przemo Opublikowano 16 Października 2012 Autor Opublikowano 16 Października 2012 Chowane super sprawa ale model chyba trzeba było już zbudować od nowa, następnie wzrost masy więc dodatkowa inwestycja w pakiety już 4s (obecny silnik ma zakres od 2 do 4 s) bo już by wskoczyło szacując około 1,5 kg. Z tym podwoziem już waga przekracza 1 kg gotowego do lotu ... jak się pogoda poprawi i oderwę się od budowy F-22 Raptor'a to odkręcam podwozie w Mig'u
d.a.r.o. Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Tak czy siak, gratuluję udanego i atrakcyjnego modelu. Wrażenia z lotu "live" byłyby pewnie jeszcze lepsze.
przemo Opublikowano 16 Października 2012 Autor Opublikowano 16 Października 2012 Dziękuje i miło usłyszeć że model się podoba Ano były emocje takie same jakie towarzyszą przy oblocie każdego nowo zbudowanego modelu z jednej strony radość i duma że zaraz coś co się budowało dniami poleci z drugiej strony strach i pełne "portki" że przy wypuszczeniu z ręki coś pójdzie nie tak, kilka sekund lotu i kret złapany i żmudne budowanie i dłubanie diabli wzięli W sam raz coś pod pierwszego kreta przy pierwszym oblocie http://www.youtube.com/watch?v=KdhwopvTf18
Vadic Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Heh, chowane to by był cud, miód i orzeszki;D pięknie zrobiony model. rewelacja
przemo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Opublikowano 22 Października 2012 Jak też powiedział tak też zrobił ... podwozie zniknęło i na dowód film [media='] [/media]
przemo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Opublikowano 22 Października 2012 Model lata o wiele lepiej bez podwozia ale trzeba uważać przy lądowaniu na SW który jest płytowy i lubi się czasem zahaczyć o trawę o obrócić o 180 st. ale frajda latania czymś takim pozostaje ten fakt daleko w tyle
Tomek Opublikowano 22 Października 2012 Opublikowano 22 Października 2012 fajna muzyka i start jak z lotniskowca
MarcinG Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Gratuluję. Piękny model. Ciekawy wątek. Przemku swoją relacją zaraziłeś mnie tym MIG'iem. Plany scaliłem do formatu A0 i dzisiaj wydrukowałem. Tak więc w wolnych chwilach będzie co robić. Nie wiem jak u pozostałych Kolegów Modelarzy, ale u mnie jest kłopot w z wyświetlaniem zdjęć. Widzę odnośniki "Dołączona grafika", ale zdjęcia się nie pojawiają. Startuje ładowanie fotki na środku ekranu i tyle. Testowałem na różnych przeglądarkach pod XP, Debianem i Ubuntu. Wszędzie tak samo. Wszelkie sugestie mile widziane.
robertus Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 To problem z serwerem hostującym zdjęcia
MarcinG Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Dziękuję. Teraz wszystko jasne.
przemo Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Opublikowano 29 Listopada 2012 Hej dzięki za miłe słowa mam nadzieję że pochwalisz się na forum swoim migiem a co do zdjęć jutro postaram się to naprawić. Robert ma racje że to kłopot z serwerem hostującym zdjęcia. Jutro sądzę że uda mi się wrzucić zdjęcia od nowa więc obserwuj temat jak jesteś zainteresowany zobaczeniem zdjęć pozdrawiam
MarcinG Opublikowano 8 Grudnia 2012 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Prace nad MIGiem 25 trwają. Tempo budowy nie jest oszałamiające,ale i czasu wolnego nie za wiele. Szablony z kartonu wycięte a od nich powycinane elementy z depronu. Zanim skleję kadłub chcę zabrać się za skrzydło. Zastosuję rónież profil Kfm2. Nie znalazłem nigdzie informacji o wymiarach doklejonej części skrzydła tworzącej ten profil. Ze zdjęć wydedukowałem takie wymiary jak na foto. przemo proszę o informację jakie wymiary tego elementu są w Twoim modelu. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam, Marcin.
przemo Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2012 Hej fajnie że zabrałeś się za budowę tego "byka" i proszę o jakieś zdjęcia z budowy a od odnośnie profilu KFm to ściągnij załącznik PDF tam wszystko jest fajnie wytłumaczone odnośnie profilów KFm. KFm-Family-Airfoils.pdf W profil KFm-2 to drugi stopień wynosi 50% długości cięciwy skrzydła A co do wymiarów o wiele się nie pomyliłeś tylko zamiast 15 cm ja mam 15.5 cm a zamiast 5 cm ja mam 6 cm Ogólnie wyklej natarcie balsą w tym migu tak nie zrobiłem i lubi się uszkodzić przy lądowaniu, następne moje parkjety mają już oklejone natarcie balsą i bardzo dobrze się to sprawdza. Dobrze wzmocnij SW jest płytowy i przy lądowaniu lubi się złamać lub nawet wywinąć o 180 st czyli ostre końce SW były skierowane do tyłu a jak jeszcze kręciło się śmigło to momentalnie był ścięte ... przemyśl lepszy dostęp do serwa SW ja tam często zaglądam jak przy lądowaniu za bardzo ruszę drążkiem na siebie lub niefortunnie trawa o niego zahaczy. Taka przypadłość sterów płytowych.
MarcinG Opublikowano 8 Grudnia 2012 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Dzięki za informacje i wskazówki. Zaraz wycinam profil. Jeśli chodzi o krawędź natarcia to masz na myśli oklejenie paskiem deseczki balsowej (ok. 0.8mm - 1.0mm) czy wklejenie krawędzi natarcia z listewki balsowej i jej zeszlifowanie? Zdjęć z budowy jako takiej to jest niewiele, bo sama budowa na dobre jeszcze nie ruszyła. Aktualnie kończę wycinanie i przyklejam drobnicę do większych elementów. Oto kilka fotek z tego co do tej pory zrobiłem.
przemo Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2012 Tutaj jeszcze więc na rc groups o KFm http://www.rcgroups....d.php?t=1117276 Odnośnie natarcia to ta druga opcja czyli listewka balsowa i zeszlifowanie ... tutaj tak poglądowo mam jedno zdjęcie jak zrobiłem w F-22 Raptor i sprawdziło się i teraz tak samo robię w JAS-39 Gripen. Widać że już jakieś klejenie było ładnie wycięte mi jeszcze brakuje dużo do takiej precyzji czekam dalej na dalszy postęp prac
przemo Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2012 Jak tam Marcinie coś drgnęło dalej może z pracami ? wręgi zrobiłeś z balsy ? czy mi się tylko wydaje ... Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę
kapi0908 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Te wręgi to chyba depron wzmacniany balsą,o ile dobrze widzę.
Rekomendowane odpowiedzi