Skocz do zawartości

Jestem modelarzem, a przepraszam, może jednak nie....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Sroka napisał:

Witam, modelarstwo jak zauważyłem ostatnie 40 lat podzieliło sie na dwie grup, modelarze i latacze.

Modelarz... bierze w roczki duży arkusz papieru i coś tam rysuje i pędzi do sklepu po listewki i sklejkę, na lotnisku chwali się co on zbudował i lata pięknie, płacze po cichu jak się rozbił.
Czasami otrzyma jakąś nagrodę  a większości czasu nie. Znam dużo takich i ja tutaj należę.
Latacze...  "już dwa miesiące czekałam na zestaw ( kit jak ktos woli ) i jak niema to niema i płacz. jak dostaną to wkładają jakieś bowdenki inne cuda.
Na lotnisku duzo zdjec i prosze , co to ja zrobiłem ( wyjąłem gotowca z pudełka) a jak rozbije to jest zły że wydał 3000 zł i to nie lata jak producent reklamował albo kolegom 
mówi że przyjedzie na lotnisko bo pan producent nie wykonał na czas i nie czym latać.
Panowie i Panie pomoge, mam b.dobre plany modelu (konstrukcyjne) Smyk , taki 4-y metry i z tego co ja wiem od twórcy tego planu i modelu , model lata jak oryginał.
, nie trzeba zmieniać profilu , nie trzeba zmieniać powierzchni stateczników poziomych i pionowych jak to eksperci zaraz swoje trzy grosze wpychają bo jakiś program komputerowy tak wskazuje .
Zrobić jak na rysunku i mieć radochę że lata, wtedy chwalić się  co ja zrobiłem.
Prosze nie rzucajcie cegieł w moje okno za to co napisałem bo to nie pierwszy raz pisze na ten temat  
Chetnych prosze o adres poczty elektronicznej i się dogadamy ( nie handluje planami) to nie jest moje zrodlo dochodow domowych

Duże brawa za taki rzeczowy wpis. To jest głos prawdziwego modelarza!

• Haha 1
Opublikowano

Tylko co on wnosi do tematu z tym modelem? Może proponuję założyć nowy temat bo mnie też interesuje. Panowie, zróbcie nowy wątek i tam będziemy uskuteczniać swoje poglądy. Ale temat fajny uważam.

Opublikowano

Wiesz Marcin, bardzo rzadko się zdarza, aby w krótkich i rzeczowych słowach wpisu jak u Mirka ująć tyle istotnych treści.

Opublikowano
15 minut temu, rkrzysztof napisał:

Duże brawa za taki rzeczowy wpis. To jest głos prawdziwego modelarza!

Krzysztofie, tak z ciekawości - czy ja jestem prawdziwym modelarzem? 

Bo Twoja opinie dla mnie jest bardzo ważna. 

A co do Smyka - problem jest taki, że w każdej firmie pracują ludzie. 

A ludzie miewają czasem kłopoty w życiu dużo powazniejsze niż, nawet zarabianie pieniędzy. 

Wtedy firma ma mniej ludzi do pracy i trzeba robić rzeczy bieżące przed wdrożeniami. 

I tyle, nic więcej pisać nie zamierzam, bo byśmy wkraczali na bardzo prywatne rejony innych ludzi.

Smyk będzie i naprawdę chciałbym żeby to było jak najszybciej. 

• Lubię to 3
Opublikowano
51 minut temu, xcmichal napisał:

... z własnoręcznie ściętego drzewa...

Nie tak szybko !!! Najpierw trzeba zasadzić takie drzewo z własnych nasion, a przynajmniej z pędów minimum. Jak wyrośnie dopiero zaczynać przygodę.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 15.03.2025 o 09:36, Patryk Sokol napisał:

Krzysztofie, tak z ciekawości - czy ja jestem prawdziwym modelarzem? 

Patryku, na to pytanie jest wiele odpowiedzi, a jak zawsze w życiu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, czy jakoś tak.

A jednym z rozwiązań będzie zadanie tego pytania najbliższej wróżce lub wróżbicie. Może rozwiąże to Twój dylemat.

Opublikowano

Ja i tak czekam na zestaw "Smyka"

W między czasie budję, latam, odbudowywuję jeżeli jest co po kraksie i jest z tego frajda😁

Opublikowano

Pewna dziewczyna poszła sama na imprezę. Zauważyła tam super faceta,

który świetnie tańczył. Podeszła do niego i mówi:

- Ale zajebiście tańczysz!

A facet na to:

- Spier.....!

Dziewczyna, trochę zbita z tropu, wycofała się. Facet dalej tańczył

solo, i tak, że na wszystkich robił bardziej niż piorunujące wrażenie.

Dziewczyna znowu do niego podeszła i mówi:

- Ale zajebiście tańczysz!

A facet na to:

- Spie r  d!

To już było trochę za dużo i dziewczyna mówi:

- Wiesz co? Jesteś cham i prostak!

A facet na to:

- No i ch   j! Ale zajebiście tańczę!

Proponuję to tak zakończyć,   pozatym w pełni popieram Sokoła i tyle w temacie. Następne wątki niech będą już o Smyku, mam nadzieję,że Daniel pochwalisz się jak doleci  Ciebie.

Ciekawe czy będzie folia w zestawie jak do Zefira.

Opublikowano

Tutaj możecie sobie udowadniać kto jest kim w naszym hobby ...:rolleyes:

Wydzielone z tematu PW-5 Smyk 

P.S.

W oczekiwaniu na lotną pogodę działam z czymś co nie wiem czy zadziała ...

Kim ja tak naprawdę jestem :blink: bo że upierdliwym modem to wiem ;)

20250317_201152.jpg

Opublikowano

Skasowałem poprzedni wpis, nie ma sensu bić piany, nie ma znaczenia kto jest kim, ważne by mieć fun, a idea hobby chyba na tym polega by mile spędzić czas

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 21:48, Sroka napisał:

Witam, modelarstwo jak zauważyłem ostatnie 40 lat podzieliło sie na dwie grup, modelarze i latacze

Podziwiam cię za odwagę ,że nie obawiałeś się reakcji kolegów za taki wpis.

Ja już przestałem wyrażać swoje poglądy publicznie na forum , bo potem zdarza się ktoś kto w rewanżu napisze coś przykrego albo złośliwego i potem tylko człowiekowi nieprzyjemnie  się robi.

Osobiście napiszę jednak ten jeden raz  ,że mam podobne zdanie jak Ty , ale też nie potępiam tych co kupują modele. Ten podział nazwałbym bardziej na modelarzy i pilotów modelarskich ( takie określenie wymyślił mój młody kolega z lotniska)

Czy się to komuś podoba czy nie fakt faktem ,zbudować od podstaw model jest trudniej niż złożyć zestaw i ci co budują maja większą wiedzę i są bardziej zaawansowani od tych co kupują gotowce ale kupowanie modeli to też nic złego i pomimo wielu zbudowanych od podstaw modeli mam 2szt gotowców i też mam frajdę z latania nimi. I kupię pewnie jeszcze niejeden model.

Nie każdy ma warunki warsztatowe , czas na budowę modeli. A przede wszystkim nie każdy ma umiejętności aby to robić co nie znaczy ,że nie ma prawa polatać. Ważne zaś jest to abyśmy się wszyscy szanowali i trochę polubili bo jesteśmy już na wymarciu. Jeszcze 20 lub 30 lat i modelarstwo będzie czymś zapomnianym , może przetrwa ale jako hobby mega niszowe. Więc póki możemy cieszmy się nim.

W kontekście tego co napisał Mirek dodam jeszcze zjawisko które osobiście mnie się nie podoba: ludzie którzy latają ARF ami często ( ale nie zawsze) patrzą z góry na tych co to budują modele sami ale są one mniej zaawansowane od tych fabrycznych. To troszkę błąd i nietakt , zdarzyło mi się w życiu kilka razy  spotkać takich modelarzy.

Ja na szczęście na co dzień obracam się w kręgu ludzi życzliwych i moi przyjaciele z lotniska latają dużymi modelami i nigdy nie dali mi odczuć abym był jakoby gorszy.

Przyjaźnimy się i wspieramy oraz szanujemy i to jest fajne. A każdy robi to co go interesuje. I tak powinno być.

Nie ma moim zdaniem też sensu mieć kompleksów skoro ktoś nie buduje modeli. Przecież to nie przymus , to ma być przyjemność. Ja buduję bo lubię. A ktoś może tylko latać? To też dobrze.

Hobby to hobby ma przynosić radość a niepokojące jest jak w tą sferę wkrada się rywalizacja. 

Każdy chce być dobry na swoim lotnisku ale czy musi być najlepszy? A jak będzie to i tak za jakiś czas pojawi się ktoś lepszy albo z lepszym modelem . I co wtedy?

Jeden lubi DLG , drugi Heli a trzeci Jety. Każdy ma swoje. 

Ja buduję modele średniej wielkości i mniejsze bo to mi najbardziej odpowiada pod wieloma względami a modelarzem jestem aktywnie już 25 lat i nadal lubię swoje sprzęty. oczywiście ,że człowiek ulega modzie i pewnie tez w końcu zrobię lub kupię coś większego ale to powinno być na luzie a nie jako jakiś przymus.

Także panowie troszkę luzu bez spiny , róbmy to co lubimy bez zbędnych sprzeczek i przesadnej rywalizacji. Wtedy będziemy w zgodzie wspólnie latać bez konfliktów i kłótni.

W dniu 15.03.2025 o 09:36, Patryk Sokol napisał:

Smyk będzie i naprawdę chciałbym żeby to było jak najszybciej. 

Nie tłumacz się , bo to ,że produkcja się opóźnia to przecież nie Twoja wina. Ty jesteś konstruktorem a nie producentem zestawu. Ludzie tutaj piszą tak jakbyś to ty decydował kiedy model będzie wdrożony do produkcji. Także nie poczuwaj się do odpowiedzialności , bo kto chce info powinien dzwonić do AH.

• Lubię to 4
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.