jpd Opublikowano 2 Czerwca 2014 Opublikowano 2 Czerwca 2014 https://github.com/opentx/opentx/releases/tag/2.0.0 Przypominam ze przy przechodzeniu na to oprogramowanie nalezy wczesniej zapisać sobie modele a po wgraniu oprogramowania sprawdzić ustawienia ... jest na prawde sporo zmian.
dukeroger Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 jaki ma status ta wersja? i co ciekawe nie ma nic o module wibracyjnym....
jpd Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Status : Stable Szukaj Haptic. IMHO w padach zawsze wyłaczałem wibracje bo drażniła ....
dukeroger Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 stable jest lepiej niz beta? gdzie znajde opis jak to kompilowac?
jpd Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 http://www.open-tx.org/ masz wszystko Wersja stabilna to raczej nie jest beta.
dukeroger Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 no tam jest nawet napisane ze to finalna wersja produkcyjna (no more betas) tak ze chyba poszaleje dzis wieczorem
elaniusz Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 A czy jest już też wersja polska Companion i OpenTX2.0? Ja po prostu nie jestem językowy edit: Oki, już sprawdziłem - jest po polsku:)
Robocik Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Witam użytkowników Taranisa. Jutro dołączę do tego szlachetnego grona a wcześniej przeczytałem większość wypowiedzi na temat tej apki. Sterowany będzie model hexy z kontrolerem NAZA v2 - wiem że większość "prawdziwych" modelarzy uważa latanie wirnikowcem a szczególnie na Nazie za profanację idei modelarstwa ale nie zamierzam się przejmować Mi się podoba. Niestety mam jeszcze kilka nie rozjaśnionych zagadnień i wolę je rozwiać przed przebudowaniem całości : 1 . Dotychczas wykorzystuję 8 kanałów a w przyszłości przydało by się więcej. Podstawowym odbiornikiem jest X9R i zastanawiam się jaki następny odbiornik dokupić aby nadal otrzymywać z modelu pełne informacje telemetrii ? Z telemetrią czy może być jakiś tańszy? 2. Dane telemetrii chcę wyciągnąć z NAZY za pomocą konwertera CAN / z tego tematu http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=1628&highlight=can+misio/ Czy może ktoś próbował takiego lub podobnego rozwiązania ? 1
yay Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Nie przejmuj sie docinkami w sprawie NAZy. To bardzo dobry sprzet, do momentu az sam zdecyduje odleciec w sina dal Ad.1 Mozesz dostac wiecej niz 8 kanalow z odbiornikow X*R przy pomocy konwerterow s.bus->pwm http://diydrones.com/forum/topics/can-i-get-12-pwm-channels-out-of-frsky-x8r-receiver-using-the Ad.2 Chcesz polaczyc telemetrie do Misiowego OSD, czy do odbiornika FrSky?
jpd Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 ad 1. - X8R - jest odbiornikiem 8/16 a nie 8 kanałowym - 8 kanałów masz na analogu 16 kanałów masz na s-busie. Pojawiły się już odbiorniki X6R i są one 6/16. Na s-bus potrzebujesz albo dekodery albo specjalne serwa. - Pojawił się odbiornik L8R - Long Range ale bez telemetrii jak to Long Range. - telemetria działa przede wszystkim na S-Port i raczej należy przechodzić na tę technologię jeśli chodzi o FrSky bo stare czujniki z HUBem są wygaszane w miarę pojawiania się odpowiedników S-Port. - 8 kanałowy odbiornik z telemetrią za 120-150 złotych to jest drogo ? Ad.2 Telemetria właśnie jak ? Chcesz używać czujników tamtych MIsiowych do FrSky czy tez telemetrii poza FrSky ? FrSky nie udostępniło ogółowi protokołu S-bus telemetrii wiec robienie domowym sposobem czujników wyamaga sporej dozy samozaparcia i przeprowadzenia procesu reverse engineering- nie jest niemożliwe ale jednak. Rafał byłeś szybszy o czas pisania.
Robocik Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Połączenie Nazy z telemetrią Taranisa biorę na klatę . Interfejs Misia i tak zamierzałem zakupić do OSD a tak wcześniej je wypróbuję do łączności z FrSky. Rozmawiałem z Misiem i według niego jest duże prawdopodobieństwo że taki układ zagada ale pewności niestety nie ma. Generalnie NAZA też nie ogłosiła protokołu komunikacji a Misiowi się udało wyciągnąć wszystkie dane
jpd Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Jeśli Misio jest taki masta to może sprawdzić czy będzie działało patrząc w kod OpenTX, który jak wiadomo jest jawny. I od razu powie Ci czy będzie gadać czy nie będzie. I nie będziesz musiał brać na klatę Nawisem mówiąc śmiem Twierdzić ze jeśli kol. Misio opracuje jakoś sensownie czujniki na S-Port to chętnych będzie miał nie mało ...
dukeroger Opublikowano 5 Czerwca 2014 Opublikowano 5 Czerwca 2014 modyfikacje zainstalowane; mam heptic'a (modul wibracyjny) oraz jeden z przelacznikow wymieniony na 6 pozycyjny. Srednio zdolnemu zajmie to do godziny czasu, na youtube jest kilka dobrych filmow instruktazowych ale przede wszystkim companion i opentx 2.0, na razie wpisalem poprzednio stworzone modele i wszystko jest - dzis potestuje
Lech Mirkiewicz Opublikowano 5 Czerwca 2014 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Również zainstalowałem opentx 2.0 oraz polskie komunikaty głosowe.Wygląda na to ,że coś jest nie dopracowane. Przy odliczaniu czasu lotu brakuje słowa "dwie" minuty a przed minuta mówi "tysięcy", brak słowa "jedna" Jest tak samo w męskich i damskich komunikatach. Może ktoś wie dlaczego plik komunikatów głosowych damskich jest ponad trzy razy większy od pliku męskiego?
dukeroger Opublikowano 5 Czerwca 2014 Opublikowano 5 Czerwca 2014 zapewne dlatego ze jak go robilem a mam do takiej obrobki tylko darmowy software, jest tez w wyzszym probkowaniu zdaje sie, jak mi powiesz jakie slowa mam wygenerowac i jak sie powinny nazywac pliki to mozemy proprawic, moja damska wersja byla budowana na podstawie meskiej + zgloszone poprawki
jpd Opublikowano 6 Czerwca 2014 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Wesja 2.0.1 [Taranis] S.PORT / D protocol choice added in TELEMETRY menu Heli mixer fix (stick modes 2/3/4) Multipos switch fix Italian translations updated French translations fixes Multis Wizard added Bootloader now needs only one trim pressed S3 warning hidden (no S3 on Taranis) Persistent mAh was broken [stock] Fix for LS used as source [All] Fix on d>=x logical switches To ostatnie d>=x : d jest ot DELTA (różnica np. ruchu drązka od aktualnej pozycji)
noker Opublikowano 6 Czerwca 2014 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Pany a jak nie mam vibry, przełącznika wielopozycyjnego, to robić apdejta do 2.0 czy to w niczym nie przeszkadza? Wytaptalkowane z Androida w autobusie - wybaczcie błędy
jpd Opublikowano 6 Czerwca 2014 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Rafał przeczytaj zmiany na opentx.org i sam zdecyduj.
dukeroger Opublikowano 6 Czerwca 2014 Opublikowano 6 Czerwca 2014 z fajnych rzeczy to jest - nowa zakladka serwa gdzie mozna ruch serwa programowac (krzywymi ruchu), np opoznienia ruchu klap czy realistyczne zachowania elementow ruchomych - latwiej sie tez apke flashuje (bootloader) - mozna ustawiac polozenie ktorych przelacznikow jest sprawdzane przy wlaczeniu - ustawione funkcje mozna kopiowac miedzy modelami - mozna wyswietlac tekst z pliku dolaczonego do modelu jako np czekliste - wieksza ilosc krzywych definiowalnych (x2) - mozliwosc uzywania jako joystick - troche zmianna plus w telemetrii wczoraj dokladnie posprawdzalem jeden model po prostu kopiujac stare ustawienia i wszystko dziala bez potrzeby zmiany, opis mowi ze trzeba z tym uwazac przy funkcjach opartych o trim jednego punktu kompletnie nie rozumiem; FrSky Taranis will run at 120MHz instead of 60MHz o tzo chodzi?
Rekomendowane odpowiedzi