Paweł Prauss Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Cześć Adrian!!! Sam tu trafiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 I run a website about model engines. Some members may be interested. It is on: http://adriansmodela...atalog/main.php I am interested in model engines of all types. I have several Polish engines that I like very much. Currently I have 2.5 cm2 of diesel, which in my opinion can be a project of Stanisław Gorski from Poland. Nobody here can identify him. Does anyone in this forum know about this? If so, I would be very grateful to know what it is! You can see all the details at: http://adriansmodela....php?cat_id=164 Thank you! Prowadzę witrynę internetową na temat silników modelu. Niektórzy członkowie mogą być zainteresowani. To jest włączone: http: //adriansmodela...atalog/main.php Interesuję się silnikami modelu wszystkich typów. Mam bardzo wiele silników polskich, które bardzo mi się podobają. Obecnie mam 2,5 cm2 oleju napędowego, który moim zdaniem może być projektem Stanisława Gorskiego z Polski. Nikt tutaj nie może zidentyfikować go. Czy ktoś na tym forum wie o tym? Jeśli tak, to byłbym bardzo wdzięczny, wiedząc, co to jest! Możesz zobaczyć wszystkie szczegóły na: http: //adriansmodela....php? cat_id = 164 Dziękuję Ci! Hi Adrian! Thanks for visiting us and I hope that you'll show your Polish engines in this thread, at least just for the record As far as I know most of Polish engine freaks (including myself) know your website very well. Thank you for running it! As for the engine in question, the only resemblance I see to Super Sokol is the exhaust stack. All other features are different to what I've seen in Gorski's designs. It has a different scavenging system: loop vs. cross-flow in Super Sokol (yes baffled piston in diesel!), complicated piston design vs. simple one piece in Gorski's engines I know. Also, the general appearance like surface finish is different. Anodized head and thrust washer suggest production of at least a few hundred pieces, which would be well noticeable in Poland. If it is an east European engine, I would lean to Balkan origin rather then Polish, Russian, Ukrainian or Belorussian, but the question is still open Oh, BTW Happy 70th Birthday! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motorman Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Nigdy nie byłem w Polsce, ale chciałbym! Mam nadzieję, że jakiś czytelnik może zidentyfikować ten tajemniczy silnik dla mnie! Dzięki za odpowiedź, Modelarz !! Wydaje się, że wyszukiwanie musi być kontynuowane! Czy ktoś wie o miejscu w internecie, gdzie mogę sprawdzić z entuzjastami z dalszego Wschodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motorman Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Chciałbym podzielić się zdjęciami kilku moich polskich silników, ale nie wiem, jak dodać zdjęcie do wiadomości. Czy ktoś może mi pomóc?Jednym z moich polskich silników modelowych jest zwykła łoŜyska Jaskolka 2,5 cm, numer seryjny 04519. Jest w bardzo dobrym stanie, poza zamontowanym angielskim zaworem iglicowym.Mam kilka pytań, które być może ktoś może odpowiedzieć,1) W którym roku została dokonana?2) Po prawej stronie uchwyt mocujący jest oznaczony numerem 8. Co to znaczy?3) Oto duże pytanie! Ten silnik jest przewidziany do obracania w tył - zgodnie z ruchem wskazówek zegara, gdy jest oglądany z przodu. Czy polskie silniki zmieściły się w tym kierunku?Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Kliknij na "Więcej opcji". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 P3150323.JPG P3150324.JPG P3160326.JPG P3160325.JPG Polskie jaskółki możesz zobaczyć w powyższych linkach. Jeśli potrzebujesz oryginalny rozpylacz to napisz do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motorman Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Mój silnik jest taki sam jak w przedniej części przedniej wału korbowego, z wyjątkiem tego, że ma anodowanie na zielono. Jest również uruchamiany w kierunku odwrotnym (zgodnie z ruchem wskazówek zegara od przodu). Czy to było powszechne w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Kiedyś były tu fotki tego motorka i się zbyły... Wkrótce spodziewam się go odebrać od pana listonosza :-)) Kto zgadnie co to za jeden, bo że Polski to chyba wiadomo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 31 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Gratulacje Paweł!!! W końcu upolowałeś swojego IZa! Czem prędzej wrzucam zdjęcia swojego, bo faktycznie wyparowały: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Miło jest przeczytać kilka ciepłych słów o tym wątku zagranicą : http://adriansmodelaeroengines.com/catalog/main.php?cat_id=0 Thanks for sharing Adrian! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Właśnie został opublikowany bardzo ciekawy artykuł na temat silników Stanisława Górskiego: http://adriansmodelaeroengines.com/catalog/main.php?cat_id=173 Bardzo miło słyszeć, że nasz wątek jest chyba największą bazą informacji na temat polskich silników modelarskich 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Fajny artykul ... No i ten Wankel Gorskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Szkoda, że mieli (wszyscy konstruktorzy tych silników) niewielkie możliwości rozwoju... kto wie do jakich konstrukcji by doszli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Jaskółki były numerowane. Czy ktoś wie czego te numery dotyczyły? Mam dwie i obie maja bardzo niskie numery. I zastanawia mnie czy to numery kolejne czy numery którejś serii. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platon Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Mój pierwszy pulsak- silnik Tajfun konstrukcji Felicjana Gadomskiego. Ciekawostka to żarowa świeca rozruchowa. Silnik w bardzo ładnym stanie, brakuje jedynie rurki powietrza do rozruchu. Produkowane były jeszcze mniejsze wersje tego silnika- Mini Tajfun i Mikro Tajfun 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Renowacja Jaskółki: https://www.youtube.com/watch?v=-FlE32Jfdkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Renowacja Jaskółki: https://www.youtube.com/watch?v=-FlE32Jfdkc parę błędów ,w tym jeden podstawowy ale .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Cezas pewno Cię zaniepokoił???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Cezas pewno Cię zaniepokoił tez ale nie tylko ;-).....podobnie było z SiM-em... Peter zatytułował film "Jaskloka II 2.5ccm, 1961."...oczywista literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Ale generalnie gościu dobrą robotę robi choć Czech w Holandii... Trochę nas zawstydza ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi