Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. symon5 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zmobilizowałem się i ja żeby się pochwalić tym co mi zostało po pracy nad pewnym projektem z przed jakiś 35lat .Został mi tylko karter i to musiałem go wygrzebać w moim pierdolniku stąd marnie wygląda na zdjęciach. Ale do sedna bazując na lotniczej Webrze 15 a konkretnie na 3szt chciałem do łodki zbudować dedykowany silnik z centralnie umieszczonym wylotem . Silnik miał być ssany przez dysk sterujący ,miałem zrobiony wał ,gażnik typu slajd o zasysaniu obwodowym i gardzieli bodajże 11,3 .wykonałem dysk tylny dekiel i nosek .Gaznik sprawdziłem pływająć wcześniej na przerobionej Webrze 15 i sprawował się doskonale .No ale jak to bywa dochrapałem się poważnego motorka PICCO 90 i wola opadła, może szkoda.Acha dodam że podobieństwo do PIORUNA nieprzypadkowa ale to chyba nie grzech . Dla porównania wielkości położyłem METEORA . 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Marku ,zrobiles tylko jeden egzemplarz Karteru ? Piszesz ze wzorowales sie na PIORUNIE 5 , czy miales / masz Pioruna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Niestety nie posiadam takowego ,ale dawno temu przyszedł ktoś do modelarni , obca osoba i posiadała PIORUNA 5cm ale nie chciała się go pozbyć. Stąd zapamiętałem jego wygląd .W sumie przy tym płukaniu najłatwiejsza kokila do wykonania a takową także wykonałem . Wykonałem tylko 1 szt która była próbna i tak już zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Janeczek Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 16 godzin temu, symon5 napisał: ........ Wykonałem tylko 1 szt która była próbna i tak już zostało ....Marku , takie cos tez sie liczy ! - nie kazdy potrafi zrobic tak ladnie Karter do silnika... Super ! Nastepnym silnikiem Polskiej konstrukcji i wykonawstwa jest rownierz silnik z zaplonem zarowym Pana Straburzynskiego . Silnik byl wykonany w latach 70-tych ,silnik jest bez oznaczen i bez numerow co moze swiadczyc o tym ze jest to produkcja jednostkowa... Silnik o pojemnosci ca.3,5 do 5 ccm z gaznikiem RC podobnym konstrukcyjnie do gaznikow WEBRA , zasysanie mieszanki poprzez Wal korbowy , waga silnika wynosi 243 g ....Skok tloka ca. 15 mm Silnik dobrze / starannie wykonany ,o bardzo dobrej kompresji - Tlok silnika posiada 4 rowki smarujace ( dwa na gorze i dwa na dole ) Silnik juz pracowal - ale nie ma odciskow srub na konsolkach co moze swiadczyc o wstepnym docieraniu lub krotkich probach pracy ... I tu naturalnie prosba : jezeli ktos wie wiecej na temat tego silnika lub takowyz posiada , prosze dac znac ... 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Nastepnym silnikiem ktory posiadam jest silnik Andrzeja Rachwala - Andrzej stosowal go w swoich modelach predkich ... Silnik bez oznaczen i bez Nr. wyprodukowany dla Andrzeja na Ukrainie... Silnik o poj. 2,5 ccm -w silniku tym Andrzej wymienial lozyska i dorabial Glowice , oraz poprawial katy rozrzadu .Silnik podobno krecil 32.000 obr/min z Rura Rezonansowa ( w powietrzu jeszcze wiecej) Silnik tego typu posiada prawdopodobnie Pawel ,bo jest z tej branzy i tez znal Andrzeja Rachwala ... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 To może Paweł coś więcej napisze o tym silniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 10 godzin temu, symon5 napisał: To może Paweł coś więcej napisze o tym silniku Za wiele nie napiszę, świeca wyszła zapewne spod ręki Andrzeja, motorek prawdopodobnie wykonany w Nowosybirsku, szału nie ma - brak konsolek przy przednim łożysku dyskwalifikuje go do poważnego latania... Jeśli już to romans z tą konstrukcją trwał bardzo krótko, no i żadnych liczących się osiągnięć nie odnotowała. Po bliższej analizie to trzeba powiedzieć, że to niezły składak jest - rozpylacz i igła z popularnego MVVS-a, a kołpak to wczesne Profi, aż boję się myśleć co ma w środku ? P.S. Miałem kiedyś taki motorek, ale oddałem za czapkę gruszek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Janeczek Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 ...dostalem go za czapke gruszek ... moze to Twoj ? ... nie wiem z jakiego roku jest ta konstrukcja -pewnie jakas przejsciowka - co widac po braku dodatkowych przednich konsolek...no i ten prostokatny , nadwymiarowy "mieszalnik" ! ...W tamtych czasach OK - pozniej dobry do np. treningow ... dla mnie wazne jest , ze tak jak Glowica ,tak i wnetrze zostalo "przemeblowane" przez Andrzeja - Andrzej tak jak Ty , pewno nie lubial tego silnika ,dlatego sie go pozbyl , wiedzac ze go wrzuce do Gabloty .... ale mnie to nie przeszkadzalo ! - no bo komu by przeszkadzalo cos od Andrzeja Rachwala ! - ......... nie prawdaz ? Pozdrowienia ... 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Paweł Prauss Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Kokila do repliki Sim 2b wykonana przez Mariusza Brożka. Może wreszcie ją dokończę? i poleję jakieś kartery do naszego wspólnego projektu…bo na razie leży i rdzewieje. Zdjęcia wykonanych już elementów zamieszczę wkrótce? 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 ...Jasne Pawel ,zrob to ! ...bo to juz chyba druga produkcja silnika na Forum , ktora zostala wstrzymana - w tym przypadku spowodowala to nieoczekiwana smierc Naszego Kolegi - Mariusza Brozka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Janeczek Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Znalazlem jednak opis tego malego -nieznanego silniczka ktory pokazalem wczesniej - Jest to jeden z pierwszych silnikow Stanislawa Gorskiego z roku 1948 ...Silnik mial poj. ca. 1 cm ³... W opisie pod originalnym foto nastapila pomylka -silnik o srednicy tloka 11 mm i skoku 10 mm ,nie moze miec pojemnosci 9,5 ccm tylko ca . 0,95 cm ³ W pelnej okazalosci po 75 Latach ... 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Taka ciekawostka 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Pawel , to jest ten nasz Silnik z Lisciem Debu - SP 2,5 - jeszcze musze zobaczyc jaki mam silnik Andrzeja w jego Modelu Predkim - bo szczerze mowiac jeszcze go nie rozbieralem i nie zagladalem do niego ,od czasu kiedy bylem ostatni raz u Andrzeja .... Wtedy Andrzej zaproponowal mi tez przerobiony Silnik MVVS 6,5 cm³ - przekonstruowany przez p.Jacka Synakiewicza na jego Nowy System Pracy JJS .... Silnik dwusuwowy, z SYSTEMEM p. Jacka Synakiewicza i Produkcji Andrzeja Rachwala sprawdzil sie podczas prob i mial byc pierwowzorem do produkcji Polskich silnikow do motocykli JJ2S (Swiat Motocykli - Nr.5 Mai 2006).... Niestety przesunalem transakcje na troche pozniej ...pozniej bylo juz niestety za pozno ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 11 godzin temu, Janeczek napisał: transakcje na troche pozniej ...pozniej bylo juz niestety za pozno ! Czasami tak jest.Mariusz Brozek też nie planował tego,jechał do końca z modelarstwem,wszystkich nas to czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 ....no niestety ,straty tych kolegow byly ogromne ...Tyle Projektow mogli jeszcze realizowac , dokonczyc ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Ciekawe Polskie silniki na ebay.uk https://www.ebay.co.uk/itm/235306927587 https://www.ebay.co.uk/itm/235305742178 https://www.ebay.co.uk/itm/235306912782 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Jakieś takie zbyt cukierkowate... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 15 minut temu, Paweł Prauss napisał: Jakieś takie zbyt cukierkowate... Jedni psikaja olejem i wkladaja do woreczka, drudzy trzymaja w kartonikach, a Angol trzymal pewnie w cukierniczce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Godzinę temu, Paweł Prauss napisał: Jakieś takie....... hybrydowate, przynajmniej dwa z nich Nyloc-i powalają.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi