Skocz do zawartości

Ubezpieczenie OC staje się obowiązkowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, pietrku napisał:

Ja to mam wrażenie jak czytam Pana Kolegę Zbyszka, że On sobie żartuje pisząc o ty egzaminie 😀. Może takie wrażenie... Nie wiem...😉

Inna sprawa jest dobra. Bo jak ktoś zda dwa razy egzamin to będzie dwa razy lepiej latał 😉. To by trzeba robić co roku po zimie. Może wogóle jakieś piankowe KTP należało by rozważyć - oczywiście płatne.

Proste , nie proste zrobić trzeba a mała ściągawka nikomu nie zaszkodzi🙂, nie każdy rodzi się Einsteinem. A w ogóle ten test to jest pod drony i oprócz kilku paragrafów nie ma tam nic dla nas , modelarzy.

Jak słusznie napisałeś wiadomo ,że chodzi o pieniądze OC już jest obowiązkowe i zadeklarowali sobie minimalną kwotę aby podnieść składki ubezpieczeń.

No i co poradzić? Trzeba się dostosować i latać dalej póki nasi decydenci nie wymyślą kolejnych utrudnień które trzeba będzie przezwyciężać.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Ares napisał:

Jak słusznie napisałeś wiadomo ,że chodzi o pieniądze OC już jest obowiązkowe i zadeklarowali sobie minimalną kwotę aby podnieść składki ubezpieczeń.

W zeszłych latach składka na GRUPOWE, nieobowiązkowe OC dla rekreacyjnego modelarza w dwóch najpopularniejszych stowarzyszeniach Finansowa Chata i PSP kosztowała sto kilkadziesiąt zł. W tym roku obowiązkowe INDYWIDUALNE ubezpieczenie w TU na C kosztuje sto kilkanaście zł. Ja tu widzę lepsze warunki za mniej, więc Ares proszę wyprowadź mnie z błędu, jeżeli ja to źle pamiętam.

Opublikowano

Rzeczywiście- Wiener po podwyższeniu kwoty mojej polisy do wymaganego minimum na jesieni, nie domagał się żadnej dopłaty, a zapłaciłem w czerwcu 66 zł. Ale to był taki przełomowy moment, ciekawe jak będzie w kolejnych latach. Choć wiem już, że Wiener nie będzie miał oferty dla takich jak my- przejmuje je Compensa (może oni się nawet połączyli?). 

Opublikowano
Godzinę temu, Czaro napisał:

W zeszłych latach składka na GRUPOWE, nieobowiązkowe OC dla rekreacyjnego modelarza w dwóch najpopularniejszych stowarzyszeniach Finansowa Chata i PSP kosztowała sto kilkadziesiąt zł. W tym roku obowiązkowe INDYWIDUALNE ubezpieczenie w TU na C kosztuje sto kilkanaście zł. Ja tu widzę lepsze warunki za mniej, więc Ares proszę wyprowadź mnie z błędu, jeżeli ja to źle pamiętam.

Niby tak, ale ubezpieczenie w PSP jest na kwotę kilka razy wyższą. I mimo, że grupowe to może być znacznie korzystniejsze.

Swoją drogą to ta minimalna kwota ubezpieczenia to jest tyle co nic. Zobaczcie jakie kwoty są przy ubezpieczeniu OC samochodowym. W przypadku np. poważniejszego trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego przez model to tyle samo takie ubezpieczenie mieć jak i nie mieć.

Opublikowano
17 godzin temu, Ares napisał:

Proste , nie proste zrobić trzeba a mała ściągawka nikomu nie zaszkodzi🙂, nie każdy rodzi się Einsteinem. A w ogóle ten test to jest pod drony i oprócz kilku paragrafów nie ma tam nic dla nas , modelarzy.

No i co poradzić? Trzeba się dostosować i latać dalej póki nasi decydenci nie wymyślą kolejnych utrudnień które trzeba będzie przezwyciężać.

Trudny, nietrudny, mniejsza z tym. Ale ci dla których dedykowany egzamin coś by rozjaśnił nawet nie wiedzą, że takowy jest.

Widziałem kilka wypadków samochodowych w realu. Sytuacje niebezpiecznych na drogach widujemy prawie codziennie. Nie widziałem natomiast żadnego dronowego mającego jakieś skutki poza rozwaleniem modela. I oczywiście jeśli się czegoś nie widziało to nie znaczy, że nie występuje. Ale jest to zjawisko marginalne jeśli chodzi o groźne skutki. Więc uważam, że jest to robienie z igły wideł.

Opublikowano
13 godzin temu, Czaro napisał:

Czaro skoro pamiętasz i sprawdzałeś to wierzę na słowo , no dobra może mnie trochę poniosło😉 ale ponarzekać czasem też troszkę trzeba.

Generalnie miałem na myśli fakt podniesienia kwoty na którą ubezpieczasz BSP a w moim przypadku ( mam polisę w PZU) będzie drożej no ale w takiej sytuacji wystarczy zmienić ubezpieczyciela.

Ogólnie narzekam bo jestem troszkę zły na przepisy które nijak się nie mają do modeli latających a są typowo dronowe. Wiem wiem , nic nie poradzimy trza się dostosować i latać wg wytycznych.

5 minut temu, pietrku napisał:

Trudny, nietrudny, mniejsza z tym. Ale ci dla których dedykowany egzamin coś by rozjaśnił nawet nie wiedzą, że takowy jest.

Widziałem kilka wypadków samochodowych w realu. Sytuacje niebezpiecznych na drogach widujemy prawie codziennie. Nie widziałem natomiast żadnego dronowego mającego jakieś skutki poza rozwaleniem modela. I oczywiście jeśli się czegoś nie widziało to nie znaczy, że nie występuje. Ale jest to zjawisko marginalne jeśli chodzi o groźne skutki. Więc uważam, że jest to robienie z igły wideł.

Jeśli chodzi o drony było kilka incydentów na lotniskach komunikacyjnych zbliżano się do podchodzących do lądowania samolotów pasażerskich w celu chyba zrobienia fajnego ujęcia kamerką , przez tego typu zachowania cierpią modelarze , generalnie  droniarze w większości nie mają pojęcia o lotnictwie i stąd podejrzewam wynika ich często lekkomyślne zachowanie.

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.