Marek_Spy Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Czyżbyś zbudował jakiś model a nie pisał na forum? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Fajny samolot wybrałeś, plany też ładnie zrobione, ostatnio oglądałem odcinek na Youtube ( Zabytki Nieba) o tym samolocie tak się składa. Cóż trzymam kciuki za budowę a będzie co budować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Fajny projekt i bardzo rzadki ,choć znalazłem filmik z makietą RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 3 godziny temu, merlin71 napisał: Rozumiem że znalazły swoje miejsce w "projektach zaniechanych" Piekne sformulowanie ! Od dzisiaj tez go bede uzywal ( jesli pozwolisz ) ? 3 godziny temu, kesto napisał: No i zmałpowałeś mój pomysł? Byłem przekonany, że nikt nie wpadnie na to, by robić IAR-a 80, bo to mało znany samolot. Zbierałem dokumentację do niego od maja ubiegłego roku i chciałem go robić po Lublinie. Doslac Ci kilka zdjec wersji na plywakach ? ? Stacjonowaly w Constancy i w delcie Dunaju. No i prosze Cie Krzysiu ; NIE rob go teraz , gdy ja robie , bo nikt mojego watku nie bedzie sledzil i wpadne w depresje . Choc z drugiej strony , to u Ciebie wieje nuda . Wszystko perfekcyjne , zawsze czysto na stole , zadnych bledow i te wspaniale prace EPOXYDOWE , prze ktore czasami spac nie moge . U mnie bedzie taki chaos , ze ludzie nie beda spali z nerwow , zeby zobaczyc co dalej spartole !!! P.S. Cala literature posiadam + ( PDF ) najlepsze wydawnictwo na jego temat : Vanator - Romanian Hunter - The I.A.R.80 and I.A.R.81 Dodaje od razu , ze nie bedzie to zadna MAKIETA. Zreszta moze NIC nie bedzie ( parafrazujac bylego kandydata na prezydenta z Waszych stron ) ? P.S.2. Jak juz Ci odebralem model , to moze maseczke mi chociaz zrobisz ? 2 godziny temu, Marek_Spy napisał: Czyżbyś zbudował jakiś model a nie pisał na forum? Jak masz jakis problem z moim pisaniem , to NIE czytaj !!! Spadnie Ci cukier , cholesterol i bedziesz ogolnie zdrowszym i szczesliwszym czlowiekiem. 39 minut temu, dyra63 napisał: Fajny projekt i bardzo rzadki ,choć znalazłem filmik z makietą RC. Ten filmik widzialem juz kilka lat temu ( jak mi jeszcze IAR w glowie nie swital ) Przenosze ciagle resztki rzeczy ze starego miejsca i dzisiaj odkurzylem laser , bo przeciez trzeba to wszystko czyms wyciac . Na szczescie dziala !!! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Mi też chodził po głowie, nawet kiedyś w MLP w Krakowie kupiłem monografie. Będę kibicował, to fajny projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. merlin71 Opublikowano 4 Lutego 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Panowie dajcie spokój. Jarek założył temat - relację, dużej części forumowiczów pomysł się podoba, nie ma co robić daremnych przepychanek i potyczek słownych. Po co takie czepialstwo? Druga strona juz leci... Chyba nie w tym rzecz. Jarek to porządny, bezinteresownie pomocny gość, z fajnym poczuciem humoru... Jak jakiś czas temu nie było go na forum mnie osobiście brakowało jego dowcipnych wpisów. Poza tym wydaje mi się że raczej powinniśmy się wspierać wzajemnie a nie dopiekać sobie na każdym kroku. Życie było by łatwiejsze... 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Zeby nie bylo , ze NIC sie przy sobocie nie dzieje , to przysle dwa zdjecia . Zwinalem plany i wycialem ( troszke ladniej ) wregi kadluba. Dzisiaj cora ma urodzinowa impreze , wiec bylem zmuszony zwinac rulony , bo dziewczyny pewnie nie chca ogladac IARa ? Wazne ze cos sie dzieje ! Dzisiaj bedzie 100 km rowerkiem ( padalo caly tydzien i nic nie jezdzilem , oczywiscie poza meczarnia na trenazerku ) , a pozniej ciag dalszy KAPITALNEGO sprzatania nowej modelarni. Zauwazylem , ze z podtrzymaniem tematow jest jak z ogniskiem. Jesli sie cos czasem "podrzuci" , to sie tli dalej i czlowiek idzie szukac chrustu ( weny ) aby nie zgaslo. Jak juz zgasnie , to czesto na dobre i rozpalac nowego sie raczej nie rozpali ? Tak wiec te zdjecia moze nic nie wnosza , ale pozwalaja sie "tlic" tematowi dalej ? Biuro konstrukcyjne z Australii ( zajmuja sie platem i usterzeniem ) prosi o szybki wybor podwozia .Co doswiadczeni koledzy moga doradzic ? Na szybko znalazlem TAKIE cos : https://www.jphobby.eu/en/retracts/2270-jp-hobby-electric-retract-er-010-er-120-1012mm-12kglowinside.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Zobacz na electrona https://www.electron-retracts.com/ Mam od nich kupione podwozie do iskry i jakość jest na super poziomie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Rzeczywiscie fajne maja ! Musze "glebiej" w ich stronie pogrzebac i sprawdzic ktore by mi pasilo. Dzieki ziomal za info ! Kupoowales bezposrednio u nich ? Niestety kola im sie na 130 mm koncza , a potrzebuje 140mm ( 5,5") . IAR mial dosyc "grube" ( szerokie ) kolo i takiego bede poszukiwal. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Ziomale z Zielonej Góry muszą sobie pomagać ??✊ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 15 minut temu, Modelarz 2123 napisał: Ziomale z Zielonej Góry muszą sobie pomagać ??✊ Jasne ! Fajnie byloby polatac kiedys u Was w Chicago , w parze z Twoim Spitem ? IARa skonczylbym za 2 tyg. , ale musze tez rowerem jezdzic ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Zapraszamy do Chicago zawsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 44 minuty temu, Modelarz 2123 napisał: Zapraszamy do Chicago zawsze ? Strasze , strasze , ale w koncu Was odwiedze !!! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Moze tylko rowerem ( znowu planuje walnac Swinoujscie - Lagow Lubuski , tym razem z kolegami , a pozniej z Lagowa do ZG ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 11 godzin temu, jarek996 napisał: Moze tylko rowerem Lepiej z modelami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Cytat Biuro konstrukcyjne z Australii ( zajmuja sie platem i usterzeniem ) prosi o szybki wybor podwozia Raczej celował bym w ER-150 https://www.hobby-china.com/planes/landing-gear/electric-retract-landing-gear.html?p=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 W dniu 4.02.2022 o 09:33, mecenas napisał: Krzychu, nie rezygnuj przypadkiem. Też mi ten projekt chodził po głowie. Nie rezygnuję. Jak będziesz coś zamawiał pod projekt, to pamiętaj o mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 1 godzinę temu, mecenas napisał: Raczej celował bym w ER-150 https://www.hobby-china.com/planes/landing-gear/electric-retract-landing-gear.html?p=2 Dzieki , popatrze. Poniewaz jestem zielony w chowanych podwoziach mam jedno przemyslenie. Podwozie w IAR 80 chowa sie lekko "do tylu" . Jak sie popatrzy na orygianal ( zdjecia mocowania ) to sie to szybko zrozumie DLACZEGO ; ale jak to zrobic z zakupionym do modelu ? Teoretycznie kladzie sie ono prostopadlke do osi modelu , a powinno pojsc kilka stopni do tylu . Jak to rozkminic ? Przesylam zdjecie. Gorny przebieg linijki to linia "golenia" ( staralem sie ulozyc w osi ) podwozia ? Idzie to ladnych kilka stopni "do tylu" Jesli skrece to tak jak wyglada na zdjeciu , to podwozie bedzie "zezowate" ( zbiezne ) patrzac od przodu . Sa podwozia z lekkim "przekreceniem" ( no nie takim jak w Corsairze ? ) ? 58 minut temu, kesto napisał: Nie rezygnuję. Na sama mysle , ze to TY bedziesz robil ten model i beda na forum porownania , robi mi slabo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Ten kąt który pokazałeś wyżej to kąt tzw. wyprzedzenia podwozia. Weź rzut z boku i zmierz kąt pomiędzy osią kadłuba a golenią. Powinien być zgodny z kątem na rys. wyżej. Pod takim kątem powinno być wklejone łoże mechanizmu chowania w żebra skrzydła. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Kwesta ustawienia geometrii bo to tylko kwestia samej osi o ile się da to zrobić w tym podwoziu Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi