Grifon Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Przestawiłeś się na kartony czy to model z dawnych lat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 W dniu 14.01.2023 o 17:50, robertus napisał: Gąsienice z pojedynczych ogniw - masakra. Kleiłem model plastikowy Leoparda i tam tez były gąsienice z ogniw, a tu przecież papierowe ogniwo trzeba zbudować jeszcze z mniejszych części. Wielki szok i większy szacunek. Właśnie na tym polega cała frajda Adaś piękna kolekcja ja się bawię z plastikiem tam więcej wysiłku trzeba poświęcić na makijaż 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Widziałem i podziwiałem modele plastykowe. Ogrom pracy przy "makijażu" ? To kartony z okresu sprzed RC. Zachowane. Z następną prezentacją muszę poczekać do lutego. Fotosik informuje że wyczerpałem limit miesięczny ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 44 minuty temu, ahaweto napisał: Z następną prezentacją muszę poczekać do lutego. Fotosik informuje że wyczerpałem limit miesięczny ? Czemu nie wstawisz bezpośrednio na forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Ze zdjęć na fotosiku po roku nic nie zostanie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Z fotosikiem nie jest tak źle, opłacam się regularnie od kilku lat. Jak na razie żadne zdjęcie nie zaginęło. ? Dzięki Kuba ! ? Jagdpanzer Ausf F Wydawnictwo "Modelik" skala 1:25 Model z pełnym wnętrzem (przedział silnikowy, bojowy, kierowcy) gąsienice z pojedynczych ogniw, zdejmowana płyta górna oraz boczne ekrany. cdn... 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Corocznie we wrześniu organizowany jest Ogólnopolski Konkurs Modeli Kartonowych o „Puchar Wójta Gminy Przeciszów” ( małopolska). Zjeżdżają się modelarze kartonowi z wielu krajów - zwłaszcza byłych demoludów. Impreza jedna z największych tego rodzaju , jeżeli nie największa. Modeli wystawionych jest >600. Wiele modeli przykuwa uwagę swoim wykonaniem. Myślę że Twoje też będą ozdobą konkursu. Jesteśmy w pobliżu Energylandi wiec miejsc zakwaterowania nie brakuje. Można przyjechać z rodziną na dłuży weekend, pośmigać na rellercoasterach .Każdy znajdzie coś dla siebie. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 W Oleśnicy też takie coś jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Już od 40 lat w Oleśnicy organizowane są konkursy modelarskie. Pamiętam modelarnie w jednostce wojskowej (modele plastikowe), były także modelarnie miejskie, ale nie było mi dane do nich chodzić. Była armia, było życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 W Przeciszowie nie byłem ale co roku z "wypiekami na twarzy" oglądam relacje na YT i Konradusie. Świetny konkurs i bardzo dobrze zorganizowany. Może kiedyś pojadę jako widz, bo moje modele już się "zestarzały" a wyszło tyle nowości od tamtego czasu, i to one teraz są najlepiej widziane. W Oleśnicy byłem w 2014r. i zdobyłem dwa tytuły vice-mistrza. W pojazdach gąsienicowych (Jagdpanzer, straciłem punkty na źle dobranym szarym kolorze elementów wykonanych z drutu w przedziale bojowym) i pojazdach szynowych (lokomotywa Od 2 którą jeszcze zaprezentuję). To była wspaniała impreza, wymiana doświadczeń i niekończące się nocne rozmowy modelarzy ?. Teraz tego samego doświadczam teraz na Zlotach modeli RC ? Zdjęcia pochodzą z "Modelarza". Na zdjęciu ogólnym stoję w "czerwonym kubraku". Zdjęcie Jagdpanzera pochodzi z konkursu modeli kartonowych w Goleniowie. A to mój "dorobek". Najbardziej cenię tę "Głowę Orła" którą otrzymałem od szczecińskich modelarzy (lokomotywa Od 2) ? Modelarstwo ma różne postacie i właśnie to jest w tym piękne ! cdn... 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Samoloty to klocki Cobi. Syn jak zaczął ...naście lat to bardzo go to wciągnęło. Kolekcja już bardzo "przetrzebiona", jak zaczął ...dzieścia lat to zdemontował sporą część kolekcji popakował w woreczki wraz z instrukcją i podzielił miedzy swoich młodszych kuzynów. Wagony osobowe Cid lata 20 Wydawnictwo "Modelik". skala 1:25 Dwa wagony w jednej wycinance, różnią się tylko numerami inwentarzowymi, niejeżdżące z pełnym wnętrzem ruchomymi oknami. cdn... 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Lokomotywa Od2 Wydawnictwo "Modelik" skala 1:25 Model niejeżdżący, węgiel w tendrze prawdziwy, nity uwypyklone. Podkłady, szyny z kartonu, tłuczeń z LM. Pokrętła zaworów również z kartonu, jako wycinaków otworów użyłem igieł od strzykawek. Budowa tego modelu była naprawdę ogromną przyjemnością. Na konkursach, wystawach niemal każdy z oglądających musiał dotknąć węgla w tendrze. Śmiesznie to wyglądało chociaż świadczyło że jednak zmysł dotyku jest w naszym poznawaniu bardzo ważny ?. cdn... 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 20 godzin temu, ahaweto napisał: Lokomotywa Od2 Wydawnictwo "Modelik" skala 1:25 Model niejeżdżący, węgiel w tendrze prawdziwy, nity uwypyklone. Podkłady, szyny z kartonu, tłuczeń z LM. Pokrętła zaworów również z kartonu, jako wycinaków otworów użyłem igieł od strzykawek. Budowa tego modelu była naprawdę ogromną przyjemnością. Na konkursach, wystawach niemal każdy z oglądających musiał dotknąć węgla w tendrze. Śmiesznie to wyglądało chociaż świadczyło że jednak zmysł dotyku jest w naszym poznawaniu bardzo ważny ?. cdn... a namówić do sklejenia prostego piperka się nie da :] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 18 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 ? Dałbym się ale na takiego "kolosa" trzeba sporo miejsca na budowę i garażowanie. U mnie tego brak ? Cały pociąg w plenerze. To wszystkie moje zachowane modele. Po reszcie zostało parę czarno-białych zdjęć z 70 i 80 lat ub. wieku. Dziękuję kolegom za miłe słowa pod adresem moich "kartonowych wypocin" 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Piękne te twoje modele Adamie! Lokomotywa BAAARDZO mi się podoba!!! Sam miałem chęć na jakiś parowóz, ale na wszystkie moje plany to mi życia chyba nie wystarczy. Zawsze podobały mi się najbardziej parowozy, te duże i ciężkie. Szczególnie TY-2, TY-51, PT-47... Gratulacje! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Adam dla mnie jesteś GURU kartonówek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz_75 Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Kurde szczena opada.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 26 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 W dniu 18.02.2023 o 19:44, ahaweto napisał: pod adresem moich "kartonowych wypocin" .... chciałbym się umieć tak pocić .... ? Szczęka i .... ręce opadają. Gdyby nie to że zrobione to było dużo wcześniej pomyślałbym że to drukowane... Konkurs w Przeciszowie zawdzięczamy jednemu człowiekowi. To jego pasja , zaangażowanie, praca. Czasem się mówi że jeden to za mało. To nieprawda. Czasem takie jednostki potrafią tyle zdziałać że nie chce się w to wierzyć. Teraz przy tej skali imprezy wielu mu pomaga ale i tak cały czas wisi to na nim. Jak nikt inny zasłużył na to żeby zostać Kierownikiem Domu Kultury. I zaczyna się coś dziać nie tylko w temacie modelarskim. Organizuje koncerty, spotkania .... Wraca życie do DK. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 W dniu 3.02.2023 o 11:52, ahaweto napisał: Wagony osobowe Cid lata 20 Jeszcze takimi jeździłem do szkoły na lokalnej linii. Tyłek bolał od drewnianej ławki.. Ale pamiętam jazdę nawet jeszcze starszymi, nazywanymi w kolejowym żargonie bodaj "boczniak". Z oknami podciąganymi(zamykanymi) do góry skórzanym paskiem, i osobnymi przedziałami między którymi konduktor (w czasie jazdy) przechodził po zewnętrznej desce/stopniu, podobne do tych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi