Wojtass_nt Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Opublikowano 9 Lutego 2014 W ogóle to mam lipola ale niestety nie mieści się Kalibrację czego?
MGJ Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Kalibrację zasilania w aparaturze (Battery kalib). Zerknij do manuala: http://www.open-tx.o...rsky-manual-pl/ Kalibrację gdzieś widziałem w necie ale nie potrafię teraz znaleźć tego filmiku. Ale najpierw dokonujesz pomiaru napięcia na baterii. Potem zakładasz (baterię) do aparatury i w kalibracji ustawiasz to co odczytałeś na mierniku. Sporo wiadomości na temat Taranisa : https://www.youtube....ngCircus/videos EDIT: Doczytaj dokładnie manuala - stosując inne zasilanie niż oryginalne, nie możesz korzystać z ładowania przez wtyk w aparaturze!!!
Wojtass_nt Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Opublikowano 9 Lutego 2014 No domyślam się, że ładując lipola nie robię tego przez gniazdo w aparaturze hehehe. Filmik znalazłem na RcGroups i właśnie dorabiam przedłużkę aby móc się wpiąć lipolem i zamknąć dekiel. Jak to zrobię to skalibruję pomiar napięcia i zabieram się powoli za pierwsze zbindowanie odbiornika i ustawienie Bociana.
jpd Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 1. Kalibrację pakietu : - włączasz radio przechodzisz do miejsca gdzie masz ustawienie wartości napięcia pakietu mierzysz jednocześnie napięcie pakietu miernikiem i ustawiasz tę wartość w radiu. 2. Nie używaj Li-Poli w radiu - kup na HK albo gdziekolwiek indziej pakiet LI-Fe do odbiorników 1,5Ah - http://hobbyking.com...tter_pack_.html Pasuje prawie idealnie - wystarczy zmienić wtyczkę i jest ciut zabawy z układaniem kabli. NIE WOLNO UŻYWAĆ ŁADOWARKI Z RADIA do tego pakietu !! Osobiście mam takich pakietów 2 sztuki i mam na 100% świety spokój z zasilaniem radia ... w ostateczności nabiję ten pakiet w pół godziny na lotnisku. Życzę miłej nauki a jest się czego uczyć ...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Opublikowano 9 Lutego 2014 Od kilku lat używam LiPola 2500 03C do nadajników i nie zamierzam nic zmieniać bo zapomniałem co to ładowanie.
MGJ Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 No domyślam się, że ładując lipola nie robię tego przez gniazdo w aparaturze hehehe. Odniosłem sie tutaj do Twojego pytania : Kiedy będę wiedział, że mam naładowany pakiet? Zielona lampka zgaśnie?
jpd Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Od kilku lat używam LiPola 2500 03C do nadajników i nie zamierzam nic zmieniać bo zapomniałem co to ładowanie. Nie mówię ze nie jest to niemożliwe .. jednak LiFe są bezpieczniejsze a dodatkowo mają dużo lepszą charakterystykę rozładowania.
Wojtass_nt Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Opublikowano 9 Lutego 2014 Pytanie za 100pkt Czy to radyjko posiada tzw. GLIDER mode? Czyli, że zamiast gazu mam hamulce? Normalnie hamulce powinny wysuwać się dopiero kiedy drążek dojdzie do środka a w normalnym trybie gazu działa od początku. Mam to zmieniać jakoś ręcznie (jak) czy po prostu gdzieś jest jakaś zmiana trybu?
bart07 Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 OpenTX jest zbliżony do Er9x. Hamulce zrobiłem tak: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/36536-turnigy9xr-tutoriale/page__view__findpost__p__441615
jpd Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Wojtku moim zdaniem błędem jest myślenie w Taranisie w kategorii jakichkolwiek modów. Tutaj wszytko jest do ustawienia i jest brak (poza templatami) jakichkolwiek "usztywnień". Co ustawisz to masz, im lepiej poznajesz radio tym łatwiej jest CI ustawić to co sobie życzysz. Warto zapomnieć przy pracy z Taranisem wszystkiego czego się człowiek nauczył w czasie używania innego radia (wyjątkiem jest MC 4000 - innych nadajników Multipeksa tych nowszych nie znam). Myslenie w kategorii np. programowania Sanwy przy taranisie prowadzi na manowce. I po raz kolejny podkreślę ... jest wiele dróg (metod, sposobów) ustawień przekazania sygnałów wejsciowych (drągi+potencjometry) na sygnały wykonawcze - wychylenia serw.
Wojtass_nt Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Opublikowano 9 Lutego 2014 No to trochę lipa bo to oznacza, że zejdzie mi do wiosny z ustawianiem wszystkich modeli... Prawy drążek i lewy kiedy dojadę do neutrum wydaje piknięcie. Co to jest i jak się tego pozbyć?
mgd4-2 Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Opcja "Center Beep" w menu "MODEL SETUP" pozwala wybrać które drążki/potencjometry pikają przy przejściu przez pozycję środkową.
jpd Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 No to trochę lipa bo to oznacza, że zejdzie mi do wiosny z ustawianiem wszystkich modeli... I tak i nie ... Sądzę że czytajać instrukcję (jest po polsku) + ustawiając 1 -2 modele od 0 nauczysz sie wystarczajaco dużo zeby dowolny model ustawić w ciagu max 30 minut. Moja rada nie ustawiaj modelu w radiu tylko w Companion + używaj symulatora. Wtedy można szybciej dojśc co i jak.
MGJ Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 I tak i nie ... Sądzę że czytajać instrukcję (jest po polsku) + ustawiając 1 -2 modele od 0 nauczysz sie wystarczajaco dużo zeby dowolny model ustawić w ciagu max 30 minut. Moja rada nie ustawiaj modelu w radiu tylko w Companion + używaj symulatora. Wtedy można szybciej dojśc co i jak. Dokładnie tak! Na początku miałem totalny mętlik odnosząc się wciąż do stereotypów z TG9. Ale trzeba w tej aparaturze całkowicie się przestawić , "otworzyć umysł" i instrukcję ,a wiele problemów można rozwiązać szybko i przyjemnie.
Wojtass_nt Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Opublikowano 9 Lutego 2014 Ok poradziłem sobie z bocianem Wszystko działa, hamulce też. Całe szczęście ich budowa nie wymaga bawienia się w krzywe i drążek i tak łapie od połowy.
jpd Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Oj nie przesadzaj zabawa krzywymi w tanisie to bajka.
machina Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 Chyba nie było, tutaj można pobrać gotowe pliki epee z ustawieniami dla różnych typów modeli. Natomiast Companion posiada wizarda, który również pozwala na proste i szybkie zbudowanie podstawowej konfiguracji modelu jaki nas interesuje. A sam Taranis to moim zdaniem świetne radio. Posiadam egzemplarz z pierwszej serii produkcyjnej i na razie tylko wymieniłem gimbale i moduł z wyłącznikiem: - gimbale po wymianie i kalibracji trzymają 0.0 we wszystkich osiach - nowy power switch pozwala ładować w jednym cyklu pakiety NiMh 2000 mAh za pomocą ładowarki od radia
esceta Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 Mnie ciekawi z jakiej przyczyny wymieniałeś drążki, moduł i wyłącznik oraz po jakim czasie użytkowania
machina Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 Gimbale z takiej, że niektóre egzemplarze z pierwszej partii produkcyjnej po kalibracji nie trzymały centrowania na 0.0 i miałem rozstrzał od -2 do 2. Co do modułu wyłącznika to dlatego , że po zmianie na pakiet 2000mAh musiałem niejako dwa razy ładować go w radiu aby był w pełni naładowany. Poczytaj wątek (to już biblia) na RCC, tam wszystko jest opisane. Sent from my iPhone using Tapatalk
miruuu Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 Gimbale - po miesiącu leżakowania w szafie prawy zaczal skrzypiec...
Rekomendowane odpowiedzi