mjs Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Opublikowano 20 Marca 2023 Wicherek na uwięzi! oraz jazda bez trzymanki: 2
Uszek Opublikowano 21 Marca 2023 Opublikowano 21 Marca 2023 Miałem Perkoza na MK 15 w latach osiemdziesiątych ale nie wpadłem na pomysł z wyczepem do startu i zawsze się szukało pomocnika?
silesia_system Opublikowano 21 Marca 2023 Opublikowano 21 Marca 2023 Nagranie z ostatniej Glassówki 2
mjs Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Opublikowano 23 Marca 2023 Szybowcowe Mistrzostwa Świata w Lesznie 1958. Gorzelak, Makula, Witek, Wojnar... Loty w górach Kopalnia diamentów 2
pietrku Opublikowano 23 Marca 2023 Opublikowano 23 Marca 2023 W dniu 23.03.2023 o 12:47, mjs napisał: Loty w górach W kolorze : 1
Andrzej Klos Opublikowano 23 Marca 2023 Opublikowano 23 Marca 2023 Raczej niebezpiecznie pozwolic reportertce trzymac w rece mikrofon, nawet tak ladnej ?. Latwo go upuscic i zablokuje stery. Powinien byc na sznurku, przywiazany do reki, podobnie jak kamera. Kiedy wozilem/przelatywalem (!?) pasazerki szybowcem w Australii kazali mi sprawadzac ich kieszenie, co z checia robilem ?. 3
Swift Opublikowano 23 Marca 2023 Opublikowano 23 Marca 2023 17 minut temu, Andrzej Klos napisał: Raczej niebezpiecznie pozwolic reportertce trzymac w rece mikrofon, nawet tak ladnej ?. Latwo go upuscic i zablokuje stery. Powinien byc na sznurku, przywiazany do reki, podobnie jak kamera. Kiedy wozilem/przelatywalem (!?) pasazerki szybowcem w Australii kazali mi sprawadzac ich kieszenie, co z checia robilem ?. Właśnie ! W książce prof Tadeusza Sołtyka opisany jest przypadek szybownika, który zabrał do kabiny pudełko słynnego niegdyś kremu Nivea. Kto pamięta, to wie, że płaskie okrągłe pudełko było raczej pancerne - blaszane lub z grubego szkła. Podczas zniżania pudełko wypadło i wsunęło się w fałdę skórzanego, czy brezentowego rękawa osłaniającego dolny przegub drążka. Ster się zablokował i pilot nie mógł wyprowadzić do lotu poziomego - zbliżając się niebezpiecznie do ziemi. Wreszcie udało mu się odblokować ster i wyrównać. Gdyby jednak uderzył w ziemię, to pudełko zostałoby zapewne wyrzucone z kabiny i badający przyczynę katastrofy orzekliby zapewne katastrofę z przyczyn nieustalonych lub błąd pilota.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mirolek Opublikowano 24 Marca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 24 Marca 2023 Opowieści o lotnictwie też fajne ale ja wole te ....o sekcji modelarskiej ? Kontynuując wcześniejszy wątek uwiązanych modeli, mam taki filmik: a w temacie tych starych i nieco bardziej oderwanych od ziemi modeli to chciałem się pochwalić, że mój Wicherek z roku 1984 znowu sprawny i gotowy do lotu ? 6
mjs Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Opublikowano 24 Marca 2023 Dawna szkoła szybowcowa na ruchomych wydmach (Górze Łąckiej/Łączka) w Łebie (niem. Pommersche Segelflugschule Leba) w latach 30. XX wieku. Nagranie przedstawia codzienne życie kursantów w czasach prężnego działania szkoły, która funkcjonowała przez całą dekadę lat 30. XX wieku.
pietrku Opublikowano 24 Marca 2023 Opublikowano 24 Marca 2023 O jacy doskonali Aryjczycy ?. W 2.33 to Hanna czy jakaś młodsza koleżanka?? 14 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Raczej niebezpiecznie pozwolic reportertce trzymac w rece mikrofon, nawet tak ladnej ?. Latwo go upuscic i zablokuje stery. Powinien byc na sznurku, przywiazany do reki, podobnie jak kamera. Kiedy wozilem/przelatywalem (!?) pasazerki szybowcem w Australii kazali mi sprawadzac ich kieszenie, co z checia robilem ?. P. Ola jest z Bielska to niewątpliwie umie się grzecznie zachować w szybowcu i nic nie upuści ?. Dowódca pewnikiem, w ramach obowiązków rzecz jasna, zlustrował kieszenie wzrokowo czy nie skrywają się tam jakieś niebezpieczne przedmioty?. Polski kolejny akcent w Australii: 13 godzin temu, Swift napisał: Podczas zniżania pudełko wypadło i wsunęło się w fałdę skórzanego, czy brezentowego rękawa osłaniającego dolny przegub drążka. Krem wiadomego pochodzenia, więc chciał naszego zestrzelić po kryjomu ?. 1
Andrzej Klos Opublikowano 24 Marca 2023 Opublikowano 24 Marca 2023 8 godzin temu, pietrku napisał: O jacy doskonali Aryjczycy ?. W 2.33 to Hanna czy jakaś młodsza koleżanka?? ... Mlodsza przyjaciolka ?, Agnes.
mjs Opublikowano 26 Marca 2023 Autor Opublikowano 26 Marca 2023 Historia Fabryki Szybowców w Bielsku-Białej: https://www.polot.net/pl/zaklady_szybowcowe_w_bielsku_bialej_2021r https://cyfrowa.tvp.pl/video/ludzie-i-ich-historie,szybowce,59613095 I epilog... oraz ciąg dalszy: https://bielsko.biala.pl/aktualnosci/48597/bielska-fabryka-szybowcow-statki-powietrzne-na-specjalne-zamowienie-zdjecia 2
mjs Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Opublikowano 31 Marca 2023 SZD-56 Diana czyli post scriptum fabryki... https://pl.wikipedia.org/wiki/SZD-56_Diana Zawiłe losy Diany, ale i druga jej wersja: Bogumił Bereś był wybitnym konstruktorem lotniczym w zakresie konstrukcji, technologii i produkcji szybowców wysoko wyczynowych. Własności tych konstrukcji, uzyskane dzięki oryginalnej koncepcji oraz wyrafinowanej technologii i konstrukcji, umożliwiły ustanowienie na nich rekordów krajowych, rekordów świata oraz wygranie licznych zawodów, w tym zawodów rangi światowej. Diana 3 z napędem elektrycznym: https://www.piotrp.de/szd-56-3-diana-3-fes.html Trwają prace nad Dianą 4: https://www.avionic.com.pl/diana-4 1
jarek996 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 W dniu 24.03.2023 o 12:48, mjs napisał: Dawna szkoła szybowcowa na ruchomych wydmach (Górze Łąckiej/Łączka) w Łebie (niem. Pommersche Segelflugschule Leba) w latach 30. XX wieku. Nagranie przedstawia codzienne życie kursantów w czasach prężnego działania szkoły, która funkcjonowała przez całą dekadę lat 30. XX wieku. Czesc chlopakow na 100% siedziala pozniej w moim ulubionym FW 190 ?
robas69 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Miejmy nadzieję, że długo w nim nie pożyli. 1
mjs Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Był modelarzem, teraz buduje szybowiec - Jerzy Gruchalski ze Ślesina: 3
robas69 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Wielokrotnie był w programie Było nie minęło w TVP historia.
mirolek Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 "Było nie minęło" ...... a jednak pewne rzeczy bezpowrotnie przechodzą do historii ? ms
pietrku Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Korniki dźwigar zezarły, czy co ?.
Rekomendowane odpowiedzi