Skocz do zawartości

Jestem modelarzem, a przepraszam, może jednak nie....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Sroka napisał:

Witam, modelarstwo jak zauważyłem ostatnie 40 lat podzieliło sie na dwie grup, modelarze i latacze.

Modelarz... bierze w roczki duży arkusz papieru i coś tam rysuje i pędzi do sklepu po listewki i sklejkę, na lotnisku chwali się co on zbudował i lata pięknie, płacze po cichu jak się rozbił.
Czasami otrzyma jakąś nagrodę  a większości czasu nie. Znam dużo takich i ja tutaj należę.
Latacze...  "już dwa miesiące czekałam na zestaw ( kit jak ktos woli ) i jak niema to niema i płacz. jak dostaną to wkładają jakieś bowdenki inne cuda.
Na lotnisku duzo zdjec i prosze , co to ja zrobiłem ( wyjąłem gotowca z pudełka) a jak rozbije to jest zły że wydał 3000 zł i to nie lata jak producent reklamował albo kolegom 
mówi że przyjedzie na lotnisko bo pan producent nie wykonał na czas i nie czym latać.
Panowie i Panie pomoge, mam b.dobre plany modelu (konstrukcyjne) Smyk , taki 4-y metry i z tego co ja wiem od twórcy tego planu i modelu , model lata jak oryginał.
, nie trzeba zmieniać profilu , nie trzeba zmieniać powierzchni stateczników poziomych i pionowych jak to eksperci zaraz swoje trzy grosze wpychają bo jakiś program komputerowy tak wskazuje .
Zrobić jak na rysunku i mieć radochę że lata, wtedy chwalić się  co ja zrobiłem.
Prosze nie rzucajcie cegieł w moje okno za to co napisałem bo to nie pierwszy raz pisze na ten temat  
Chetnych prosze o adres poczty elektronicznej i się dogadamy ( nie handluje planami) to nie jest moje zrodlo dochodow domowych

Duże brawa za taki rzeczowy wpis. To jest głos prawdziwego modelarza!

• Haha 1
Opublikowano

Tylko co on wnosi do tematu z tym modelem? Może proponuję założyć nowy temat bo mnie też interesuje. Panowie, zróbcie nowy wątek i tam będziemy uskuteczniać swoje poglądy. Ale temat fajny uważam.

Opublikowano
15 minut temu, rkrzysztof napisał:

Duże brawa za taki rzeczowy wpis. To jest głos prawdziwego modelarza!

Krzysztofie, tak z ciekawości - czy ja jestem prawdziwym modelarzem? 

Bo Twoja opinie dla mnie jest bardzo ważna. 

A co do Smyka - problem jest taki, że w każdej firmie pracują ludzie. 

A ludzie miewają czasem kłopoty w życiu dużo powazniejsze niż, nawet zarabianie pieniędzy. 

Wtedy firma ma mniej ludzi do pracy i trzeba robić rzeczy bieżące przed wdrożeniami. 

I tyle, nic więcej pisać nie zamierzam, bo byśmy wkraczali na bardzo prywatne rejony innych ludzi.

Smyk będzie i naprawdę chciałbym żeby to było jak najszybciej. 

• Lubię to 3
Opublikowano
51 minut temu, xcmichal napisał:

... z własnoręcznie ściętego drzewa...

Nie tak szybko !!! Najpierw trzeba zasadzić takie drzewo z własnych nasion, a przynajmniej z pędów minimum. Jak wyrośnie dopiero zaczynać przygodę.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 15.03.2025 o 09:36, Patryk Sokol napisał:

Krzysztofie, tak z ciekawości - czy ja jestem prawdziwym modelarzem? 

Patryku, na to pytanie jest wiele odpowiedzi, a jak zawsze w życiu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, czy jakoś tak.

A jednym z rozwiązań będzie zadanie tego pytania najbliższej wróżce lub wróżbicie. Może rozwiąże to Twój dylemat.

Opublikowano

Pewna dziewczyna poszła sama na imprezę. Zauważyła tam super faceta,

który świetnie tańczył. Podeszła do niego i mówi:

- Ale zajebiście tańczysz!

A facet na to:

- Spier.....!

Dziewczyna, trochę zbita z tropu, wycofała się. Facet dalej tańczył

solo, i tak, że na wszystkich robił bardziej niż piorunujące wrażenie.

Dziewczyna znowu do niego podeszła i mówi:

- Ale zajebiście tańczysz!

A facet na to:

- Spie r  d!

To już było trochę za dużo i dziewczyna mówi:

- Wiesz co? Jesteś cham i prostak!

A facet na to:

- No i ch   j! Ale zajebiście tańczę!

Proponuję to tak zakończyć,   pozatym w pełni popieram Sokoła i tyle w temacie. Następne wątki niech będą już o Smyku, mam nadzieję,że Daniel pochwalisz się jak doleci  Ciebie.

Ciekawe czy będzie folia w zestawie jak do Zefira.

Opublikowano

Tutaj możecie sobie udowadniać kto jest kim w naszym hobby ...:rolleyes:

Wydzielone z tematu PW-5 Smyk 

P.S.

W oczekiwaniu na lotną pogodę działam z czymś co nie wiem czy zadziała ...

Kim ja tak naprawdę jestem :blink: bo że upierdliwym modem to wiem ;)

20250317_201152.jpg

Opublikowano

Skasowałem poprzedni wpis, nie ma sensu bić piany, nie ma znaczenia kto jest kim, ważne by mieć fun, a idea hobby chyba na tym polega by mile spędzić czas

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 21:48, Sroka napisał:

Witam, modelarstwo jak zauważyłem ostatnie 40 lat podzieliło sie na dwie grup, modelarze i latacze

Podziwiam cię za odwagę ,że nie obawiałeś się reakcji kolegów za taki wpis.

Ja już przestałem wyrażać swoje poglądy publicznie na forum , bo potem zdarza się ktoś kto w rewanżu napisze coś przykrego albo złośliwego i potem tylko człowiekowi nieprzyjemnie  się robi.

Osobiście napiszę jednak ten jeden raz  ,że mam podobne zdanie jak Ty , ale też nie potępiam tych co kupują modele. Ten podział nazwałbym bardziej na modelarzy i pilotów modelarskich ( takie określenie wymyślił mój młody kolega z lotniska)

Czy się to komuś podoba czy nie fakt faktem ,zbudować od podstaw model jest trudniej niż złożyć zestaw i ci co budują maja większą wiedzę i są bardziej zaawansowani od tych co kupują gotowce ale kupowanie modeli to też nic złego i pomimo wielu zbudowanych od podstaw modeli mam 2szt gotowców i też mam frajdę z latania nimi. I kupię pewnie jeszcze niejeden model.

Nie każdy ma warunki warsztatowe , czas na budowę modeli. A przede wszystkim nie każdy ma umiejętności aby to robić co nie znaczy ,że nie ma prawa polatać. Ważne zaś jest to abyśmy się wszyscy szanowali i trochę polubili bo jesteśmy już na wymarciu. Jeszcze 20 lub 30 lat i modelarstwo będzie czymś zapomnianym , może przetrwa ale jako hobby mega niszowe. Więc póki możemy cieszmy się nim.

W kontekście tego co napisał Mirek dodam jeszcze zjawisko które osobiście mnie się nie podoba: ludzie którzy latają ARF ami często ( ale nie zawsze) patrzą z góry na tych co to budują modele sami ale są one mniej zaawansowane od tych fabrycznych. To troszkę błąd i nietakt , zdarzyło mi się w życiu kilka razy  spotkać takich modelarzy.

Ja na szczęście na co dzień obracam się w kręgu ludzi życzliwych i moi przyjaciele z lotniska latają dużymi modelami i nigdy nie dali mi odczuć abym był jakoby gorszy.

Przyjaźnimy się i wspieramy oraz szanujemy i to jest fajne. A każdy robi to co go interesuje. I tak powinno być.

Nie ma moim zdaniem też sensu mieć kompleksów skoro ktoś nie buduje modeli. Przecież to nie przymus , to ma być przyjemność. Ja buduję bo lubię. A ktoś może tylko latać? To też dobrze.

Hobby to hobby ma przynosić radość a niepokojące jest jak w tą sferę wkrada się rywalizacja. 

Każdy chce być dobry na swoim lotnisku ale czy musi być najlepszy? A jak będzie to i tak za jakiś czas pojawi się ktoś lepszy albo z lepszym modelem . I co wtedy?

Jeden lubi DLG , drugi Heli a trzeci Jety. Każdy ma swoje. 

Ja buduję modele średniej wielkości i mniejsze bo to mi najbardziej odpowiada pod wieloma względami a modelarzem jestem aktywnie już 25 lat i nadal lubię swoje sprzęty. oczywiście ,że człowiek ulega modzie i pewnie tez w końcu zrobię lub kupię coś większego ale to powinno być na luzie a nie jako jakiś przymus.

Także panowie troszkę luzu bez spiny , róbmy to co lubimy bez zbędnych sprzeczek i przesadnej rywalizacji. Wtedy będziemy w zgodzie wspólnie latać bez konfliktów i kłótni.

W dniu 15.03.2025 o 09:36, Patryk Sokol napisał:

Smyk będzie i naprawdę chciałbym żeby to było jak najszybciej. 

Nie tłumacz się , bo to ,że produkcja się opóźnia to przecież nie Twoja wina. Ty jesteś konstruktorem a nie producentem zestawu. Ludzie tutaj piszą tak jakbyś to ty decydował kiedy model będzie wdrożony do produkcji. Także nie poczuwaj się do odpowiedzialności , bo kto chce info powinien dzwonić do AH.

• Lubię to 4
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.