore ? ? Sa cale , ale nie poruszajmy tematu publicznie . Moze FORUM juz o nich zapomnialo . Ja sobie kiedys przypomne . Ten DUZO brzydszy , jest prawie gotowy , a na nim mialem sie uczyc dwusilnikowej sztuki latania , wiec ten MNIEJ brzydki lezy sobie ledwo rozpoczety ? Rozmiarem sam jestem przerazony ( moja rodzina rowniez , bo plany rozwijam w roznych miejscach domu i tak sobie z tym IARem na razie wspolzyjemy ) . Koledzy uspokoili mnie jednak , ze wszystkie modele sa WIEKSZE na planach , jak w rzeczywistosci , wiec spie spokojniej. Na sczescie miejsca mam sporo ( na budowe i przetrzymywanie ) , a nawet w samochodzie na transport ( jak ten samochod dotrwa do konca projektu ? ) Rozwiń Ups... ?. Przepraszam. Rozumiem że znalazły swoje miejsce w "projektach zaniechanych". Też mam takich kilka... Tak to bywa.
robert.pilot Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 Z miła chęcią będę obserwował... 1
kesto Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 W dniu 3.02.2022 o 19:45, jarek996 napisał: Chcialem , aby wybrany przeze mnie model nie stal obok 11 podobnych na kazdym lotnisku , wiec odpadaly Fw-190 , Thunderbolty , Corsairy i Zera. Chcialem tez bardzo miec jakis polski akcent ( choc nie zadna PZLke , bo ich tez zatrzesienie ) no i w koncu znalazlem : IAR-80 ! Rozwiń No i zmałpowałeś mój pomysł? Byłem przekonany, że nikt nie wpadnie na to, by robić IAR-a 80, bo to mało znany samolot. Zbierałem dokumentację do niego od maja ubiegłego roku i chciałem go robić po Lublinie.
mecenas Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 Krzychu, nie rezygnuj przypadkiem. Też mi ten projekt chodził po głowie.
Granacik Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 W dniu 4.02.2022 o 08:18, kesto napisał: No i zmałpowałeś mój pomysł Rozwiń Ale nikt inny nie zrobi IAR'a na pływaczkach. 2
Rekomendowane odpowiedzi