Skocz do zawartości

O akumulatorach do samochodów elektrycznych i nie tylko....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Adam P. napisał:

stwierdziłeś, że palący się w niekontrolowany sposób na wolnym powietrzu  plastik, guma, tapicerka, izolacje kabli, lakier itd. produkuje nieszkodliwe, czyste spaliny

odszczekaj -lub zacytuj gdzie to stwierdziłem. Insynuując, że tak stwierdziłem zwyczajnie mnie obrażasz -a za to mogą być konsekwencje. Także prawne -publiczne pomówienie.

-i jak już wielokrotnie  robisz swoją własną swobodną interpretację przeinaczając fakty i słowa...

poproszę Moderatora   o reakcję

pomogę wklejając fragment wypowiedzi...

W dniu 21.03.2023 o 17:16, latacz napisał:
W dniu 21.03.2023 o 16:54, Adam P. napisał:

Na pewno ten czarny gęsty dym bardzo zdrowy i ekologiczny

ten dym to para wodna, dwutlenek węgla i trochę sadzy -a sadza głównie powstaje z płonącego wnętrza -plastików które są i w elektrykach.

podobna ilość dymu powstanie przez kilka godzin jazdy samochodu -tylko będzie mniej widoczna -bo dłuższy czas i większa przestrzeń

. i dokładnie podobna/większa ilość dymu powstanie w trakcie ładowania elektryka... tyle, że paliwo zostanie spalone kilkaset km dalej -na drugim końcu kabla...

nie wiem jak z tej wypowiedzi można wysnuć wniosek który Adam wysnuł i usiłuje mi przypisać. Nie lubię, jak ktokolwiek próbuje robić ze mnie idiotę kłamiąc, że napisałem coś czego nie napisałem. Jakoś nie widzę tu (w mojej wypowiedzi) nic o nieszkodliwości palącego się plastiku...

Opublikowano
15 godzin temu, latacz napisał:

odszczekaj

Witek, ani nie odszczeka  ani nie przeprosi...nie ten typ...

Zartobliwie napisałem  wczoraj  abyście Ty i Błazej  przestrali mordować "biednego AdamaP. " bo Go strasznie  maltretujecie prosząc Go o odpowiedzi n a Wasze pytania. Kol AdamP. zamotał się we własne sznurowadła i nie odpowie  na Wasze trudne  pytania  bo jeszcze odpowiedzi nie dostał... to chyba jasne...

Post wisiał przez jakiś czas a pózniej  został usunięty, więc nie proś Administracji Forum o interwencję  bo takowej nie będzie...

AdamP. ma "kryszę" , może obrażać Polske i Polaków,  opowiadać bajki z mchów i paproci, , kłamać itd..

Proponuje odpuścić wszelka dyskusję  bo po co kopac się z koniem 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, d9Jacek napisał:

AdamP. ma "kryszę" , może obrażać Polske i Polaków,  opowiadać bajki z mchówi paproci, , kłamać itd..

ale nie może kłamliwie pisać publicznie, że ktoś coś stwierdził -od tego są paragrafy...  a niektóre teksty niezgodnie z prawdą   stwierdzające, że ktoś coś powiedział i to sugerujące rzeczy kompletnie zaprzeczające faktom i wiedzy nadszarpują opinię pomówionego -a pomówienia można ścigać.

i Adam odszczeka -albo skany idą do adwokata.... i odszczeka ale będzie bardziej bolało. Za publiczne wypowiedzi się odpowiada. Chyba, że ta krysza bardzo mocna...

AdamP się bawi -czyimś kosztem -np psując mi opinię sugestiami jakobym napisał jawną głupotę -jestem gotów pobawić się i ja... np prawnie -blisko mi do adwokatów -nawet bardzo blisko...

mogą modzi usunąć felerny wpis -dać Adamowi stosownego bana -a ja jako rozrywkę wezmę modele i pojadę polatać zamiast ciągnąć temat.

pisać można różne rzeczy WE WŁASNYM IMIENIU, można się mylić -jednak nie wolno ani obrażać innych ani podawać, że rzekomo coś stwierdzili jeśli nie ma się na to potwierdzenia...

Opublikowano
45 minut temu, latacz napisał:

.... nie może kłamliwie pisać publicznie,

nie może ale to  robi

45 minut temu, latacz napisał:

Chyba, że ta krysza bardzo mocna.

byc może..

Opublikowano
16 godzin temu, latacz napisał:

odszczekaj -lub zacytuj gdzie to stwierdziłem.

Tutaj:
na mój cytat na temat dymu z płonącego samochodu odpisałeś:

W dniu 21.03.2023 o 17:16, latacz napisał:

ten dym to para wodna, dwutlenek węgla i trochę sadzy

Widocznie coś źle zrozumiałem, myślałem, że pisząc "para wodna, dwutlenek węgla i trochę sadzy" miałeś na myśli "para wodna, dwutlenek węgla i trochę sadzy" które są (tak mi się wydaje) niegroźne, a przynajmniej w porównaniu z dioksynami, fosgenem i wieloma innymi morderczymi związkami produkowanymi przy spalaniu samochodu(tapicerki, plastików, gumy, izolacji kabli itd.). 

Opublikowano

W natłoku Waszych  - Adam&Witek i sypiących się przeciw sobie argumentów myślę że nie do końca człowiek ogarnia gdzie prawda do końca jest właściwa...

Macie ochotę się procesować, przekonywać, przerzucać swoimi wizjami tudzież robić z siebie najmądrzejszego alfę i omegę proszę to robić dalej na PW !!! 

Jak widać kto mądrzejszy opuścił ten temat, nawet założyciel by nie eskalować i niepotrzebnie nie bić piany...

Myślę że moderatorzy  i Admin nie będą bawić się w sędziów czy orzekać, brać odpowiedzialności kto/kogo/komu/czemu/dlaczego ma ODSZCZEKIWAĆ za wypisywane w temacie treści... 

Bardzo proszę Jacka za przestanie bycia marnym adwokaciną Witka, który myślę jest w stanie sam o siebie zadbać... 

Też personalne ataki na Adama są nie na miejscu !

Twoje posty są niczym oliwa dolewana do ognia i nic tylko niepotrzebnie eskalują napięcie w temacie. Kolejny głupkowaty post i włączam Ci moderację postów !!!! a to zaboli (jak lubisz określać...)

Temat najprościej by było zamknąć ale to nie sztuka... daję kolejną szansę licząc na konstruktywną dyskusję, ciekawe argumenty i brak wzajemnej agresji wobec siebie w sumie w dość aktualnym i ciekawym temacie.

Opublikowano
13 minut temu, Shock napisał:

Jak widać kto mądrzejszy opuścił ten temat, nawet założyciel by nie eskalować i niepotrzebnie nie bić piany...

Założyciel w dalszym ciągu uważnie czyta wszystkie wypowiedzi ale powstrzymuje się od ich komentarzy ........

Opublikowano
45 minut temu, Shock napisał:

Twoje posty są niczym oliwa dolewana do ognia i nic tylko niepotrzebnie eskalują napięcie w temacie. Kolejny głupkowaty post i włączam Ci moderację postów !!!!

jezeli to do mnie to prosze włacz...na pewnych tematach  sie absolutnie  nie znasz a chesz moderowac ..na bravo Ty

45 minut temu, Shock napisał:

Temat najprościej by było

najprościej było usunąc się z tego tematu co też zrobiłem... a nie Miszczu " adwokacina" Witka  jak ,ześ Panie napisał bo akurat Witek nie potrzebuje adwokatów  tylko koleżeńska  rada aby nie kopał sie  z koniem...

mam nadzieję ,że zrozumiałeś róznicę..ale być może nie

ps. jezeli dalej w ten sposób będziesz  postępował  nie reagując na zachowanie AdamaP.  to  upublicznie prywatna korespondencje 

Opublikowano
25 minut temu, Kakabe napisał:

Założyciel w dalszym ciągu uważnie czyta wszystkie wypowiedzi ale powstrzymuje się od ich komentarzy ........

W tym momencie chyba to jedyne rozsądne wyjście. ? 

• Lubię to 1
  • temat został zablokowany
  • 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 7.05.2024 o 17:04, michal888 napisał:

Zależy nam dobrym kryciu ,więc Tikkurila Everal Aqua Gloss 80 i ten wałeczek gąbkowy. Ale oszczędnie i na sucho.

Oraz Farba Createx 5037 Illustration

18 minut temu, d9Jacek napisał:

bez  słow ,ale większośc i tak rozpozna o co chodzi

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Electric charger powered by diesel generator. We are the stupidest species on the planet... {03. Rate this translation Venfi" NOLLADUN VLLAE 二小集! tinitio”

Stare, na pustyni w Australii, pewnie teraz są fotopanele.

Opublikowano
34 minuty temu, witold_pi napisał:

pewnie teraz.....

rozumiem..ale dla pewności zacytuje Ciebie  Witku, bez urazy...."Zależy nam dobrym kryciu ,więc ........  wałeczek gąbkowy. Ale oszczędnie i na sucho.   :laugh:     :laugh:          "??

Opublikowano
6 godzin temu, d9Jacek napisał:

bez  słow ,ale większośc i tak rozpozna o co chodzi

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Electric charger powered by diesel generator. We are the stupidest species on the planet... {03. Rate this translation Venfi" NOLLADUN VLLAE 二小集! tinitio”

Generator diesla pracuje w optymalnych warunkach, produkując energię elektryczną dla aut elektrycznych. Analogicznie jak lokomotywa spalinowa. Stare zdjęcie gdzieś z Australii, gdzie nie było w tym czasie infrastruktury elektroenergetycznej.

Nie wiem, co Cię zdziwiło?

Opublikowano
8 godzin temu, d9Jacek napisał:

rozumiem..ale dla pewności zacytuje Ciebie  Witku, bez urazy...."Zależy nam dobrym kryciu ,więc ........  wałeczek gąbkowy. Ale oszczędnie i na sucho.   :laugh:     :laugh:          "??

głodnemu....

sorki ale grypa łamie mi nie tylko kości.....

Opublikowano
7 godzin temu, witold_pi napisał:

ale grypa ł

współczuję..zdrowiej

10 godzin temu, a74BACK napisał:

Nie wiem, co Cię zdziwiło

zgaduj

Opublikowano
20 godzin temu, witold_pi napisał:

Stare, na pustyni w Australii, pewnie teraz są fotopanele.

Zwłaszcza w nocy te panele ładują fenomenalnie. :)

Opublikowano
14 godzin temu, a74BACK napisał:

Generator diesla pracuje w optymalnych warunkach, produkując energię elektryczną dla aut elektrycznych. Analogicznie jak lokomotywa spalinowa.

ta... silnik diesla w samochodzie sprawność max około 45%.  w praktyce 36-42% zależnie jak sprawnie ktoś biegami i gazem operuje.

agregat -optymalnie 45% na silniku. i około 80-90% na dobrej prądnicy. łacznie agregat 36-40% sprawności.

akumulatory -przy spokojnej jeździe sprawność 80%. silnik elektryczny -90% falownik -90% łącznie DOBRY samochód elektryczny w najlepszym przypadku przy spokojnej jeździe sprawność 65%.

x sprawność agregatu daje wykorzystanie 26% energii z paliwa wlanego do tego "optymalnego" agregatu.

a pewnie silnik w elektryku pracuje bliżej max mocy, ogniwa są za zimne lub za ciepłe, producent robi po kosztach silnik i falownik  i sprawność jest sporo niższa....

w obu przypadkach nie rozważam przekładni (skrzyni biegów) i oporu toczenia kuł bo są zbliżone.

ale i tak ten agregat przy ładowarce będzie "czystszy" niż prąd z elektrowni węglowej, olejowej itp  położnej 300km dalej przechodzący przez stare przewody i kilka stacji trafo po drodze...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.