RomanJ4 Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Uważajcie Koledzy, ostatnio nasiliła się aktywność złodziei rozsyłających na skrzynki mailowe tego typu wiadomości wyłudzające hasła i piny: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Bez przerwy podobne maile dostaję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Podonie jest w Australii. Dostaje kilka tego typu lub bardziej zaawansowanych email'i i telefonow tygodniowo. Problem jest tak duzy, ze powolano w tym tygodniu rzadowo/policyjna grupe specjana do walki z nimi. Nie odbieram zupelnie telefonu stacjonarnego; chyba go wylacze. Na komorce nie odbieram nieznanych numerow; jak maja cos do powiedzenia to zostawia wiadomosc. Koledzy, poczta elektroniczna to email a nie mail. Mail to jest zwykla poczta np listy, paczki etc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 19 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 9 minut temu, Andrzej Klos napisał: Koledzy, poczta elektroniczna to email a nie mail. Mail to jest zwykla poczta np listy, paczki etc ? Oczywiście masz racje, ale w PL nikt nie powie na zwykłą pocztę "mail', tak potocznie mówi się o emailowej: "proszę wysłać na maila" itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 15 minut temu, RomanJ4 napisał: ..., tak potocznie mówi się o emailowej: "proszę wysłać na maila" itd... Co oczywiscie nie ma sensu. Szczegolnie w kontaktach zagranicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Czepiają się wszystkiego, masa powiadomień o rzekomo nadchodzących przesyłkach, nieodebranych paczkach. Trzeba uważać, szczególnie w sytuacji kiedy ma się kilka prawdziwych zakupów w drodze, łatwo się pomylić i kliknąć jakąś głupotę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 3 godziny temu, zbjanik napisał: Czepiają się wszystkiego, masa powiadomień o rzekomo nadchodzących przesyłkach, nieodebranych paczkach. Trzeba uważać, szczególnie w sytuacji kiedy ma się kilka prawdziwych zakupów w drodze, łatwo się pomylić i kliknąć jakąś głupotę. Tak, o maly wlos sam to zrobilem w tym tygodniu.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Ostatnio tez miałem trochę telefonów z dziwnych miejsc typu nigeria albo niemcy, po prostu nie odbieram. Maile zdarzają się, wystarczy widzieć np. z jakich adresów przychodzą i jak wyglądają żeby rozpoznać że to ewidentne rybowanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Ja dostałem coś takiego: Musze zapłacić, co robić...: ??? Dane pobrane z sieci, notabene kalendarza imprez modelarskich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 jak to czytam to mam w głowie głos przygłupiego hindusa z tym ich śmiesznym akcentem i innych przygłupich hindusów w tle to wygląda tak słabo że nie wiem kto mógłby się na to nabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Oni proszą tylko o poradę bo są z Warsaw. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 1 godzinę temu, Adam P. napisał: jak to czytam to mam w głowie głos przygłupiego hindusa z tym ich śmiesznym akcentem i innych przygłupich hindusów w tle to wygląda tak słabo że nie wiem kto mógłby się na to nabrać Adamie oczywiście masz rację te telefony/emaile z Nigerii, Konga, Niemiec … to ściema w którą wierzy tylko nasza milicja odmawiając ścigania tego typu przestępstw twierdząc, że nie wybierają się na Czarny Ląd ścigać oszustów bo nie mają podpisanej międzynarodowej umowy z Afryką, Indiami itp. Te „zagraniczne„ telefony i emaile to dzieło niekoniecznie mocno opalonych gości z Afryki, raczej białasów z osiedla lub nawet zza Twojej ściany. Mamy ponoć konia ze skrzydłami który mógłby sprawę załatwić w try miga ale ….. kto by wtedy gonił Króliczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Nie ma sensu marnować zasobów na poprawną polszczyznę. Taka jest tego idea. Głupi (prosty jak zwał tak zwał) człowiek złapie się na ten bełkot, a inteligentny go z marszu odrzuci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Tego typu cwaniakow da sie latwo wykryc i odfiltrowac. Wystarczy spojrzec na tzw. header - tam pojawia sie prawdziwy, zazwyczaj absurdalnie obskurny adres nadawcy. Sprawdza sie zasada: jesli kto Tobie ofiaruje pieniadze za nic, oznacza to, ze chce wydobyc pieniadze od Ciebie. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Godzinę temu, mr.jaro napisał: jesli kto Tobie ofiaruje pieniadze za nic, „there ain't no such thing as a free lunch” 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 W dniu 23.05.2023 o 09:42, mr.jaro napisał: Sprawdza sie zasada: jesli kto Tobie ofiaruje pieniadze za nic, oznacza to, ze chce wydobyc pieniadze od Ciebie. ? Bzdura. Jak pisze do mnie Szejk Kataró, to wiadomo, że ma góry kasy i chce rozdać najbardziej potrzebującym, a mój e-mail akurat został wylosowany ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 3 godziny temu, a74BACK napisał: mój e-mail akurat został wylosowany ? Ty to masz szczęście....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 No ba! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 W dniu 23.05.2023 o 11:07, d9Jacek napisał: „there ain't no such thing as a free lunch” To stwierdzenie przypomniało mi książkę Hłaski o facecie który uczył się latania odkładając na to bardzo ciężko zarobioną kasę. Fragment z szybkim żarciem na lotnisku był mocno zaskakujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi