jarek996 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 1 godzinę temu, mr.jaro napisał: Zdecydowanie! Oprocz bodajze dwoch, kazda z tych ksiazek jest warta duzo wiecej, anizeli zaplaciles. Niektore z nich pojedynczo nawet wiecej, anizeli zaplaciles za wszystkie razem. Dokonales super zakupu i wcale tego nie kwestionuje. Powiem tak: jakbym szukal najlepszych ksiazek modelarskich w jezyku niemieckim, co najmniej kilka pozycji z Twojego zakupu znalazloby sie na liscie zyczen. ? 1 minutę temu, jarek996 napisał: Niektore z nich pojedynczo nawet wiecej, anizeli zaplaciles za wszystkie razem Bo jak to mawiaja, glupi ma zawsze szczescie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Swego czasu byla strona Stowarzyszenie Mlodych Inzynierow Lotniczych (SMIL). Teraz nie moge jest znalesc ale jest cos takiego: http://www.smil.fora.pl/ Na poprzedniej stronie bylo duzo ciekawych artykulow o Polskich konstrukcjach lotniczych; kilka z nich zalaczam. 64_Projektowanie_aerodynamiki_szybowcow (1).pdf 65_Samoloty_Jaroslawa_Janowskiego.pdf 70_Repliki_samolotow_RWD-6_i_RWD-8.pdf 91_Szybowiec_doswiadczalny_IS-5_Kaczka.pdf 32_Szybowce_Foka_i_Cobra.pdf W opisie szybowcow Foka i Cobra fascynujaca jest afera kryminalna, doslownie! Ciekawe dlaczego nie zgloszono tego na Policje. Hmm, kto to moglt zrobic... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Piękne te opowieści o szybownictwie! Dziękuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jarek996 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Dzisiaj odwiedzil mnie kolega z Berlina i oczywiscie dostarczyl przy okazji kilka fajnych pozycji. Zaczniemy od "dozwolonej" pozycji, zeby nie draznic naszych kilku kolegow. Po obejrzeniu pierwszego zdjecia, koledzy nie lubiacy krzyza moga isc ogladac telenowele. Reszta niech naleje sobie niemieckiego piwa i oglada dalej! Zdjecie 2,3 i 4 nie wymaga komentarza. Pozycja piata,to ksiazka ze WSZYSTKIMI pilotami ktorzy zdobyli zelazy krzyz. Oczywiscie NIE lubimy tych panow, ale interesujac sie ich samolotami, warto wiedziec KTO nimi latal . Ostatnia pozycja (ponad 800stron) to po prostu cudenko !!! Bogato ilustrowana z masa fajna zdjec z "tamtych" czasow. No i jeszcze jedna ktora mi umknela . O panach ktorzy tworzyli smaoloty z krzyzami. Co ciekawe, te dwie najstarsze pozycje kupilem chyba po za 15 EUR (jedna 10 , a druga 5) !!! No i zapomnaialbym o NAJWAZNIEJSZEJ pozycji !!! Ciezka do zdobycia za "tanie" pieniedze . Mnie udalo sie ja kupic za 65 EUR !!! Tom II oczywiscie juz dawno na polce ? No i doszly jeszcze ksiazki z Austrii ( 20 EUR za wszystko na zdjeciu!!! ). To jest juz klasyczna literatura MODELARSKA ! Niechcacy zamowilem drugi egz. ksiazki w gornym lewym, rogu. Kupilem za 10 EUR (nie wiedzac, ze mam ja juz w austriackim "zestawie"). Jest na sprzedaz, jesli ktos bylby zainteresowany. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 No to poszedłeś po bandzie!!! Tak trzymać??? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Moje najnowsze zakupy: pewnie dla Was nic nowego ale ja się bardzo cieszę i chciałem sie z kimś podzielić swoją radością 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Czyli gorale nie byli pierwsi w zameczaniu koni, pierwsi byli LOTNICY ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 23 minuty temu, jarek996 napisał: Czyli gorale nie byli pierwsi w zameczaniu koni: He , he Jarku , nie wiem czy wiesz strona tytułowa to dzieło naszego forumowego kolegi. Trzeba przyznać ,że ma chłop talent . To naprawdę ładne obrazy na tej i nie tylko książce . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Mnie ostatnio udało się zdobyć taki zestaw: Też za psie pieniądze, bo po 4zl/szt !!! A najbardziej chodziło mi o ten egzemplarz: Bo to ostatni z trzech, którego mi brakowało. Teraz już mam komplet. Pozostałe to tak "przy okazji", ale za taką cenę szkoda było by nie wziąć... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Niezle sie splukales : cena 15 000 zeta ? Posiadam jeden z nich (chyba srodkowy) i Piperka z gornego zdjecia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 ? A nawet na to nie wpadłem ze 15tys wywaliłem na broszurę... ? Nieźle! Rzeczywiście, kosmicznie to dzisiaj wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 W dniu 15.12.2022 o 10:55, Andrzej Klos napisał: Swego czasu byla strona Stowarzyszenie Mlodych Inzynierow Lotniczych (SMIL). Teraz nie moge jest znalesc ale jest cos takiego: http://www.smil.fora.pl/ Na poprzedniej stronie bylo duzo ciekawych artykulow o Polskich konstrukcjach lotniczych; kilka z nich zalaczam. 64_Projektowanie_aerodynamiki_szybowcow (1).pdf 1.52 MB · 31 pobrań 65_Samoloty_Jaroslawa_Janowskiego.pdf 5.31 MB · 31 pobrań 70_Repliki_samolotow_RWD-6_i_RWD-8.pdf 11.5 MB · 28 pobrań 91_Szybowiec_doswiadczalny_IS-5_Kaczka.pdf 6.39 MB · 24 pobrań 32_Szybowce_Foka_i_Cobra.pdf 5.65 MB · 23 pobrań W opisie szybowcow Foka i Cobra fascynujaca jest afera kryminalna, doslownie! Ciekawe dlaczego nie zgloszono tego na Policje. Hmm, kto to moglt zrobic... Podobna akcja, tylko z Dromaderem jest opisana w książce Pilot doświadczalny. Oto jej fragment: https://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 11 godzin temu, pietrku napisał: Podobna akcja, tylko z Dromaderem jest opisana w książce Pilot doświadczalny. Oto jej fragment: https://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota Tak, mam ta ksiazke. Bylem zaszokowany, jak to nasi bracia i sasiedzi nas traktuja po przyjacielsku, w obu przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 W dniu 31.01.2023 o 11:49, pietrku napisał: Podobna akcja, tylko z Dromaderem jest opisana w książce Pilot doświadczalny. Oto jej fragment: https://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota Przeczytałem link.......szok do czego prowadzi chora konkurencja. "Przyjaciele"........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Książkę się fajno czytało, nawet znalazłem tam kilka historii które znałem na długo długo przed publikacją, lecz tej nie znałem. Jeśli chciałbyś poczytać inne podobne historie z dreszczykiem to sięgnij po książkę: https://sklep.dlapilota.pl/literatura/ Rozdział, nie pamiętam tytułu, o awarii silników w samolocie dwusilnikowym bodajże ?. Inne to na przykład W cieniu skrzydeł albo fikcja Hangar 7 w części Z tej ziemi ?. Np. opowiadanie Kaprys jedwabnego przyjaciela ?. W temacie Luftwaffe. Posiadam kilka książek. Wszystkie części z Kagero o: BF 109E, BF109F, BF109G/K, FW190A, JG51, JG52, JG26 schlagetter, JG27 w akcji, Focke-Wulf Asy frontu wschodniego i zachodniego, Me 262 Units, Luftflote I, IV, Walczyłem dla Furera, Nocni łowcy, Ritchofens Eleven czyli Jasta 11, Luftwaffe nad Tunezją, Messerschmitt BF 109T morski myśliwiec Luftwaffe, Messerschmitt BF109 C/D w kampanii wrześniowej 1939 roku. I jeszcze trochę z innych wydawnictw. Poleciłbym bym też książki z serii Kagero Bitwy lotnicze P-51 B/C i D/K nad III Rzeszą i Lightningi 12 i 15 Armii Powietrznej USAAF bo wolę czytać osobiście o lotnictwie zachodnich aliantów. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Nie wiem czy widziałeś. Jest też seria wywiadów z autorem tej książki: https://www.youtube.com/ Z książek które ostatnio nabyłem to: Głośno i wyraźnie. Jiftach Spektor oraz In Pursuit. Johan Kylander. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Filmiki na YT naprawdę na poziomie Fachowa wiedza i doświadczenie pana Henryka robi wrażenie. Polecam każdemu, oglądam niektóre po kilka razy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 28 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Następna którą mam: Fighter combat. Tactics and manevuering. Robert L. Shaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Dzisiaj kolejna skromna dostawa ze znienawidzonych przez kilku forumowych kolegow Niemiec. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Moja kolejna cenna i bardzo ciekawa pozycja. ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi