Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kalibrację zasilania w aparaturze (Battery kalib). Zerknij do manuala: http://www.open-tx.o...rsky-manual-pl/

Kalibrację gdzieś widziałem w necie ale nie potrafię teraz znaleźć tego filmiku.

Ale najpierw dokonujesz pomiaru napięcia na baterii. Potem zakładasz (baterię) do aparatury i w kalibracji ustawiasz to co odczytałeś na mierniku.

Sporo wiadomości na temat Taranisa : https://www.youtube....ngCircus/videos

EDIT:

Doczytaj dokładnie manuala - stosując inne zasilanie niż oryginalne, nie możesz korzystać z ładowania przez wtyk w aparaturze!!!

Opublikowano

No domyślam się, że ładując lipola nie robię tego przez gniazdo w aparaturze hehehe.

Filmik znalazłem na RcGroups i właśnie dorabiam przedłużkę aby móc się wpiąć lipolem i zamknąć dekiel. Jak to zrobię to skalibruję pomiar napięcia i zabieram się powoli za pierwsze zbindowanie odbiornika i ustawienie Bociana.

Opublikowano

1. Kalibrację pakietu :

- włączasz radio przechodzisz do miejsca gdzie masz ustawienie wartości napięcia pakietu mierzysz jednocześnie napięcie pakietu miernikiem i ustawiasz tę wartość w radiu.

2. Nie używaj Li-Poli w radiu - kup na HK albo gdziekolwiek indziej pakiet LI-Fe do odbiorników 1,5Ah - http://hobbyking.com...tter_pack_.html

Pasuje prawie idealnie - wystarczy zmienić wtyczkę i jest ciut zabawy z układaniem kabli. NIE WOLNO UŻYWAĆ ŁADOWARKI Z RADIA do tego pakietu !!

Osobiście mam takich pakietów 2 sztuki i mam na 100% świety spokój z zasilaniem radia ... w ostateczności nabiję ten pakiet w pół godziny na lotnisku.

Życzę miłej nauki a jest się czego uczyć ...

Opublikowano

No domyślam się, że ładując lipola nie robię tego przez gniazdo w aparaturze hehehe.

Odniosłem sie tutaj do Twojego pytania :

Kiedy będę wiedział, że mam naładowany pakiet? Zielona lampka zgaśnie?

Opublikowano

Od kilku lat używam LiPola 2500 03C do nadajników i nie zamierzam nic zmieniać bo zapomniałem co to ładowanie.

Nie mówię ze nie jest to niemożliwe .. jednak LiFe są bezpieczniejsze a dodatkowo mają dużo lepszą charakterystykę rozładowania.

Opublikowano

Pytanie za 100pkt :)

Czy to radyjko posiada tzw. GLIDER mode? Czyli, że zamiast gazu mam hamulce? Normalnie hamulce powinny wysuwać się dopiero kiedy drążek dojdzie do środka a w normalnym trybie gazu działa od początku. Mam to zmieniać jakoś ręcznie (jak) czy po prostu gdzieś jest jakaś zmiana trybu?

Opublikowano

Wojtku moim zdaniem błędem jest myślenie w Taranisie w kategorii jakichkolwiek modów.

Tutaj wszytko jest do ustawienia i jest brak (poza templatami) jakichkolwiek "usztywnień".

Co ustawisz to masz, im lepiej poznajesz radio tym łatwiej jest CI ustawić to co sobie życzysz.

Warto zapomnieć przy pracy z Taranisem wszystkiego czego się człowiek nauczył w czasie używania innego radia (wyjątkiem jest MC 4000 - innych nadajników Multipeksa tych nowszych nie znam). Myslenie w kategorii np. programowania Sanwy przy taranisie prowadzi na manowce.

I po raz kolejny podkreślę ... jest wiele dróg (metod, sposobów) ustawień przekazania sygnałów wejsciowych (drągi+potencjometry) na sygnały wykonawcze - wychylenia serw.

Opublikowano

No to trochę lipa bo to oznacza, że zejdzie mi do wiosny z ustawianiem wszystkich modeli...

Prawy drążek i lewy kiedy dojadę do neutrum wydaje piknięcie. Co to jest i jak się tego pozbyć?

Opublikowano

Opcja "Center Beep" w menu "MODEL SETUP" pozwala wybrać które drążki/potencjometry pikają przy przejściu przez pozycję środkową.

Opublikowano

No to trochę lipa bo to oznacza, że zejdzie mi do wiosny z ustawianiem wszystkich modeli...

I tak i nie ...

Sądzę że czytajać instrukcję (jest po polsku) + ustawiając 1 -2 modele od 0 nauczysz sie wystarczajaco dużo zeby dowolny model ustawić w ciagu max 30 minut.

Moja rada nie ustawiaj modelu w radiu tylko w Companion + używaj symulatora.

Wtedy można szybciej dojśc co i jak.

Opublikowano

I tak i nie ...

Sądzę że czytajać instrukcję (jest po polsku) + ustawiając 1 -2 modele od 0 nauczysz sie wystarczajaco dużo zeby dowolny model ustawić w ciagu max 30 minut.

Moja rada nie ustawiaj modelu w radiu tylko w Companion + używaj symulatora.

Wtedy można szybciej dojśc co i jak.

Dokładnie tak!

Na początku miałem totalny mętlik odnosząc się wciąż do stereotypów z TG9. Ale trzeba w tej aparaturze całkowicie się przestawić , "otworzyć umysł" i instrukcję :D ,a wiele problemów można rozwiązać szybko i przyjemnie.

Opublikowano

Ok poradziłem sobie z bocianem :) Wszystko działa, hamulce też. Całe szczęście ich budowa nie wymaga bawienia się w krzywe i drążek i tak łapie od połowy.

Opublikowano

Chyba nie było, tutaj można pobrać gotowe pliki epee z ustawieniami dla różnych typów modeli. Natomiast Companion posiada wizarda, który również pozwala na proste i szybkie zbudowanie podstawowej konfiguracji modelu jaki nas interesuje.

A sam Taranis to moim zdaniem świetne radio. Posiadam egzemplarz z pierwszej serii produkcyjnej i na razie tylko wymieniłem gimbale i moduł z wyłącznikiem:

- gimbale po wymianie i kalibracji trzymają 0.0 we wszystkich osiach

- nowy power switch pozwala ładować w jednym cyklu pakiety NiMh 2000 mAh za pomocą ładowarki od radia

Opublikowano

Gimbale z takiej, że niektóre egzemplarze z pierwszej partii produkcyjnej po kalibracji nie trzymały centrowania na 0.0 i miałem rozstrzał od -2 do 2.

Co do modułu wyłącznika to dlatego , że po zmianie na pakiet 2000mAh musiałem niejako dwa razy ładować go w radiu aby był w pełni naładowany.

Poczytaj wątek (to już biblia) na RCC, tam wszystko jest opisane.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.