Skocz do zawartości

System kaucyjny mechanizm promujący recykling czy okradanie obywateli !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grzesiek Ty jesteś tym oświeconym, który wie do czego ten system kaucyjny prowadzi, to przedstaw na tutaj co robisz z tymi butelkami kaucyjnymi? Wyrzucasz do kosza, czy oddajesz do butelkomatu?

Bo my jak te kury w tym kurniku, jesteśmy "gupi" 😁

Opublikowano

Co robię z kaucjami napisałem w poście wcześniej 😉. Wcale nie jestem oświecony i się nie uważam za takiego, tylko od jakiegoś czasu czytam trochę o tym co nas otacza. Wiem, że zwykle nie ma na to czasu, kiedyś też nie miałem na to czasu ani chęci. To nie ma nic wspólnego z oświeceniem. Raczej ze zwykłym brakiem chęci i czasu. Jeśli ten mem Cię osobiście obraził to było to niezamierzone - nie był skierowany do Ciebie, tylko do tych co swoich adwersarzy nazywają głupkami właśnie. Mnie też trochę flaczkami przewraca jak ktoś między wierszami nazywa myślącego w inny sposób niż on Reptilianem (cokolwiek to znaczy), niedorosłym, czy innym takim ( to akurat nie do Ciebie, ale w wątku wystąpiło ).

Opublikowano

Rządzący cały czas nas okłamują i działają przeciwko nam aby wydoić z nasz jak najwięcej kasy na każdym kroku !

Podam prosty przykład !

Czy to jest ECO !? Ta zakrętka do....na do kartonika o kształcie sześcianu nieforemnego

Przechwytywanie.JPG

Wcześniej było piękne rozwiązanie w postaci nacinanego jednego rogu tego kartonika i z łatwością można było go oderwać i nalać wyrób mlekopodobny.

I to było ECO rozwiązanie ! Ale chyba było za tanie i proste...

Opublikowano
29 minut temu, Atomizer napisał:

Wcześniej było piękne rozwiązanie w postaci nacinanego jednego rogu tego kartonika i z łatwością można było go oderwać i nalać wyrób mlekopodobny.

I to było ECO rozwiązanie ! Ale chyba było za tanie i proste...

Nie zauważyłeś jednej istotnej wady tego rozwiązania - nie dało się ponownie zamknąć raz otwartego kartonu. 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, dariuszj napisał:

Nie zauważyłeś jednej istotnej wady tego rozwiązania - nie dało się ponownie zamknąć raz otwartego kartonu. 

No właśnie, że się dało ! Wystarczyło złożyć róg kartonika do początkowej pozycji. Oczywiście jak ktoś by chciał taki kartonik włożyć do plecaka to miałby bagno, ale zazwyczaj w 99,99% taki kartonik trafiał do lodówki.

Opublikowano
47 minut temu, a74BACK napisał:

To opakowanie samo w sobie nie jest eko, bo nie nadaje sie do recyklingu

Do spalenia tez nie bardzo bo ma aluminiowy wkład który zostaje 😆 Trzeba naprawdę wysokiej temperatury w piecyku ciężko

Opublikowano
3 godziny temu, a74BACK napisał:

Grzesiek Ty jesteś tym oświeconym, który wie do czego ten system kaucyjny prowadzi, to przedstaw na tutaj co robisz z tymi butelkami kaucyjnymi? Wyrzucasz do kosza, czy oddajesz do butelkomatu?

Bo my jak te kury w tym kurniku, jesteśmy "gupi" 😁

Nie wiem czy to skierowane do mnie.Jesli chodzi o mnie to w lidlu robię zakupy raz w tygodniu i oddaje butelki.Mam ok 12km

Opublikowano
W dniu 25.03.2026 o 07:34, Andrzej68IX napisał:

Temat powoli umiera to proszę na koniec może ktoś ma wiedzę na temat „szkalnych” butelek których NIK nie chce – bezzwrotne. Jak nazywa się to tworzywo „szkalne” którym zasypują Polskę zachodnie koncerny produkujące piwo (i nie tylko) w PL.

Takie niby szkło za PRL-u to był arcoroc – ładne nietłukące się szklanki i talerze a to nowe cuś jak się nazywa. Produkuje to jedna z nowootwartych (ekologia) fabryk na Pomorzu.

A jam mam sposób. Od jesieni 2020 robię swoje piwo. I najlepiej mi się sprawdzają te bezzwrotne od Ambera. Ze względu na kształt (za PRL mówiło się na takie butelki "pepance"). Przy końcu napełniania piana tak nie wybija jak w tych z przewężeniem.

Opublikowano

To może zmieńmy temat na ważenie piwa do butelek bezzwrotnych

11 godzin temu, CrazyTomas napisał:

A jam mam sposób. Od jesieni 2020 robię swoje piwo. I najlepiej mi się sprawdzają te bezzwrotne od Ambera. Ze względu na kształt (za PRL mówiło się na takie butelki "pepance"). Przy końcu napełniania piana tak nie wybija jak w tych z przewężeniem.

• Lubię to 2
Opublikowano

System kaucyjny jest niestety do zmiany ! Ponieważ jest nieuczciwy dla obywateli !

Prowadzone jest postępowanie 

Art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń (kw) dotyczy kradzieży lub przywłaszczenia cudzej rzeczy ruchomej, jeśli jej wartość nie przekracza granicy między wykroczeniem a przestępstwem. Od 1 października 2023 roku ta granica wynosi 800 zł. Czyn ten zagrożony jest karą aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny (do 5000 zł). 

Senat Rzeczypospolitej Polskiej +2

Kluczowe informacje o art. 119 § 1 kw:

Kary:

Areszt: od 5 do 30 dni.

Ograniczenie wolności: 1 miesiąc.

Grzywna: od 20 do 5000 zł.

Definicja: Kradzież (zabranie cudzej rzeczy w celu przywłaszczenia) lub przywłaszczenie (nieprawna odmowa zwrotu rzeczy znajdującej się w posiadaniu sprawcy).

Wartość przedmiotu: Wykroczeniem jest czyn, w którym wartość rzeczy nie przekracza 800 zł.

Przekroczenie progu:

Jeśli wartość skradzionej rzeczy przekracza 800 zł, czyn staje się przestępstwem z art. 278 Kodeksu karnego.

A dlaczego , a no dlatego, że było pisane już wiele razy...

Ja sam bazuje na tym przykładzie jak sąd ukarał emeryta co zjadł w sklepie cukierka za 20 gr ! A tu kradną mi i wam przy każdym napoju aż po 50 gr ! Tak to kradzież ! Co to jest definicja kradzieży to też pisałem.

Zmuszanie do darmowej pracy poprzez zabór pieniędzy z konta bankowego ! Czym to jest ! Jak to nazwać !

Będę chciał być pracownikiem jakiejś firmy wyworzącej to złożę podanie i sie przyjmę do pracy ! Dostane umowę, wynagrodzenie, ubezpievczenie . A system kaucyjny każe mi teraz pracować dla twórców tego systemu za darmo i jeszce musze dokładąc z własnej kieszeni !

Kto z was idąc do pracy na umowę nie zarabia tylko dokłada !

A te wszystkie kłamstwa, że system kaucyjny jest ECO, że to dla środowiska! Że znikną śmieci z lasów... Ja już tego słuchać nie mogę. Ktoś jeszcze w to wierzy !

Będzie uczciwie będzie OK! Tak jak się to słyszy jak jest w Lidlu z puszkami nie kaucyjnymi za które można dostać 10gr. I teraz to moja decyzja czy wiozę je do lidla czy zgniatam i zbieram do wora i raz na rok jadę na złom i sprzedaję za 7gr. Lub wyrzucam do śmieci nie tracąc 50 gr tak jak to jest teraz z systemem kaucyjnym !

• Lubię to 3
Opublikowano
4 godziny temu, Marek_Spy napisał:

Super 17 stron idę znów się napić i wyobraź sobie ze herbaty 

Ja też bo to już zostalo wszystko powiedziane na dwóch pierwszych stronach.Ale najwyraźniej ktoś tu lubi sie podniecać.

• Haha 1
Opublikowano

Zacytuję kolegę - "Kto z was idąc do pracy na umowę nie zarabia tylko dokłada ! "" a no drogi kolego - większość państwowych firm , wystarczy tylko zobaczyć ile dokładamy do górnictwa. Jakoś Cię nie boli ,że co miesiąc dokładasz do państwowych firm , nierentownych ,trzymanych tylko dla stołów ,ale boli Cie 50 groszy za kaucję która dzieki temu nie trafia na ulicę. Chyba matematyka na zachodzie ,różni się od matematyki na wschodzie. Ktoś tu pisał ,że piwo w szkle z poza naszej granicy ,nie można odzyskać kaucji za butelkę szklaną - bzdura totalna. Pijam Czeskie i Niemieckie piwa  i zawsze zwracam butelki i to nie tylko na wymianę. Zaleta systemu jest taka ,że śmietniki żółte są teraz tylko do połowy pełne. Lidl przyjmował butelki po wodzie na miesiąc przed systemem kaucyjnym , bez znaku na butelkach. W Szczecinie od ponad 2 lat były wystawiane butelkomaty w punktach miasta i jakoś nikt nie narzekał ,że go okradają. To tak jak kiedyś pierwsze samochody wkraczały na drogi - szum straszny, człowieka przodem puszczali z chorągiewką.  Z pralkami automat też tak w Polsce było, szum bo rwie pościel, albo po to mam żonę by nie kupować automatu - wystarczy Frania .Pierwsza pralka automat zawitała w 1937 r, a w Polsce?????? 1971r , właśnie przez wiecznie niezadowolonych z nowości. Ma być po staremu, plastik za stodołę, żeby nik nie widział, że Polska to nadal bardzo ekologiczny kraj , ale tylko na papierze, który wszystko przyjmnie. Za piwo zapłaciłem zeta więcej, oddam butelki ,będę miał na następną kaucję , a kto nie wierzy , zapraszam na ziemie zachodnie

• Lubię to 2
  • Haha 1
  • Dzięki 2
Opublikowano

Czego tu nie rozumieć jak może być problem z gazem? Jak nie będziesz miał na czym ugotować obiadu, to nawet spalanie opon nie będzie Ci przeszkadzało. Najpierw trzeba zaspokoić elementarne potrzeby, żeby potem realizować wyższe

• Haha 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.