Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz super szczelny układ - ale boje się, że jak dołożysz rurki i worki to gdzieś po drodze bedą mikro nieszczelności i pompa będzie pracować tak czy siak.

Opublikowano
1 minutę temu, japim napisał:

Masz super szczelny układ - ale boje się, że jak dołożysz rurki i worki to gdzieś po drodze bedą mikro nieszczelności i pompa będzie pracować tak czy siak.

Umówiłem się już w firmie z pneumatyką że zrobią mi szczelny układ który idzie do worka. Akrylem można Idealnie uszczelnić worek i nie powinno być żadnych problemów. Dam znać po pierwszej próbie.

Opublikowano

Piękna ta pompa. 

Z wyłącznikiem próżni bywa problem , mało jest na rynku a te mechaniczne są zawodne. Ostatnio dochodzę do wniosku,że lepiej zrobić szczelny worek i potem po prostu wyłączyć pompę . Jak się postarałem to udało mi się zrobić tak ,że podciśnienie trzymało 12h a to już wystarczy do zżelowania żywicy.

Propo lodówkowca musiałeś trafić na zużyty bo mój robi się ciepły dopiero po 2-3 min ciągłej pracy.

Przylaminowaniu nigdy nie mam z nim problemu. Ale ta pompa to już full profeska.

To był komplet razem ze zbiornikiem i wakuometrem czy coś przerabiałeś?

Opublikowano
8 godzin temu, Ares napisał:

Piękna ta pompa. 

Z wyłącznikiem próżni bywa problem , mało jest na rynku a te mechaniczne są zawodne. Ostatnio dochodzę do wniosku,że lepiej zrobić szczelny worek i potem po prostu wyłączyć pompę . Jak się postarałem to udało mi się zrobić tak ,że podciśnienie trzymało 12h a to już wystarczy do zżelowania żywicy.

Propo lodówkowca musiałeś trafić na zużyty bo mój robi się ciepły dopiero po 2-3 min ciągłej pracy.

Przylaminowaniu nigdy nie mam z nim problemu. Ale ta pompa to już full profeska.

To był komplet razem ze zbiornikiem i wakuometrem czy coś przerabiałeś?

Hej !

Pompa + zbiornik komplet. 

Sam zbiornik robi znakomitą robotę ponieważ nie ma takich szybkich spadków podciśnienia jak w przypadku samej pompy.

• Lubię to 1
Opublikowano
23 godziny temu, endriuRC napisał:

skrzydła mają za cienki laminat i przy ciasnych manewrach pękają

Nie tyle za cienki ile gięły się na karbie technologicznym - przejściu pomiędzy wzmocnionym środkiem skrzydła a jego obszarem pokrytym cienkim laminatem (pierwszy rys. 1). Mógłbyś spróbować wykonać jeden komplet skrzydeł z większym eliptycznym wzmocnieniem (rys. 2) lub dodatkową warstwą laminatu (rys. 3). Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu w sumie na 3/4 długości skrzydła. Nie, nie liczyłem tego, to bardziej luźne spostrzeżenia na podstawie posiadanych i latanych modeli.

A Twój model latał bardzo dobrze co jest i zasługą modelu i przede wszystkim jego pilota. Gratulacje!

image.png.9bd6621bcc4a4b4eeca846800f16dec8.png

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, samolocik napisał:

Nie tyle za cienki ile gięły się na karbie technologicznym - przejściu pomiędzy wzmocnionym środkiem skrzydła a jego obszarem pokrytym cienkim laminatem (pierwszy rys. 1). Mógłbyś spróbować wykonać jeden komplet skrzydeł z większym eliptycznym wzmocnieniem (rys. 2) lub dodatkową warstwą laminatu (rys. 3). Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu w sumie na 3/4 długości skrzydła. Nie, nie liczyłem tego, to bardziej luźne spostrzeżenia na podstawie posiadanych i latanych modeli.

A Twój model latał bardzo dobrze co jest i zasługą modelu i przede wszystkim jego pilota. Gratulacje!

image.png.9bd6621bcc4a4b4eeca846800f16dec8.png

Dziękuje Piotr zrobię tak jak opisałeś i sprawdzę wytrzymałość skrzydła 💪

Opublikowano
Cytat

Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu

Testowałem takie rozwiązanie w 3 wersji skrzydła do Tempesta i sprawdziło się doskonale :)

AP1GczPbi7iZ-pUvcUQicxFlnE9wBlIt5G6l0_P8

Zastosowałem pasek tkaniny 80g o szerokości 6-7cm który stanowił od razu przykrycie dla tunelu kablowego przed zasadniczym zalaminowaniem skrzydła.

Skrzydło Tempesta miało raptem 105cm i laminowałem go w całości.

Nakajima ma skrzydło znacznie dłuższe i wykonywane jest połówkowo, zatem środkowe połączenie i wzmocnienie tego łączenia mocną tkaniną jest podstawą jego trwałości.

ms

Opublikowano
12 godzin temu, endriuRC napisał:

Dziękuje Piotr zrobię tak jak opisałeś i sprawdzę wytrzymałość skrzydła 💪

A ja bym dorzucił po całości jedną warstwę tkaninki 48g/m2 masa nie wzrośnie wcale nadmiernie jak dobrze odsączysz formatki a Ty wiesz co robisz więc nie ma problemu. To jest combat więc trochę tej wytrzymałości musi mieć.

Jak przybędzie modelowi 40g lub 50g nawet tego nie zauważysz.

Opublikowano

Mialem się pytać jak robisz dźwigar.W skrzydle L299 o rozpiętości 1340 mm najpierw robiłem z balsy na mikobalon tak jak Ecik a potem zrobiłem sobie formę na dwuteownik z tkaminy 80 z cienką (2 mm)  pionową warstwą hereksu .Ważył 18 g.

Próbowaliśmy z Ecikiem stosować też rękawy z havla .Nie wiem jak w końcu zrobił Piotrek ale mi najlepiej wyszedł z kevlaru 20mm z rurką papierową w środku dla dociśnięcia do poszycia.Zarzuciłem to bo było zbyt pracochłonne.

Co do lodówki ,jest to sprężarka OLEJOWA!!! Należy uzupełniać olej który jest wyrzucany po stronie tłocznej.W lodówce jest obieg zamknięty i olej tranportuje czynnik chłodniczy.Nie masz oleju to się grzeje.

• Lubię to 1
Opublikowano
10 godzin temu, TooM napisał:

Co do lodówki ,jest to sprężarka OLEJOWA!!!

Dobrze ,że o tym wspomniałeś zapomniałem o tym zupełnie przecież lodówkowiec dmucha mgiełką olejową i poczasie jak to wyrzuci trzeba dolać. Może być tak ,że u Andrzeja chodzi na sucho bo moj się praktycznie nie grzeje.

Opublikowano

Da się ,tylko trzeba zastosować odolejacz.Używam ten sam kompresor do vacu i do aerografu.Potrzebowałem na szybko więc zrobiłem odśrodkowy z pojemnika od dezodorantu i taki już został ale w Castoramie kupisz odwadniacz który też wyłapie olej.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.