tomasz.smolarek Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Jak w Taranisie ustawić w parametrach samolotu trymowanie? Chodzi mi o to, że mam baterie o różnej pojemności, czyli i wadze, i wyważenie nieco "poprawiam" trymem na SW. Czy da się to zapisać na sztywno, a może jeszcze lepiej ustawić np na przełączniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 hint: faza lotu Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 pomogłeś :-/ Spodziewałem się, że się da, ale wciąż nie wiem jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robocik Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 ja bym zrobił to tak : skopiować szablon w kopi zmienić ustawienia trymerów zmieniając baterię zmieniasz WYBÓR MODELU w menu Taranisa nie wiem czy wystarczająco jasno się wyraziłem - jak nie to daj znać - spróbuje bardziej łopatologicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Kazdy tryb lotu moze mieć własne trymery niezależnie ustawiane od innych Trybów lotu. Pozostałe ustawienia pozostają bez zmian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgd4-2 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Ponadto, niezależne ustawianie trymerów w fazach lotu może dotyczyć tylko niektórych z nich (trymerów znaczy się). Więc trymer SW może być oddzielnie, a pozostałe trymy wspólne dla wszystkich faz, o ile tak byłoby Ci wygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Ideę rozumiem. Nie rozumiem ekranu fazy lotu. Widzę ze są tam trymy, ale nie rozumiem ich działania. Można ustawić na W cyfry od 0 do 9, ale co to znaczy...? Sent from my GT-S7530 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Tomku odpal Companion - Wiele Ci sie rozjaśni. Mozliwosci jest wiadro jesli chodzi o ustawinia trymerów w trybie lotu : Własne Brak trymerów Bierz trymery z fazy lotu X Trymery z fazy lotu X + własny jako offset. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Właśnie patrzę. Te liczby to de facto wychylenie trymów, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robocik Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Właśnie patrzę. Te liczby to de facto wychylenie trymów, tak? Tak Pytanie z innej beczki - Jak ustawić tryb filesafe dla nazy ? Dotychczas miałem "wykonuj ostatnie działania" ale to trochę bez sensu. Chciałbym ustawić aby w przypadku utraty sygnału zawisł nieruchomo powiedzmy na 30s /aby spróbować odzyskać zasięg/ a następnie przeszedł do trybu filesafe NAZY czyli powrót do miejsca startu. /Znów będę mieć wieczór z Taranisem - żona już krzywo patrzy / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 /Moja była też patrzyła krzywo to zmieniłem na taką co nie patrzy krzywo/ Nie wiem jak masz przełaczany ten tryb NAZY ale mozesz ustawić "WŁASNE" ustawienia każdego kanału dla trybu fail save - jednak taka sekwencja jak piszesz wydaje sie niewykonalna ... albo zawis albo tryb NAZY. Więcej nie da sie programować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Jacku - sporo mi pomogłeś dlatego do Ciebie pytanie, a może i innym się przyda. Czy istnieje możliwość przypisania do któregoś z przełączników załączenie i wyłączenie zewnętrznego modułu nadawczego? Mam biedrona którego za każdym razem przy zmianie lipola trzeba zbindować poprzez wyłączenie i załączenie nadajnika z równoczesnym naciśnięciem przycisku do bindowania na module. Tak sobie wymyśliłem, że fajnie by było zrobić to za pomocą któregoś przełącznika bez konieczności wyłączania aparatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Grzegorzu takiej możliwości nie widziałem i obawiam się że nie ma. Śmiem twierdzić ze nie będzie również ze względów bezpieczeństwa - przypadkowego wyłączenia modułu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robocik Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 /Moja była też patrzyła krzywo to zmieniłem na taką co nie patrzy krzywo/ Nie wiem jak masz przełaczany ten tryb NAZY ale mozesz ustawić "WŁASNE" ustawienia każdego kanału dla trybu fail save - jednak taka sekwencja jak piszesz wydaje sie niewykonalna ... albo zawis albo tryb NAZY. Więcej nie da sie programować. nie mam apki pod ręką ale coś mi świta w odbiorniku ustawiam w trybie faisafe określony poziom serwa w mikserze pod ten poziom wykonanie zawisu przez 30s i jednoczesne przejście ustawień do failsafe nazy ta druga funkcja musi być opóźniona o 30 sekund czy ktoś mi podpowie czy dobrze kombinuję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 teoretycznie tak tyloonnie masz faz failsafe Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robocik Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 dobrze kombinowałem tylko się zapętliłem przy moim toku rozumowania funkcję opóźnionego zapłonu failsafe nazy może zrealizować aparatura a co mi po niej jak właśnie utraciłem zasięg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Właśnie "przesadzam" mojego IDEALA z futaby 9cap na taranisa i już widzę,że sam sobie nie poradzę. wstępne ustawienia mam takie: 1 kanał- gaz. 2 +5 kanał-lotki, 3 kanał wysokość, 4 kanał - kierunek. Klapy 6 + 8 kanał na przełączniku SA. Próbuję ustawić silnik na przełączniku SB w pozycjach 0-50%-100% a na drążku gazu motylka, siedzę nad tym już (może tylko dwie godziny z miernym skutkiem. Pewnie jest to bajecznie proste ale ja jeszcze nie przestawiłem swojego toku myślenia ze schematów futabowskich. Specjalnie kupiłem taranisa i vario do tego modelu . Liczę na Waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 gaz na pstryku to banaliza ... stworz wejscie ktorego zrodlem jest pstryk potem przypisz jak normalny drag do miskera na gazie i zalatwione. pamietaj ze pstrzyki nie roznia sie od dragow praktycznie niczym. jedyna roznica ze maja 3 pozycje o wartosciach -100 , 0 , 100 a dragi maja wiecej wartosci w tym zakresie.... A co do butterflaja - to ustawiasz to tak : dodajesz miksery do kanałóœ od lotek i klap z odpowiednimi wartościami potem podajesz ze ich źródłem jest drąg gazu .... i hop działa. Przypominam o ważnej kwestii a mianowicie "ŁACZENIE MIKSERÓW" - to jest kluczowe. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 -100,0,100 na pstryku to zrobiłem wcześniej ale chciałbym 0,50,100% i tu mam problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 A co na to mówi krzywa ?? 3 puntowa - -100->0 0->50 100->100 ?? Poza tym wytłumacz dalczego chcesz 0 50% 100% ?? W elektryku tez masz przcież sygnał do regulatora od -100 do 100 podawany ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi