Paweł Prauss Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Dostałem od Kazika? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Kolejna ciekawostka 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Swift Opublikowano 18 Marca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Nie pamiętam, w którym wątku na Forum, ale była mowa o Włodzimierzu Bredsznajderze z Łodzi, który w latach 50-tych budował silniki do modeli latających. Ktoś zauważył, że poza jednozdaniową wzmianką w książce W. Scheira, nic o tej osobie nie wiadomo. Wiele nie wniosę, ale przypadkowo trafiłem w archiwalnym Letecky Modelar 12/58 na relację z Mistrzostw Europy 1958 w klasie F1C. 13 miejsce zajął w tych zawodach Włodzimierz Bredsznajder - stąd wniosek, że budował "silnikówki" i był czynnym zawodnikiem. Pozostałe miejsca Polaków: 8- W. Schier, 15- K. Ginalski, 16 - T. Pelczarski. https://rcbookcase.com/details.php?publication_id=1502 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Pawel - Silnik Andrzeja Rachwala SP,2,5 -ten z Lisciem Debu ktory mam , ma Nr. 3 ... a Twoj silnik , o ile dobrze na zdjeciu widac ma Nr .2 ...ciekawy jestem kto ma silnik z Nr.1 ? Jezeli chodzi o silnik Prototyp 10 ccm Andrzeja Rachwala to chyba mam ten silnik ! ... silnik musze jeszcze sprawdzic dokladnie z Twoim opisem ! Silnik prawdopodobnie byl wykonany tylko w 1 egzemplazu (wg. Andrzeja Rachwala , od ktorego go mam )... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 1 godzinę temu, Janeczek napisał: Pawel - Silnik Andrzeja Rachwala SP,2,5 -ten z Lisciem Debu ktory mam , ma Nr. 3 ... a Twoj silnik , o ile dobrze na zdjeciu widac ma Nr .2 ...ciekawy jestem kto ma silnik z Nr.1 ? Jezeli chodzi o silnik Prototyp 10 ccm Andrzeja Rachwala to chyba mam ten silnik ! ... silnik musze jeszcze sprawdzic dokladnie z Twoim opisem ! Silnik prawdopodobnie byl wykonany tylko w 1 egzemplazu (wg. Andrzeja Rachwala , od ktorego go mam )... Moze czasem jakies fotki, a nie tylko MAM, MAM. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 8 godzin temu, Janeczek napisał: Pawel - Silnik Andrzeja Rachwala SP,2,5 -ten z Lisciem Debu ktory mam , ma Nr. 3 ... a Twoj silnik , o ile dobrze na zdjeciu widac ma Nr .2 ...ciekawy jestem kto ma silnik z Nr.1 ? Jezeli chodzi o silnik Prototyp 10 ccm Andrzeja Rachwala to chyba mam ten silnik ! ... silnik musze jeszcze sprawdzic dokladnie z Twoim opisem ! Silnik prawdopodobnie byl wykonany tylko w 1 egzemplazu (wg. Andrzeja Rachwala , od ktorego go mam )... Wychodzi mi na to że dychy były co najmniej dwie… Twierdzę tak, gdyż jestem w posiadaniu co prawda niekompletnego ale bez wątpienia tegoż właśnie motorka… Zdjęcia zaraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 23 minuty temu, Paweł Prauss napisał: Zdjęcia zaraz? Myslalem, ze nastepny ktory MA, ale nie chce pokazac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 6 minut temu, jarek996 napisał: Myslalem, ze nastepny ktory MA, ale nie chce pokazac ? A właśnie że pokażę?, żebyś sobie nie myślał? 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Fotki wkrotce ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Z którego roku to konstrukcja, bo po wyglądzie polowa lat 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 a tu taki motorek... ktos cos wie ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Jakby Jaskółka + twórczość własna? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 6 minut temu, symon5 napisał: Jakby Jaskółka bardzo blisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Wygląda jak mój pierwszy spalinowiec, ale ma mniej żeberek. Chyba PK-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 4 minuty temu, bubu2 napisał: Chyba PK-1 nie ale blisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Jacku , z Jaskolki sa chyba wszystkie czesci oprocz Karteru ...Karter przypasowany z innego silnika ... No i mocowanie silnika inne -nie ma konsolek mocujacych ! A na powyzszych zdjeciach chcialem pokazac Dyno Orginalne i Dyno Replike ...Orginalne ma wybity numer podobnie jak u Pawla. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Godzinę temu, Janeczek napisał: Jacku , z Jaskolki sa chyba wszystkie czesci oprocz Karteru . blisko, czekamy dalej edit. dla ułatwienia dodam ,ze silników takich o poj. 2,5 ccm powstało 3 sztuki... była równiez wersja 5 ccm. silniki te są silnie związane z osobami zasłużonymi dla polskiego modelarstwa... edit 2. klasa modeli bliska Pawłowi P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Janeczek Opublikowano 20 Marca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Natomiast jezeli chodzi o silnik 10 ccm Andrzeja Rachwala przedstawiony w czasopismie , to mam ten silnik od Andrzeja -to byl Prototyp wykonany w 1 egzemplarzu ...Z Czasopismem zgadza sie ksztalt Karteru ,ilosc zeber chlodzacych,gaznik...itp - Wiecej o silniku tym pisalem w Temacie -"Silniki Spalinowe" - "Ogolne" z 6-tego 8-mego i 12.10.2013 pt ."Spotkanie Motorkowcow w Niemczech" Silnik jest opisany w"Skrzydlatej Polsce" nr38 (480) z Wrzesnia 1960 roku Jest to pierwszy zbudowany przez Andrzeja Rachwala Silnik - Zbudowal go gdy mial 21 Lat ... Jacku , o ile wiem to w Polsce nie bawiono sie w Kartery bez Konsolek ... Wkrotce pokaze tez inne Polskie silniki...mniej znane ... 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 52 minuty temu, Janeczek napisał: Dyno Replike ta moja replika Dyno to chyba z tej samej manufaktury wyszła 32 minuty temu, Janeczek napisał: Jacku , o ile wiem to w Polsce nie bawiono sie w Kartery bez Konsolek ... Janku, pewne silniki np. Oliver Tiger też nie miały konsolek...a miały taki patent jak przedstawiony motorek.. dało się to wykorzystac w dwóch róznych klasach modeli...o jednej juz wspomniałem w kontekscie Pawła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 47 minut temu, d9Jacek napisał: blisko, czekamy dalej edit. dla ułatwienia dodam ,ze silników takich o poj. 2,5 ccm powstało 3 sztuki... była równiez wersja 5 ccm. silniki te są silnie związane z osobami zasłużonymi dla polskiego modelarstwa... edit 2. klasa modeli bliska Pawłowi P. Ten sam zespół, który produkował Cezasy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi