Skocz do zawartości

Dwusilnikowiec projekt własny

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.10.2024 o 21:04, Grzesiek napisał:

Patryk nasze gusta zdecydowanie są różne.Bez takich proszę.

Wypraszam sobie! Ja go przeciez buduje od chyba 5 lat (TZN nawet zbudowalem w 95%)

Britten-Norman Islander !!!

Simprop Britten Norman-Islander Spannweite 1,85m | RC-Network.de

W dniu 31.10.2024 o 14:14, japim napisał:

A po co ściśle? To on jakimś absolutnym guru jest? Już gdzieś bylo napisane że Wicherek to jest tylko kultowy, bo zaprojektowany pod technologie tamtych lat (drewna/ rc/ silnika / profili itd).

Mamy XXI wiek i Wicherka i jemu podobne konstrukcje warto budować tylko z sentymentu, bo są dziesiątki lepiej zaprojektowanych modeli.

Wdam się z Tobą Przemku w polemikę : nie jest to tak do końca z Wicherkiem jak napisałeś. Być może jako stary combaciarz przyzwyczajony do szybkich i zwrotnych dolnopłatów tak to odczuwasz ale zapewniam cię ,że Wicherek na oryginalnym profilu z lotkami wyposarzony w napęd elektryczny i współczesne wyposażenie RC lata lepiej od niejdnego współczesnego fabrycznego górnopłata trenera. Nie jest to oczywiście model do akrobacji ani latania przy silnym wietrze ale ten model i dzisiaj ma potencjał. myślę ,e wielu modelarzom Wicherek z lotkami kiepsko lata ponieważ aby model prawidłowo zakręcał należy mu zmniejszyć wznios do około 2st , powiększyć o około 30% powierzchnię statecznika pionowego , zastosować różnicowe wychylenie lotek i mix lotki/kierunek. 

Po tych zabiegach model może konkurować z modelami współczesnymi. To jest naprawdę fajny model. Mam piętnastkę elektro a kolega ma pięćdziesiątkę która latała z silnikiem elektrycznym a obecnie napędza ją benzynowa piętnastka i oba nasze modele latają makietowo i poprawnie.

Propo Pana W.Schiera to jeden z najwybitniejszych polskich modelarzy i pomimo upływu czasu i postępu technologii jest on dla wielu modelarzy wzorem i guru. Ten człowiek miał ogromną wiedzę i dlatego ja bynajmniej szanuję Jego oraz Jego wielki wkład do polskiego modelarstwa.

Godzinę temu, Grzesiek napisał:

Paweł pomysł ok,ale wolę mieć satysfakcję z budowy.

Vigo (096) - RC Revue Grzesiu a ten? Podoba się?

• Lubię to 3

Godzinę temu, Ares napisał:

Nie jest to oczywiście model do akrobacji ani latania przy silnym wietrze ale ten model i dzisiaj ma potencjał. myślę ,e wielu modelarzom Wicherek z lotkami kiepsko lata ponieważ aby model prawidłowo zakręcał należy mu zmniejszyć wznios do około 2st , powiększyć o około 30% powierzchnię statecznika pionowego , zastosować różnicowe wychylenie lotek i mix lotki/kierunek

Tym samym potwierdzasz moja tezę. Jeżeli musisz poprawiać oryginalny model to nie jest już to ten sam kultowy Wicherek.

13 godzin temu, japim napisał:

Tym samym potwierdzasz moja tezę. Jeżeli musisz poprawiać oryginalny model to nie jest już to ten sam kultowy Wicherek.

Z jednej strony tak ale właściwie nigdy nie bylo czegoś takiego jak oryginalny Wicherek. Autor sam od początku tworzył wiele wersji modelu ,modyfikując go według potrzeb.Także ja osobiście zawsze bronię Wicherka bo to jest wspaniały moim zdaniem model. Ale rozumiem też ,że nie kazdemu się to samo podoba.

Pozdrawiam.

• Lubię to 3

57 minut temu, Grzesiek napisał:

Dobra zaczynam rysować na papierze oczywisci co wyjdzie zobaczymy.Zapytanie tylko o profil,czy Clark Y ok 12-14% czy Naca 2412-15%? Chodzi o jak najmniejsze predkosci startu i lądowania.

Jeśli chcesz jak najmniejszą prędkość startu i lądowania to pójdź w AG34. 

Osiąga dużo wyższy maksymalny współczynnik siły nośnej i ma łagodniejszą charakterystykę przeciągnięcia od i Clarka, i tym bardziej Naci 2412

Dodatkowo jest bardzo prosty do zrobienia jako konstrukcja (został zaprojektowany do drewniaka). 

Jedyna wada to grubość - 9,3% zamiast 12%

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.