samolocik Opublikowano 26 Grudnia 2025 Opublikowano 26 Grudnia 2025 5 godzin temu, Czaro napisał: było dużo szersze, niż to z Copilota Z pewnością. Copilot odpowiedział na pytanie użytkownika matiknh, które brzmiało "Gdzie najtaniej można kupić OC operatora?" dlatego wybrał tylko najtańsze z tych które znalazł. Wspomniana tabela podana na stronie Świata Dronów podaje cenę za ubezpieczenie tylko w pierwszej pozycji tabeli. Oczywiście wytłumaczeniem może być to, że są różne opcje ubezpieczeń. Ja do zapytania dla Copilota wpisałem kategorię otwartą A1/A3 żeby zawęzić wyszukiwanie.
arek1989 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Wygląda na to, że w temacie ubezpieczenia OC, nie ustalono jeszcze wszystkiego:
jędrek Opublikowano 27 Grudnia 2025 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Wszystko OK, gdzie w tym całym "pierdolomento" są klasyczne modele latające?
Francka Opublikowano 27 Grudnia 2025 Opublikowano 27 Grudnia 2025 39 minut temu, jędrek napisał: Wszystko OK, gdzie w tym całym "pierdolomento" są klasyczne modele latające? Nie ma , wszyscy myśą , że to drony a dron lata autonomicznie , modele RC latają za pomocą pilota . O tym nikt nie wie . 3
samolocik Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Jak tak dalej u nas pójdzie to będzie trzeba się zainteresować lataniem po sąsiedzku w DE, CZ i AT, przykładowo: Offene Flugzone für Modellbauer in Österreich https://gernot-walzl.at/Drones/model_flying_fields_austria.html jest spora szansa, że będą mieli bardziej przyjazne przepisy bo mają lokalnych producentów akcesoriów modelarskich.
Czaro Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia W dniu 27.12.2025 o 10:19, Francka napisał: O tym nikt nie wie . Każdy o tym wie. W całej UE jest takie samo prawo. Modelarze mogą latać w otwartej A1/A3, albo na klubowych lotniskach z pozwoleniem dla klubu modelarskiego. Różnica jest taka, że w Austrii i Niemczech kiedy jest napisane, że modelarze mają latać w klubach, to każdy się zapisuje do klubu i lata w klubie. W Polsce większość wietrzy w tym spisek. 5
pietrku Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia W dniu 27.12.2025 o 10:19, Francka napisał: ..O tym nikt nie wie . Zgadza się. Że są wogóle jakieś przepisy wiedzą nieliczni. Większość z kim gadałem, co ma jakiegoś dronika z marketu robi wielkie oczy. Przestałem już uświadamiać bo myślą, że jestem nienormalny. O ile pogodzili się z tym przez przymus, że przytwierdzenie nakrętek ratuje planetę 😀, to jakoś tego, że ich zabawka podlega skompolikowanym przepisom nie są w stanie zrozumieć. 1
matiknh Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia W dniu 25.12.2025 o 22:03, samolocik napisał: Też mi się nie chciało samemu szukać, więc zapytałem Ms Copilota i w parę sekund wyrzucił poniższą odpowiedź, na którą nie daję żadnych gwarancji że jest dobra także polecam Ci samodzielne sprawdzenie. Odpowiedź Ms Copilota brzmi: xxxx — przygotowałem dla Ciebie przejrzystą tabelę porównawczą OC operatora drona w kategorii otwartej A1/A3. Oparłem ją na stabilnych, publicznie dostępnych informacjach rynkowych. 📊 Porównanie OC operatora drona (A1/A3) Cecha / Ubezpieczyciel Compensa Wiener Cena minimalna ok. 70 zł / rok ok. 70 zł (dobrowolne) lub 114 zł (obowiązkowe) Zakres OC operatora drona w kategorii otwartej OC obowiązkowe (250 g – 20 kg) + OC dobrowolne (poniżej 250 g) Suma gwarancyjna Zależna od wariantu (kilkadziesiąt tys. – kilkaset tys. zł) Zależna od wariantu (podobne poziomy) Terytorium działania Polska / Europa / świat (zależnie od wariantu) Polska / Europa / świat (zależnie od wariantu) Dostępność online Tak, zakup w kilka minut Tak, zakup w kilka minut Dla kogo najlepsze Najtańsza opcja dla rekreacyjnych i półprofesjonalnych operatorów Dobra opcja dla operatorów dronów 250 g – 20 kg (obowiązkowe OC) 🧭 Wnioski Najtaniej wypada Compensa — zwykle ok. 70 zł rocznie. Wiener jest równie tani przy dronach <250 g, ale dla większych dronów (250 g – 20 kg) OC obowiązkowe zaczyna się od ok. 114 zł. Obie polisy są łatwo dostępne online i mają podobny zakres. Jeśli chcesz, mogę przygotować: rekomendację pod Twój konkretny model drona, porównanie sum gwarancyjnych, albo wskazać, które polisy obejmują loty komercyjne. Daj znać, co będzie dla Ciebie najbardziej praktyczne. Wziąłem ubezpieczenie w Wiener czyli tak na prawdę Compensa. Kategoria otwarta Wariant rekreacyjny Suma gwarancyjna: 300 000,00 zł Składka: 125,40 zł 1
awo667 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Sporo informacji (nie tylko ubezpieczenia ale ogólnie cały rynek BSP i akcje legislacyjne) są regularnie publikowane na YT ULC. Gotowe nagrania do zobaczenia w tutaj (tylko trzeba sortować od końca - tam są najnowsze nagrania) 1
Rekomendowane odpowiedzi