Grzesiek Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Witam Postanowiłem odpocząć troche od dziesiąteczki (RWD).Ten model pochlonoł mi całą energię,więc mała przerwa.Ale żeby spożytkować wolny chodz nie duży czas,postanowiłem dokończyć projekt który zaniechałem około 5lat temu.W zasadzie kadłub i usterzenie gotowe.Skrzydła też były ale skończyły w piecu jak sie powichrowały.Skrzydełko bedzie bez lotek i powiekszone do 1600 rozp.Napęd elektryczny na aku 2S.To tyle opowiadań.JEDZIEMY 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek Opublikowano 3 Września 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Poszedł laser w ruch i tniemy profile. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Brawo TY.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 5 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 I połóweczka jest. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 No i jest zestaw napędowy.Skrzydła na ukończeniu jutro dodam jakieś fotki.A oto i bestja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Witaj bardzo się cieszę że własnoręcznie budujesz model od podstaw a nie kupujesz gotowca ze sklepu. Widzę że bardzo ładnie budujesz czekam na kolejny etap budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Dziękuję bardzo oczywiscie ze bedzie jeszcze relacja ,a to tak odskocznia od tego tematu. https://pfmrc.eu/topic/94728-rwd-10-skala-15/#comments Troche Rwd mnie zmęczył.Modeli miałem dziesiątki ale kupione tylko 3 szt.Tandetna chińska jakość,dlatego wolę zrobić sam. Wręga silnika sklejka 4mm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Grzegorz , gratulacje bo budujesz ładnie i naprawdę to wygląda elegancko. Do napędu takiego modelu proponuje jednak zasilanie 3S , będzie moc a z prądem zejdziesz w stosunku do 2S. W modelach tej wielkości i masy nie praktykuje się zasilania 2S. To tak nawiasem mówiąc , na 2S tez polecisz tyle ,że sprawność napędu gorsza i wszystko niepotrzebnie się grzeje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Dzięki za dobre słowa,one mobilizują.Co do napędu sęk w tym ze już mam silnik oraz dedykowane smiglo do 2S czyli 8x5 oraz pakiecik.Na 3S musiałbym kupić i śmigło i pakiet.Sprobujmy w takim zestawieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Muszę wykonać zamknięcie dwigarow od tyłu,ale w którą stronę mają być słoje? Instruktor mnie uczył ze wzdłuż listew,Schier rownież tak rysował plany.Niemniej spodkałem sie na forum z wypowiedziami że w poprzek,dlaczego skoro dolny dwigar działa na rozciąganie a gorny na sciskani.Dajac balsę w poprzek łatwiej jest ja rozerwać niż dajac wzdłuż.Proszę o merytoryczne wyjaśnienie.A oto skrzydełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasi.grzegorz Opublikowano 21 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 W poprzek panie kolego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 3 godziny temu, pasi.grzegorz napisał: W poprzek panie kolego . Proszę uzasadnić dla czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.z Opublikowano 21 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Jak masz skrzydło na leżąco, to słoje powinny iść pionowo. Słoje maja wiązać dźwigary, górny z dolnym. Tak mnie zawsze uczono. Tu masz sporo opisane, a co do wniosków? To sam musisz się zdecydować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Już nic nie wiem,mętlik zawsze stosowalem wzdłużnie jak mnie nauczono i nigdy skrzydeł w locie nie połamalem.Natomiast widziałem chińskie zestawy własnie z zamkniętymi dzigarami w poprzek jak rozlatywaly sie przy casnej pętli.Zrobię jednak po swojemu czyli wzdłuż.Tak radził inżynier Schier i myslę ze poprawnie.Tu niema co zgadywać bo nam tak działa to tobie też.Chodziło mi bardziej o inżynieryjne podejscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarwi Opublikowano 21 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 I to będzie błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.z Opublikowano 21 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Mam Guppy pierwszą wersję. Dźwigary w około 1/3 od natarcia, na to do dźwigarów keson z balsy 1 albo 1,5mm. Nie ma żadnych przekładek między dźwigarami i mimo, że to był model do nauki latania skrzydła nigdy nie uległy uszkodzeniu. Słabym punktem guppy był kadłub. Udało mi się zdobyć kadłub z laminatu i Guppy mimo tyrania nadal lata w jednym kawałku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 11 godzin temu, Grzesiek napisał: Chodziło mi bardziej o inżynieryjne podejscie. Ze 20 lat temu na pl.rec.modelarstwo była taka dyskusja https://narkive.com/2kyGpELW.32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 10 godzin temu, w.z napisał: Mam Guppy pierwszą wersję. Dźwigary w około 1/3 od natarcia, na to do dźwigarów keson z balsy 1 albo 1,5mm. Nie ma żadnych przekładek między dźwigarami i mimo, że to był model do nauki latania skrzydła nigdy nie uległy uszkodzeniu. Słabym punktem guppy był kadłub. Udało mi się zdobyć kadłub z laminatu i Guppy mimo tyrania nadal lata w jednym kawałku. Tyle za ja kesonow nie daje. Przyjrzyjcie się rysunkom.I porozmawiajmy na spokojnie czy w przypadku 1 trzeba użyć większej siły łamiącej czy w 2.Moim zdaniem balsa prostopadle do dzwigara nie ma zadnej wytrzymałosci na rozrywanie.Owszem działa wiążąco ale wektory siły F działaja ku górze.Gdyby wektory siły F działaly w przeciwnych kierunkach takie prostopadle słoje miały by sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 W podanym wątku z 2008 roku masz wszystko jasno wyjaśnione. Wystarczy tylko poczytać. Nie ma sensu ponowna dyskusja na kilka stron i odkrywanie koła na nowo. Jak nie chcesz czytać lub nie wierzysz w to co czytasz to po prostu zrób próbę - poświęć listewkę i odrobinę balsy i sprawdź. Po za tym w tym modelu tak naprawdę jak zrobisz nie ma większego znaczenia. To nie jest model do pionowego nurkowania z 300 metrów i ostrego wyrywania. Zresztą jak by ten dźwigar nie był wytrzymały to i tak z powodu braku kesonu skrzydło będzie miało względnie małą sztywność na skręcanie i prawdopodobnie nie przeżyje dużych prędkości. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Ok nie bijmy już piany.Model ma być do spokojnego latania dlatego pozbawiony jest kesonow i będzie kryty papierem japońskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi