Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w Taranisie ustawić w parametrach samolotu trymowanie? Chodzi mi o to, że mam baterie o różnej pojemności, czyli i wadze, i wyważenie nieco "poprawiam" trymem na SW. Czy da się to zapisać na sztywno, a może jeszcze lepiej ustawić np na przełączniku?

Opublikowano

ja bym zrobił to tak :

skopiować szablon 

w kopi zmienić ustawienia trymerów 

zmieniając baterię zmieniasz WYBÓR MODELU w menu Taranisa 

nie wiem czy wystarczająco jasno się wyraziłem - jak nie to daj znać - spróbuje bardziej łopatologicznie  ;)

Opublikowano

Kazdy tryb lotu moze mieć własne trymery niezależnie ustawiane od innych Trybów lotu.

Pozostałe ustawienia pozostają bez zmian

Opublikowano

Ponadto, niezależne ustawianie trymerów w fazach lotu może dotyczyć tylko niektórych z nich (trymerów znaczy się). Więc trymer SW może być oddzielnie, a pozostałe trymy wspólne dla wszystkich faz, o ile tak byłoby Ci wygodnie.

Opublikowano

Ideę rozumiem. Nie rozumiem ekranu fazy lotu. Widzę ze są tam trymy, ale nie rozumiem ich działania. Można ustawić na W cyfry od 0 do 9, ale co to znaczy...?

Sent from my GT-S7530 using Tapatalk

Opublikowano

Tomku odpal Companion - Wiele Ci sie rozjaśni.

Mozliwosci jest wiadro jesli chodzi o ustawinia trymerów w trybie lotu :

Własne

Brak trymerów

Bierz trymery z fazy lotu X

Trymery z fazy lotu X + własny jako offset.

Opublikowano

Właśnie patrzę. Te liczby to de facto wychylenie trymów, tak?

Tak

Pytanie z innej beczki - 

Jak ustawić tryb filesafe dla nazy ?

Dotychczas miałem "wykonuj ostatnie działania" ale to trochę bez sensu.

Chciałbym ustawić aby w przypadku utraty sygnału zawisł nieruchomo powiedzmy na 30s /aby spróbować odzyskać zasięg/ a następnie przeszedł do trybu filesafe NAZY czyli powrót do miejsca startu.

/Znów będę mieć wieczór z Taranisem - żona już krzywo patrzy :huh: /

Opublikowano

/Moja była też patrzyła krzywo to zmieniłem na taką co nie patrzy krzywo/

Nie wiem jak masz przełaczany ten tryb NAZY ale mozesz ustawić "WŁASNE" ustawienia każdego kanału dla trybu fail save - jednak taka sekwencja jak piszesz wydaje sie niewykonalna ... albo zawis albo tryb NAZY.

Więcej nie da sie programować.

Opublikowano

Jacku - sporo mi pomogłeś dlatego do Ciebie pytanie, a może i innym się przyda. Czy istnieje możliwość przypisania do któregoś z przełączników załączenie i wyłączenie zewnętrznego modułu nadawczego? 

Mam biedrona którego za każdym razem przy zmianie lipola trzeba zbindować poprzez wyłączenie i załączenie nadajnika z równoczesnym naciśnięciem przycisku do bindowania na module. Tak sobie wymyśliłem, że fajnie by było zrobić to za pomocą któregoś przełącznika bez konieczności wyłączania aparatury.

Opublikowano

Grzegorzu takiej możliwości nie widziałem i obawiam się że nie ma. Śmiem twierdzić ze nie będzie również ze względów bezpieczeństwa - przypadkowego wyłączenia modułu.

Opublikowano

/Moja była też patrzyła krzywo to zmieniłem na taką co nie patrzy krzywo/

Nie wiem jak masz przełaczany ten tryb NAZY ale mozesz ustawić "WŁASNE" ustawienia każdego kanału dla trybu fail save - jednak taka sekwencja jak piszesz wydaje sie niewykonalna ... albo zawis albo tryb NAZY.

Więcej nie da sie programować.

nie mam apki pod ręką ale coś mi świta 

w odbiorniku ustawiam w trybie faisafe określony poziom serwa 

w mikserze pod ten poziom wykonanie zawisu przez 30s i jednoczesne przejście ustawień do failsafe nazy 

ta druga funkcja musi być opóźniona o 30 sekund 

czy ktoś mi podpowie czy dobrze kombinuję ?

Opublikowano

dobrze kombinowałem tylko się zapętliłem  ;)

przy moim toku rozumowania funkcję opóźnionego zapłonu failsafe nazy może zrealizować aparatura a co mi po niej jak właśnie utraciłem zasięg 

Opublikowano

Właśnie "przesadzam" mojego IDEALA z futaby 9cap na taranisa i już widzę,że sam sobie nie poradzę. wstępne ustawienia mam takie: 1 kanał- gaz. 2 +5 kanał-lotki, 3 kanał wysokość, 4 kanał - kierunek. Klapy 6 + 8 kanał na przełączniku SA. Próbuję ustawić silnik na przełączniku SB w pozycjach 0-50%-100% a na drążku gazu motylka, siedzę nad tym już (może tylko :) dwie godziny z miernym skutkiem. Pewnie jest to bajecznie proste ale ja jeszcze nie przestawiłem swojego toku myślenia ze schematów futabowskich. Specjalnie kupiłem taranisa i vario do tego modelu . Liczę na Waszą pomoc :)  

Opublikowano

gaz na pstryku to banaliza ... stworz wejscie ktorego zrodlem jest pstryk potem przypisz jak normalny drag do miskera na gazie i zalatwione. pamietaj ze pstrzyki nie roznia sie od dragow praktycznie niczym. jedyna roznica ze maja 3 pozycje o wartosciach -100 , 0 , 100 a dragi maja wiecej wartosci w tym zakresie....

A co do butterflaja - to ustawiasz to tak :

dodajesz miksery do kanałóœ od lotek i klap z odpowiednimi wartościami potem podajesz ze ich źródłem jest drąg gazu ....

i hop działa.

Przypominam o ważnej kwestii a mianowicie "ŁACZENIE MIKSERÓW" - to jest kluczowe.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A co na to mówi  krzywa ?? 3 puntowa - -100->0 0->50 100->100 ??

Poza tym wytłumacz dalczego chcesz 0 50% 100% ??

W elektryku tez masz przcież sygnał do regulatora od -100 do 100 podawany ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.