a74BACK Opublikowano Czwartek o 09:59 Opublikowano Czwartek o 09:59 Grzesiek Ty jesteś tym oświeconym, który wie do czego ten system kaucyjny prowadzi, to przedstaw na tutaj co robisz z tymi butelkami kaucyjnymi? Wyrzucasz do kosza, czy oddajesz do butelkomatu? Bo my jak te kury w tym kurniku, jesteśmy "gupi" 😁
pietrku Opublikowano Czwartek o 10:04 Opublikowano Czwartek o 10:04 Co robię z kaucjami napisałem w poście wcześniej 😉. Wcale nie jestem oświecony i się nie uważam za takiego, tylko od jakiegoś czasu czytam trochę o tym co nas otacza. Wiem, że zwykle nie ma na to czasu, kiedyś też nie miałem na to czasu ani chęci. To nie ma nic wspólnego z oświeceniem. Raczej ze zwykłym brakiem chęci i czasu. Jeśli ten mem Cię osobiście obraził to było to niezamierzone - nie był skierowany do Ciebie, tylko do tych co swoich adwersarzy nazywają głupkami właśnie. Mnie też trochę flaczkami przewraca jak ktoś między wierszami nazywa myślącego w inny sposób niż on Reptilianem (cokolwiek to znaczy), niedorosłym, czy innym takim ( to akurat nie do Ciebie, ale w wątku wystąpiło ).
Atomizer Opublikowano Czwartek o 10:24 Autor Opublikowano Czwartek o 10:24 Rządzący cały czas nas okłamują i działają przeciwko nam aby wydoić z nasz jak najwięcej kasy na każdym kroku ! Podam prosty przykład ! Czy to jest ECO !? Ta zakrętka do....na do kartonika o kształcie sześcianu nieforemnego Wcześniej było piękne rozwiązanie w postaci nacinanego jednego rogu tego kartonika i z łatwością można było go oderwać i nalać wyrób mlekopodobny. I to było ECO rozwiązanie ! Ale chyba było za tanie i proste...
dariuszj Opublikowano Czwartek o 10:54 Opublikowano Czwartek o 10:54 29 minut temu, Atomizer napisał: Wcześniej było piękne rozwiązanie w postaci nacinanego jednego rogu tego kartonika i z łatwością można było go oderwać i nalać wyrób mlekopodobny. I to było ECO rozwiązanie ! Ale chyba było za tanie i proste... Nie zauważyłeś jednej istotnej wady tego rozwiązania - nie dało się ponownie zamknąć raz otwartego kartonu. 1
Atomizer Opublikowano Czwartek o 11:00 Autor Opublikowano Czwartek o 11:00 3 minuty temu, dariuszj napisał: Nie zauważyłeś jednej istotnej wady tego rozwiązania - nie dało się ponownie zamknąć raz otwartego kartonu. No właśnie, że się dało ! Wystarczyło złożyć róg kartonika do początkowej pozycji. Oczywiście jak ktoś by chciał taki kartonik włożyć do plecaka to miałby bagno, ale zazwyczaj w 99,99% taki kartonik trafiał do lodówki.
a74BACK Opublikowano Czwartek o 11:29 Opublikowano Czwartek o 11:29 To opakowanie samo w sobie nie jest eko, bo nie nadaje sie do recyklingu
Atomizer Opublikowano Czwartek o 12:17 Autor Opublikowano Czwartek o 12:17 47 minut temu, a74BACK napisał: To opakowanie samo w sobie nie jest eko, bo nie nadaje sie do recyklingu Do spalenia tez nie bardzo bo ma aluminiowy wkład który zostaje 😆 Trzeba naprawdę wysokiej temperatury w piecyku ciężko
a74BACK Opublikowano Czwartek o 12:34 Opublikowano Czwartek o 12:34 Palisz to w domowym kotle? Jesteś nad wyraz ekologiczny 😂
Grzesiek Opublikowano Czwartek o 13:11 Opublikowano Czwartek o 13:11 3 godziny temu, a74BACK napisał: Grzesiek Ty jesteś tym oświeconym, który wie do czego ten system kaucyjny prowadzi, to przedstaw na tutaj co robisz z tymi butelkami kaucyjnymi? Wyrzucasz do kosza, czy oddajesz do butelkomatu? Bo my jak te kury w tym kurniku, jesteśmy "gupi" 😁 Nie wiem czy to skierowane do mnie.Jesli chodzi o mnie to w lidlu robię zakupy raz w tygodniu i oddaje butelki.Mam ok 12km
CrazyTomas Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu W dniu 25.03.2026 o 07:34, Andrzej68IX napisał: Temat powoli umiera to proszę na koniec może ktoś ma wiedzę na temat „szkalnych” butelek których NIK nie chce – bezzwrotne. Jak nazywa się to tworzywo „szkalne” którym zasypują Polskę zachodnie koncerny produkujące piwo (i nie tylko) w PL. Takie niby szkło za PRL-u to był arcoroc – ładne nietłukące się szklanki i talerze a to nowe cuś jak się nazywa. Produkuje to jedna z nowootwartych (ekologia) fabryk na Pomorzu. A jam mam sposób. Od jesieni 2020 robię swoje piwo. I najlepiej mi się sprawdzają te bezzwrotne od Ambera. Ze względu na kształt (za PRL mówiło się na takie butelki "pepance"). Przy końcu napełniania piana tak nie wybija jak w tych z przewężeniem.
Marek_Spy Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Super 17 stron idę znów się napić i wyobraź sobie ze herbaty
witold_pi Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu To może zmieńmy temat na ważenie piwa do butelek bezzwrotnych 11 godzin temu, CrazyTomas napisał: A jam mam sposób. Od jesieni 2020 robię swoje piwo. I najlepiej mi się sprawdzają te bezzwrotne od Ambera. Ze względu na kształt (za PRL mówiło się na takie butelki "pepance"). Przy końcu napełniania piana tak nie wybija jak w tych z przewężeniem. 1
Atomizer Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu System kaucyjny jest niestety do zmiany ! Ponieważ jest nieuczciwy dla obywateli ! Prowadzone jest postępowanie Art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń (kw) dotyczy kradzieży lub przywłaszczenia cudzej rzeczy ruchomej, jeśli jej wartość nie przekracza granicy między wykroczeniem a przestępstwem. Od 1 października 2023 roku ta granica wynosi 800 zł. Czyn ten zagrożony jest karą aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny (do 5000 zł). Senat Rzeczypospolitej Polskiej +2 Kluczowe informacje o art. 119 § 1 kw: Kary: Areszt: od 5 do 30 dni. Ograniczenie wolności: 1 miesiąc. Grzywna: od 20 do 5000 zł. Definicja: Kradzież (zabranie cudzej rzeczy w celu przywłaszczenia) lub przywłaszczenie (nieprawna odmowa zwrotu rzeczy znajdującej się w posiadaniu sprawcy). Wartość przedmiotu: Wykroczeniem jest czyn, w którym wartość rzeczy nie przekracza 800 zł. Przekroczenie progu: Jeśli wartość skradzionej rzeczy przekracza 800 zł, czyn staje się przestępstwem z art. 278 Kodeksu karnego. A dlaczego , a no dlatego, że było pisane już wiele razy... Ja sam bazuje na tym przykładzie jak sąd ukarał emeryta co zjadł w sklepie cukierka za 20 gr ! A tu kradną mi i wam przy każdym napoju aż po 50 gr ! Tak to kradzież ! Co to jest definicja kradzieży to też pisałem. Zmuszanie do darmowej pracy poprzez zabór pieniędzy z konta bankowego ! Czym to jest ! Jak to nazwać ! Będę chciał być pracownikiem jakiejś firmy wyworzącej to złożę podanie i sie przyjmę do pracy ! Dostane umowę, wynagrodzenie, ubezpievczenie . A system kaucyjny każe mi teraz pracować dla twórców tego systemu za darmo i jeszce musze dokładąc z własnej kieszeni ! Kto z was idąc do pracy na umowę nie zarabia tylko dokłada ! A te wszystkie kłamstwa, że system kaucyjny jest ECO, że to dla środowiska! Że znikną śmieci z lasów... Ja już tego słuchać nie mogę. Ktoś jeszcze w to wierzy ! Będzie uczciwie będzie OK! Tak jak się to słyszy jak jest w Lidlu z puszkami nie kaucyjnymi za które można dostać 10gr. I teraz to moja decyzja czy wiozę je do lidla czy zgniatam i zbieram do wora i raz na rok jadę na złom i sprzedaję za 7gr. Lub wyrzucam do śmieci nie tracąc 50 gr tak jak to jest teraz z systemem kaucyjnym !
Rekomendowane odpowiedzi