Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 największy dziwoląg w okolicy Na żywo robi "olbrzymie" wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Taki zielony? Jak wylądujesz w wyższej trawie, to go nie znajdziesz. Fascynujący dziwoląg. Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 W dniu 28.06.2023 o 08:30, wojcio69 napisał: Taki zielony? Jak wylądujesz w wyższej trawie, to go nie znajdziesz. Fascynujący dziwoląg. Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka Cytując podpis jednego z kolegów "Prawdziwe samoloty są zielone. Te w innych kolorach są tylko celem" A trawy zdecydowanie trzeba unikać. Szczególnie wysokiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 VID-20230702-WA0001.mp4 VID-20230702-WA0000.mp4 Nie wiem jak to się stało... Chyba atmosfera pikniku w Pile zachęciła mnie do oblotu. Super lotnisko. Super impreza! 15 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Pięknie. Super makietowa prędkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Gratulacje! Byłem w sobotę, oglądałem. Super. Piękny model ciekawego samolotu. Oblot wtedy był jeszcze pod znakiem zapytania, ale cieszę się że się odbył, no i szczęśliwie. Jak widać świetnie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Tak, pojawiło się kilka problemów technicznych ,których, jak się okazało, źródłem był niezaktualizowany odbiornik. Było tylko 8 kanałów i brak widoczności Centralboxa. Zanim do tego doszedłem popsułem kilka rzeczy. Szczęśliwie miałem drugiego Rex-a z najnowszym firmware. Tamtego po prostu przeoczyłem podczas aktualizacji odbiorników. Frustracja narastała i mogłem być mało komunikatywny, za co wszystkich przepraszam. Fotki Krzyśka Majewskiego 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Moje gratulacje ! Fajna maszyna . Jest na co popatrzyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Oryginalny i fajnie lata. Dobrze, że oblot zakończony sukcesem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Takie pytanie do znawców tematu. Czy można zastosować hamulec tylko na przednim kole czy raczej parę hamulców na tylnych. Skręt po lądowaniu nie działał prawidłowo, dlatego, że nie spiął się mechanizm sterujący. Przed lotem popełniłem błąd i przetrymowałem koło. Jednak sprężyna centrująca tego nie wiedziała...Tak czy siak muszę zainwestować w hamulce bo inercja 23 kg jest spora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 W jetach standardowo stosuje się dwa hamulce na głównych kołach. Sam nie spotkałem się z rozwiązaniem hamulca na przednim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Dzięki Marcin. Napisałem do Electrona czy sprzedają same hamulce bez felg. Widziałem, że Krzysiek przerobił felgę Nony pod hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 5 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 Czas ocenić lot. Ewidentnie źle oceniłem prędkość i poderwałem go za ostro. Dodatkowo oś koła jest dość daleko od sc i ten typ będzie słabo rotował. Dzięki dość sporej mocy i tylnemu wyważeniu nie położył się na skrzydło. Podobnie zachowywał się mały Dornier przy oblotach. Natomiast mam zagwozdkę, dlaczego Pfeil podnosi nos przy zakręcie na lotkach. Mógłbym zastosować różnicowe wychylenie lotek ale nie chcę pogłębić tematu. A może tylko zmiana SC pomoże. Mile widziane komentarze. Na stronie Piotra P. są informacje, które mnie przekonują do takiego ustawienia lotek. Dodam, że nie chcę na razie domiksowywać steru kierunku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 9 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 W dniu 5.07.2023 o 14:34, paulusr napisał: Czas ocenić lot. Ewidentnie źle oceniłem prędkość i poderwałem go za ostro. Dodatkowo oś koła jest dość daleko od sc i ten typ będzie słabo rotował. Dzięki dość sporej mocy i tylnemu wyważeniu nie położył się na skrzydło. Podobnie zachowywał się mały Dornier przy oblotach. Natomiast mam zagwozdkę, dlaczego Pfeil podnosi nos przy zakręcie na lotkach. Mógłbym zastosować różnicowe wychylenie lotek ale nie chcę pogłębić tematu. A może tylko zmiana SC pomoże. Mile widziane komentarze. Na stronie Piotra P. są informacje, które mnie przekonują do takiego ustawienia lotek. Dodam, że nie chcę na razie domiksowywać steru kierunku. Wydaje mi się Pawle że powinieneś dłużej rozpędzać model po pasie startowym ponieważ jak piszesz , podwozie główne jest daleko w tył za środkiem ciężkości .( idealna odległość od S.C. to 5 do 10 cm od osi koła ). Aby model łagodnie odrywał się od pasa skrzydło powinno pracować na koncie natarcia 2 do 3 stopnie , czyli skracamy golenie podwozia głównego lub przedłużamy przednią goleń . Skontroluj położenie S.C. w locie na plecach i do miksuj ster kierunku. U mnie to wszystko się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Dzięki Lucjan. Spróbuję domiksować ster kierunku, jeżeli nie sprawdzi się różnicowe ustawienie lotek. Przednia goleń powinna być trochę dłuższa ale nie ma już miejsca. Tylnych skracać nie chcę. Ustawiłem jeszcze raz motor. Okazało się, że jeszcze miał potencjał i doszło ~ 500 obr./min. Dół trochę dolałem i obroty są mniejsze. Na filmie widać, że były za wysokie. Wyważyłem tylny kołpak i teraz już można z nim lecieć. Założyłem również hamulce 50 mm od Electrona. Startowałem bez klap bo pominąłem fazę startu. Całkowita racja, że muszę go mocniej rozpędzić. Myślę, że to do opanowania, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Różnicowe ustawienie lotek bardzo pomogło. Zmniejszone wychylenia sterów również. Robertus skomponował fajne filmiki na YT. Wśród nich jest również mój Dornier. 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 W dniu 3.07.2023 o 15:11, paulusr napisał: Skręt po lądowaniu nie działał prawidłowo, dlatego, że nie spiął się mechanizm sterujący. Przed lotem popełniłem błąd i przetrymowałem koło. Jednak sprężyna centrująca tego nie wiedziała... I wycofuję się z tej diagnozy. Powodem jest opór aerodynamiczny jaki stawia błotnik. Bez błotnika goleń się rygluje bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Polecam się! ? Było na co popatrzeć, a ten silnik elektryczny to mnie zaskoczył na końcu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Zostawię to tutaj jako ciekawostkę https://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/dornier-335-mogl-odmienic-losy-nazistow-na-szczescie-zabraklo-im-czasu/ljzgst4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi