Skocz do zawartości

Komu uciekł model?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

spacer.png

Cytat

Niepokojące znalezisko przy ogrodzeniu Senatu. Akcja służb.

Tuż przy ogrodzeniu Senatu RP w śródmiejskim parku w Warszawie znaleziono bezzałogowy statek powietrzny — informuje Miejski Reporter. Na miejscu pracują służby, a teren został odgrodzony. Obiekt, który został odnaleziony, ma nie zagrażać bezpieczeństwu...

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/niepokojace-znalezisko-przy-ogrodzeniu-senatu-akcja-sluzb/qkzdtw7

Przez te ruskie drony modelarze będą na cenzurowanym.. image.gif.47b5cf47a80e4480ea113638517f942c.gif

Opublikowano

Dzielni pirotechnicy postanowili wysadzić styropianową zabawkę 🙂 .. Tak jak okazało się , że to amerykańska zdefektowana rakieta rozwaliła chłopu pół budynku a nie ruski dron ale cisza, przecież to nasze nieudolne wojsko strzelało rakietą za 1,5 mln dolarów

• Lubię to 1
Opublikowano

Przestańcie bo nas "zaczipują".

Każdy widział ten rozwalony żelbetowy strop z powyginanymi stalowymi prętami ale ja zgodnie z linią będę się nadal trzymał wersji styropianowej.

Opublikowano

Z tego wszystkiego może wyniknąć problem z lataniem RC gdy wojsko zacznie na masową skalę używać urządzeń zakłócających drony. 

A propo incydentu to kto ogląda wiadomości i czyta prasę /internet niech sobie sam wyciągnie z tego wnioski: póki co nie zabraniają jeszcze nam myśleć🙂

Opublikowano

Piotr raczej renesans 🙂  

Kostek w Sośnie chyba to przeczuwa.

Właściwie to już możemy się przygotowywać i wybrać się do Sośna i zobaczyć jak to teraz wygląda. Ja się wybieram ale bez modelu żeby popatrzeć od czego zaczynałem przygodę z napędem spalinowym.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Ares napisał:

Z tego wszystkiego może wyniknąć problem z lataniem RC gdy wojsko zacznie na masową skalę używać urządzeń zakłócających drony. 

A da się skutecznie zakłócić takiego bojowego drona? Można zakłócić sygnał GPS, można zakłócić sygnały sterujące z ziemi, ale to nie załatwia tematu. Da się coś więcej zrobić?

Opublikowano
Godzinę temu, dariuszj napisał:

A da się skutecznie zakłócić takiego bojowego drona? Można zakłócić sygnał GPS, można zakłócić sygnały sterujące z ziemi, ale to nie załatwia tematu. Da się coś więcej zrobić?

Z tego co czytałem na oficjalnych stronach w internecie istnieją urządzenia które sieją zakłócenia w paśmie m.in. 2,4GhZ tzw. jammery antydronowe i gdyby model znalazł się w zasięgu takiego urządzenia to prawdopodobnie łączność ulega zakóceniu. Tyle można wygooglować.

Nie orientuję się jaki to ma zasięg ale w przypadku ćwiczeń wojsk podejrzewam ,że w promieniu kilkunastu km nie da się latać.

Nie znam się na tej technologii a to jedynie moje przypuszczenia.

Opublikowano
2 godziny temu, Ares napisał:

Z tego co czytałem na oficjalnych stronach w internecie istnieją urządzenia które sieją zakłócenia w paśmie m.in. 2,4GhZ tzw. jammery antydronowe i gdyby model znalazł się w zasięgu takiego urządzenia to prawdopodobnie łączność ulega zakóceniu.

Przewidziałem to i mam nadal dwa nadajniki na 35MHz ;)

Sterowanie z ziemi naszymi zabawkami da się zakłócić, ale z takim dronem bojowym to chyba nie jest możliwe.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, dariuszj napisał:

Przewidziałem to i mam nadal dwa nadajniki na 35MHz ;)

Sterowanie z ziemi naszymi zabawkami da się zakłócić, ale z takim dronem bojowym to chyba nie jest możliwe.

Masz rację , te bojowe mają z pewnością zupełnie inne systemy łączności ale i tak się obawiam aby nie było w naszym paśmie zakłóceń a jak ktoś wcześniej napisał może i jeszcze przyjdzie się z uchwytem i linkami przeprosić.

Przypuszczam ,że te zakłócacze służą do strącania małych prostych dronów ale i to może wojsko na poligonach ćwiczyć.

No nic , zobaczymy : nie powinno być aż tak źle.

Mam nadzieję ,że nasze władze będą racjonalnie i rozsądnie patrzeć na sytuację w polityce  i nie dadzą ponieść się emocjom bo o to niektórym chyba chodzi.......ale to już temat nie na to forum.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.