samolocik Opublikowano 26 Grudnia 2025 Opublikowano 26 Grudnia 2025 5 godzin temu, Czaro napisał: było dużo szersze, niż to z Copilota Z pewnością. Copilot odpowiedział na pytanie użytkownika matiknh, które brzmiało "Gdzie najtaniej można kupić OC operatora?" dlatego wybrał tylko najtańsze z tych które znalazł. Wspomniana tabela podana na stronie Świata Dronów podaje cenę za ubezpieczenie tylko w pierwszej pozycji tabeli. Oczywiście wytłumaczeniem może być to, że są różne opcje ubezpieczeń. Ja do zapytania dla Copilota wpisałem kategorię otwartą A1/A3 żeby zawęzić wyszukiwanie.
arek1989 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Wygląda na to, że w temacie ubezpieczenia OC, nie ustalono jeszcze wszystkiego:
jędrek Opublikowano 27 Grudnia 2025 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Wszystko OK, gdzie w tym całym "pierdolomento" są klasyczne modele latające?
Francka Opublikowano 27 Grudnia 2025 Opublikowano 27 Grudnia 2025 39 minut temu, jędrek napisał: Wszystko OK, gdzie w tym całym "pierdolomento" są klasyczne modele latające? Nie ma , wszyscy myśą , że to drony a dron lata autonomicznie , modele RC latają za pomocą pilota . O tym nikt nie wie . 4
samolocik Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Jak tak dalej u nas pójdzie to będzie trzeba się zainteresować lataniem po sąsiedzku w DE, CZ i AT, przykładowo: Offene Flugzone für Modellbauer in Österreich https://gernot-walzl.at/Drones/model_flying_fields_austria.html jest spora szansa, że będą mieli bardziej przyjazne przepisy bo mają lokalnych producentów akcesoriów modelarskich.
Czaro Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia W dniu 27.12.2025 o 10:19, Francka napisał: O tym nikt nie wie . Każdy o tym wie. W całej UE jest takie samo prawo. Modelarze mogą latać w otwartej A1/A3, albo na klubowych lotniskach z pozwoleniem dla klubu modelarskiego. Różnica jest taka, że w Austrii i Niemczech kiedy jest napisane, że modelarze mają latać w klubach, to każdy się zapisuje do klubu i lata w klubie. W Polsce większość wietrzy w tym spisek. 6
pietrku Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia W dniu 27.12.2025 o 10:19, Francka napisał: ..O tym nikt nie wie . Zgadza się. Że są wogóle jakieś przepisy wiedzą nieliczni. Większość z kim gadałem, co ma jakiegoś dronika z marketu robi wielkie oczy. Przestałem już uświadamiać bo myślą, że jestem nienormalny. O ile pogodzili się z tym przez przymus, że przytwierdzenie nakrętek ratuje planetę 😀, to jakoś tego, że ich zabawka podlega skompolikowanym przepisom nie są w stanie zrozumieć. 2
matiknh Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia W dniu 25.12.2025 o 22:03, samolocik napisał: Też mi się nie chciało samemu szukać, więc zapytałem Ms Copilota i w parę sekund wyrzucił poniższą odpowiedź, na którą nie daję żadnych gwarancji że jest dobra także polecam Ci samodzielne sprawdzenie. Odpowiedź Ms Copilota brzmi: xxxx — przygotowałem dla Ciebie przejrzystą tabelę porównawczą OC operatora drona w kategorii otwartej A1/A3. Oparłem ją na stabilnych, publicznie dostępnych informacjach rynkowych. 📊 Porównanie OC operatora drona (A1/A3) Cecha / Ubezpieczyciel Compensa Wiener Cena minimalna ok. 70 zł / rok ok. 70 zł (dobrowolne) lub 114 zł (obowiązkowe) Zakres OC operatora drona w kategorii otwartej OC obowiązkowe (250 g – 20 kg) + OC dobrowolne (poniżej 250 g) Suma gwarancyjna Zależna od wariantu (kilkadziesiąt tys. – kilkaset tys. zł) Zależna od wariantu (podobne poziomy) Terytorium działania Polska / Europa / świat (zależnie od wariantu) Polska / Europa / świat (zależnie od wariantu) Dostępność online Tak, zakup w kilka minut Tak, zakup w kilka minut Dla kogo najlepsze Najtańsza opcja dla rekreacyjnych i półprofesjonalnych operatorów Dobra opcja dla operatorów dronów 250 g – 20 kg (obowiązkowe OC) 🧭 Wnioski Najtaniej wypada Compensa — zwykle ok. 70 zł rocznie. Wiener jest równie tani przy dronach <250 g, ale dla większych dronów (250 g – 20 kg) OC obowiązkowe zaczyna się od ok. 114 zł. Obie polisy są łatwo dostępne online i mają podobny zakres. Jeśli chcesz, mogę przygotować: rekomendację pod Twój konkretny model drona, porównanie sum gwarancyjnych, albo wskazać, które polisy obejmują loty komercyjne. Daj znać, co będzie dla Ciebie najbardziej praktyczne. Wziąłem ubezpieczenie w Wiener czyli tak na prawdę Compensa. Kategoria otwarta Wariant rekreacyjny Suma gwarancyjna: 300 000,00 zł Składka: 125,40 zł 2
awo667 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Sporo informacji (nie tylko ubezpieczenia ale ogólnie cały rynek BSP i akcje legislacyjne) są regularnie publikowane na YT ULC. Gotowe nagrania do zobaczenia w tutaj (tylko trzeba sortować od końca - tam są najnowsze nagrania) 1
Ares Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Wiem ,że gdzieś było już o tym na forum: muszę odnowić uprawnienia a nie wiem przez jaką stronkę mam się logować. Jeśli można wrzućcie linka bo nie pamiętam gdzie szukać. Jeszcze pytanie : po ponownym zdaniu egzaminu będę miał ten sam numer pilota czy jest to niejako od nowa wszystko?
modelpiotrek Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Godzinę temu, Ares napisał: Wiem ,że gdzieś było już o tym na forum: muszę odnowić uprawnienia a nie wiem przez jaką stronkę mam się logować. Jeśli można wrzućcie linka bo nie pamiętam gdzie szukać. Jeszcze pytanie : po ponownym zdaniu egzaminu będę miał ten sam numer pilota czy jest to niejako od nowa wszystko? https://sso.uav.pansa.pl/auth/realms/utm/protocol/openid-connect/auth?client_id=web-app-frontend&redirect_uri=https%3A%2F%2Fuav.pansa.pl%2Fpilot-profile&state=4275b975-b49a-401c-9d27-fffeff8caf47&response_mode=fragment&response_type=code&scope=openid&nonce=f80c892e-644e-4891-9a56-385277586383&ui_locales=pl 1
Market Opublikowano Piątek o 21:51 Opublikowano Piątek o 21:51 W dniu 28.01.2026 o 19:37, Ares napisał: Jeszcze pytanie : po ponownym zdaniu egzaminu będę miał ten sam numer pilota czy jest to niejako od nowa wszystko? Szkolenie robisz z poziomu profilu pilota (dotychczasowego), więc szkolenie aktualizuje się w tym właśnie profilu pilota, czyli numer pilota jest ten sam. 1
Ares Opublikowano Sobota o 14:44 Opublikowano Sobota o 14:44 16 godzin temu, Market napisał: Szkolenie robisz z poziomu profilu pilota (dotychczasowego), więc szkolenie aktualizuje się w tym właśnie profilu pilota, czyli numer pilota jest ten sam. Czy jak sie zaloguję to trzeba otworzyć jakąś dedykowaną zakładkę czy automatycznie otworzy sie już mój profil?
Market Opublikowano Sobota o 21:49 Opublikowano Sobota o 21:49 6 godzin temu, Ares napisał: Czy jak sie zaloguję to trzeba otworzyć jakąś dedykowaną zakładkę czy automatycznie otworzy sie już mój profil? Z tego linka co poprzednio od razu otwiera się profil pilota. Następnie w sekcji "Dane pilota" trzy kropki i potem "Przejdź do szkoleń". Przewinąć kawałek w dół do sekcji "Kompetencje pilota" i tam "Egzamin A1A3". Po zdaniu egzaminu od razu w profilu pilota widać Kompetencje A1 i A3 z odpowiednimi nowymi datami. 2
Ares Opublikowano Niedziela o 14:30 Opublikowano Niedziela o 14:30 Dzięki ,nie logowałem się tam od kilku lat ale kończy mi się certyfikat to wypada odnowić uprawnienia przed sezonem.
Nielot Opublikowano Poniedziałek o 18:55 Opublikowano Poniedziałek o 18:55 Mi się też skończyły. Chciałem zaimportować ze starej stronki dane do tej nowej ale nie dało rady. Musiałem przejść wszystko od nowa , zdać egzamin ale numer pilota pozostał ten sam.
zbjanik Opublikowano Poniedziałek o 20:04 Opublikowano Poniedziałek o 20:04 Wczoraj, właściwie to dzisiaj, bo późno w nocy odnowiłem swoje papiery. Jest przed samym egzaminem kurs, zasób wiadomości do powtórzenia, albo i nieco nowych, bo trochę jednak się przez te lata zmieniło. To przypomnienie materiału jest podzielone na strony i co kilka z nich jest taki test wstępny tes, z podaniem wyniku od razu, pozwala to nabrać nieco pewności, że coś się tam jednak wie. Dla mnie, absolutnego "niedroniarza" najtrudniejsze są te skróty systemów właśnie dronowych, bo ich przecież nie stosuję. Ale pomaga rozłożenie tego "abrewjejszyn" na polski i to jest w tym kursie przygotowawczym, a dodatkowo można sobie zrobić zdjęcia telefonem tych miejsc mniej ciekawych jako ściągawkę, żeby się potem mniej stresować. 1 1
Ares Opublikowano wczoraj o 09:15 Opublikowano wczoraj o 09:15 13 godzin temu, zbjanik napisał: Wczoraj, właściwie to dzisiaj, bo późno w nocy odnowiłem swoje papiery. Jest przed samym egzaminem kurs, zasób wiadomości do powtórzenia, albo i nieco nowych, bo trochę jednak się przez te lata zmieniło. To przypomnienie materiału jest podzielone na strony i co kilka z nich jest taki test wstępny tes, z podaniem wyniku od razu, pozwala to nabrać nieco pewności, że coś się tam jednak wie. Dla mnie, absolutnego "niedroniarza" najtrudniejsze są te skróty systemów właśnie dronowych, bo ich przecież nie stosuję. Ale pomaga rozłożenie tego "abrewjejszyn" na polski i to jest w tym kursie przygotowawczym, a dodatkowo można sobie zrobić zdjęcia telefonem tych miejsc mniej ciekawych jako ściągawkę, żeby się potem mniej stresować. Zbyszku a czy logowałeś się na to samo hasło co na starej stronie? Dziś wieczorem chcę to ogarnąć ale nie logowałem się jeszcze i zastanawiam się czy będzie problem. Ostatni raz to chyba 2 lata temu ta zaglądałem .
pietrku Opublikowano wczoraj o 10:42 Opublikowano wczoraj o 10:42 Ja to mam wrażenie jak czytam Pana Kolegę Zbyszka, że On sobie żartuje pisząc o ty egzaminie 😀. Może takie wrażenie... Nie wiem...😉 Inna sprawa jest dobra. Bo jak ktoś zda dwa razy egzamin to będzie dwa razy lepiej latał 😉. To by trzeba robić co roku po zimie. Może wogóle jakieś piankowe KTP należało by rozważyć - oczywiście płatne.
zbjanik Opublikowano wczoraj o 10:52 Opublikowano wczoraj o 10:52 No więc posługuję się przyjętą nomenklaturą przez organizatora, czyli egzamin, bo to jednak ułatwia komunikację i wszyscy bez wątpliwości wiedzą o czym rozmawiamy. Co do logowania, to tak- przez ten stary login nie da rady, bo to wszystko jest wirtualnie gdzieś indziej, ale procedura jest coś w rodzaju: "nie pamiętasz hasła?', czyli niby wiedzą że to ty, ale trzeba poprosić o kod na maila i jeszcze jeden na telefon i już wtedy gra. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi