MGJ Opublikowano 6 Marca 2014 Opublikowano 6 Marca 2014 Tak właśnie "preferencje" tam można wszystko sobie ustawić. Tu : facet sporo filmów ma na temat TARANISA - choć nie znam angielskiego sporo intuicyjnie się od niego nauczyłem + podpowiedzi zacnych kolegów z forum i jest działa. Początki były trudne, ale teraz jak na razie jestem zadowolony!!! Jeśli chodzi o polskie komunikaty -wgrałem je nie kasując angielskich bezpośrednio na kartę (dodałem jeszcze parę swoich nagranych w AUDACITY), a w menu aparatury (USTAWIENIA RADIA ) Język głosu - Polish - i działa!
Wojtass_nt Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Opublikowano 6 Marca 2014 Ja właśnie nie wiem jak zrobić abym na radiu miał opcję Polish. Nie wiem co i jak zrobić aby ten wybór z Preferences na voice language Polish przetransportować do mojego radia.
MGJ Opublikowano 6 Marca 2014 Opublikowano 6 Marca 2014 U mnie odbyło się to w taki sposób: - uruchomiłem na kompie COMPANION9X - program sprawdził najnowszą wersję i wyświetlony został komunikat - czy chce je pobrać ( coś w ten deseń) - pobrałem - następne pytanie dotyczyło czy chcę "sflashować" radio - TAK - podłączyłem radio -grafika pokazała postęp flashowania i jego zakończenie - odłączyłem radio od kompa - uruchomiłem radio i pojawił się jakiś napis (niestety nie pamiętam jaki) i konieczność wciśnięcia dowolnego klawisza (to zapamiętałem - bo już byłem cały mokry, że coś spierniczyłem) - i już... - potem bawiłem się w ustawianie drągów i wszystkie inne pierdoły
Wojtass_nt Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Opublikowano 6 Marca 2014 A czy mógłbyś mi krok po kroku opisać jak wgrał byś polski język do radia? Nie umiem / nie mogę nawet sflashować bo ja nie mam czegoś takiego (opd wytłuszczonego druku nie mogę nic robić bo po prostu nie mam takiego widoku jak w instrukcji: W oknie preferencji companion9x upewnij się, że właściwe oprogramowanie nadajnika jest wybrane (openTx for FrSky Taranis) oraz czy opcje i wersja językowa odpowiadają Twoim preferencjom. Następnie naciśnij górny przycisk "Download" i wybierz lokalizację pliku. Spowoduje to zbudowanie i pobranie najnowszej dostępnej wersji openTx dla Taranisa. Zamknij okno preferencji i wybierz komendę Burn -> Write Flash memory. Upewnij się, że aparatura jest wyłączona i jest połączona z komputerem. Wybierz plik, który przed chwilą pobrałeś. Będzie automatycznie rozpoznany i zostanie wyświetlona jego wersja. Jeśli życzysz sobie aby zamienić ekran powitalny radia, możesz załadować nowy z pliku lub wybrać z dostępnej biblioteki. Następnie kliknij "Substitute image in firmware". Kliknij "Burn to TX". Gdy pasek postępu przesunie się do końca i pokaże się informacja o poprawnym zakończeniu flashowania, możesz zamknać okienko i odłączyć radio Jeśli zobaczysz komunikat o braku programu wykonywalnego dfu-util, otwórz ustawienia narzędzia do flashowania przy pomocy Burn -> Configure menu item. Poszukaj dfu-util, które powinno być tu: Na Windows: W folderze z instalacją companion9x (domyślnie C:\Program Files\companion9x\dfu-util.exe na systemach 32-bitowych, albo C:\Program Files (x86)\companion9x\dfu-util.exe na systemach 64-bitowych). Na Mac OS: /opt/local/bin/dfu-util.
MGJ Opublikowano 7 Marca 2014 Opublikowano 7 Marca 2014 Otwierasz na kompie COMPANION9x - wybierasz PREFERENCJE (ikonka białego koła zębatego na żółtym tle) - otwiera Ci się tabela z różnymi ważnymi pierdołami - z prawej strony tabeli (prawy środek) masz JĘZYK i KOMUNIKATY GŁOSOWE (możesz to mieć jeszcze w języku angielskim- nie wiem) klikając obok otwiera Ci się tabela wyboru - wybierasz pl - i przyciskasz "DOWNLOAD" umieszczony obok tej tabeli wyboru - u mnie jest już po polskiemu "POBIERZ" (to jest ten opisywany górny przycisk bo pod nim jest dolny który odnosi się do komunikatów głosowych) - otwiera się okno zapisu - w okienku do zapisu ukazuje się: opentx-taranis-pl - zasadniczo reszta idzie tak jak w instrukcji którą "wytłuszczyłeś" powyżej
MGJ Opublikowano 7 Marca 2014 Opublikowano 7 Marca 2014 Dokładnie to Rafale! Tylko musi wybrać "pl" nie tak jak jest na fotce "en"!
Wojtass_nt Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Opublikowano 7 Marca 2014 Dzięki. Udało mi się wgrać PL ale nie rozwiązało to problemu z 10 sekund, 10 sekund, 10 sekund...
jpd Opublikowano 8 Marca 2014 Opublikowano 8 Marca 2014 Będę musiał na swoim radiu to sprawdzić ... Ok jest błąd w oprogramowaniu taranisa. Najnowsza wersja (faza alpha 2.0) jest juz bez tego błedu.
jpd Opublikowano 8 Marca 2014 Opublikowano 8 Marca 2014 Na githubie - w formie źródeł do samodzielnej kompilacji. Chyba nie siedzisz temat zbyt dokładnie, pisałem o tym kilkanaście postów temu. Jednak ze względów bezpieczeństwa przypomnę jeszcze raz : Versja ALPHA nie jest do użytku gdyż może zawierać poważne błędy i nie wolno na niej latać. 1
elaniusz Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Ciekawe, jaki udział w rynku aparatur RC ma już (lub dopiero) Taranis . A ja w swoim (Rev. A) zamierzam jeszcze zrobić 3 modyfikacje. Pierwsze dwie redukują buczenie głośnika i trzaski podczas zwiększania/zmniejszania głośności głośnika. Modyfikacja nr 3 - wymiana wbudowanej anteny na pigtaila ze złączem RP-SMA aby można było podłączać inne anteny. Mam pytanie. Jakie korzyści oprócz możliwości założenia innych anten ma 3 modyfikacja? Czy nie pogorszy się zasięg? Jeżeli nie to gdzie kupić taką antenkę żeby ją wymienić? Na końcu filmiku z modyfikacji 3 był pokazany wykres, niestety nie do końca wiem jak go odczytać, czy coś się poprawiło czy nie? pozdrawiam
machina Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Mam pytanie. Jakie korzyści oprócz możliwości założenia innych anten ma 3 modyfikacja? Czy nie pogorszy się zasięg? Jeżeli nie to gdzie kupić taką antenkę żeby ją wymienić? Na końcu filmiku z modyfikacji 3 był pokazany wykres, niestety nie do końca wiem jak go odczytać, czy coś się poprawiło czy nie? pozdrawiam Z tego co czytałem na RCG, zasięg po wymianie anteny fabrycznej nie pogarsza się, a zdecydowanie poprawia się stosując antenę o większym zysku lub panelową. Ja części do wymiany kupiłem tutaj http://www.alofthobbies.com/radio-gear/frsky-accessories.html. Wysyłka dość tania i maks 10 dni do Polski. 1
Wojtass_nt Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Opublikowano 9 Marca 2014 Na githubie - w formie źródeł do samodzielnej kompilacji. Chyba nie siedzisz temat zbyt dokładnie, pisałem o tym kilkanaście postów temu. Jednak ze względów bezpieczeństwa przypomnę jeszcze raz : Versja ALPHA nie jest do użytku gdyż może zawierać poważne błędy i nie wolno na niej latać. To jest forum modelarskie i nadajniki tudzież radia używa się do sterowania modelami Dlatego pytam o sens jakichś modyfikacji skoro są one bezużyteczne?
jpd Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 O jakich modyfikacjach mówisz ze są bezużyteczne bo nie bardzo rozumiem ? Taranis apriori jest opary o oprogramowanie opensource a to w samej swojej istocie jest rozwijane i zmieniane w czasie a nie jak oprogramowanie znanej korporacji z Redmont zrobione jet raz na zawsze i dziurawe jak dobry ementaler. Jeśli chodzi o wersję ALPHA (bo moze to jet niezrozuemiałe ?) jest to status danego etapu prac (w tym momencie nad wersja 2.0 ) - Alpha - oznacza - prawdopodobnie są błedy - moga być błędy krytyczne- można testować nie wolno uzywać produkcyjnie - Beta - mogą być błedy - nie powinno być błedów krytycznych - mozna uzywać na włąsna odpowiedzialność. - Wersja RC (realese candidate) - moga być drobne błedy nie wpływajaće na sprawnosć działnia - - Realese - oprogramowanie nie zawiera błędów - ni udało sie zadnego znaleśc w trzakcie testów.
Wojtass_nt Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Opublikowano 9 Marca 2014 Release- nie istnieje RC- jednak sprawność jest jeśli zegar mówi Ci 10 x 10 zamiast 10,9, 8 itp W szybownictwie to ma ogromne znaczenie. Skoro wyszła jakaś wersja Alpha ale nie wolno jej używać do latania to znaczy, że ciągle nic nie wyszło :/
jpd Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Jakby tu powiedzieć ... jeśli nie wyszyłby wersja Alpha testowana przez takich jak ja to nie wyjdą pozostałe z prostej przyczyny nikt nie będzie miał czego testować i poprawiać. Nikt nie zabrania Ci zarejestrować się na git hubie, po testować oprogramowanie i pozgłaszać błędy, które wyłapiesz - pozwoli to na przyspieszenie prac usuwających błędy i przyczyni się do szybszego sprowadzenia oprogramowania na "rynek".
noker Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Wojtek - z takim podejściem powinieneś kupić jakąś Futabę. 2
mgd4-2 Opublikowano 10 Marca 2014 Opublikowano 10 Marca 2014 Ale cóż jest nie tak w podejściu Wojtka? Kupił radio żeby sterować nim model. Ono do tego właśnie służy. Znalazł błąd - zgłasza, nie namawiajmy go do używania wersji alfa.
meniu Opublikowano 10 Marca 2014 Opublikowano 10 Marca 2014 Witam, Uruchomiłem telemetrię na Taranisie z odbiornikiem D8RII-plus. http://www.frsky-rc.com/product/pro.php?pro_id=22 Zauważyłęm, że jest podawana wartość napięcia odbiornika. Odbiornik ma napięcie 6,6 V. Na wyświetlaczu pojawiła mi się wartość 4,8 V i wzrastała stopniowo do 8,8 V. Czy to jest normalne? Druga sprawa GPS. Widzę, że jest słabo napisany soft, dlatego, że położyłem odbiornik na balkonie do zalogowania, a tu widzę max prędkość 93km/h.Czy spotkaliście się z podobną sytuacją? Robert
Rekomendowane odpowiedzi