Janekm Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Zipp, Ja dopiero zaczynam, więc to nie żadne pouczanie tylko cenne rady, za które dziękuję. Moje spojrzenie na sprawę sterowania jest chyba trochę skażone dużym lotnictwem, zaś mała skala rządzi się w tej kwestii innymi prawami. Gdybym w zeszłym roku posłuchał bardziej doświadczonych, kupiłbym Taranisa zamiast posiadanego FlySky FS-i6x, dlatego teraz nauczony doświadczeniem, najpierw pytam, potem działam. Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za życzliwość i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Tak sobie myślę, że jeśli tego ruszania gazu podczas lądowania i używaniu kierunku nie udałoby Ci się wytrenować, tak żeby nie było to bardzo uciążliwe to odpowiednio ustawił bym krzywą gazu przy fazie lądowania. Mam na myśli że na przykład do połowy gazu masz bardzo ograniczony ruch i ruch od samego dołu do połowy nie zmienia za bardzo obrotów a dopiero później od połowy do maksimum masz ostrą krzywą aż do pełnego gazu. Wydaję mi się że to byłoby lepsze niż np. gaz na potencjometrze bo czasem przy lądowaniu trzeba szybko ratować się pełnym gazem . A jeśli już zdecydowałbyś się na Taranisa to jeśli denerwują Cię tak jak mnie takie rzeczy jak ryski na ekranie to polecam od razu kupno jakieś folii ochronnej, bo niestety, przynajmniej w X9D Plus który u mnie jest od 4 dni, jakość tej szybki jest straszna. O ile całe radio jest moim zdaniem bardzo dobre, tak ta szybka to dla mnie największy minus. Wystarczy dotknąć paznokciem i zostaje trwały ślad, choć wydaję mi się że wystarczy nawet tylko na nią patrzeć . EDIT: Do mnie właśnie w tej chwili dotarła zamówiona folia , założyłem i po pierwsze zniknęły wszystkie mikro ryski które było widać pod światło, ukryło się też kilka głębszych. Został tylko jeden mały najgłębszy ślad. No i w końcu nie będę obchodził się z aparaturą jak z jajkiem, bo na razie bałem się nawet dotknięcia materiałową smyczką, teraz już żadne ślady nie zostają Folię/szkło zamówiłem z 3mk, wycięta na wymiar wysłana na drugi dzień - mogę polecić . Praktycznie dopasowana idealnie poza wcięciem pod napisem Taranis, bo ekran nie jest idealnym prostokątem, ale to drobiazg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Moje spojrzenie na sprawę sterowania jest chyba trochę skażone dużym lotnictwem, zaś mała skala rządzi się w tej kwestii innymi prawami. W dużym lotnictwie też się unika wrzucania bez potrzeby całego sterowania do jednego drążka. Zdarza się że taka potrzeba się pojawia, np piloci z niepełnosprawnością nóg: https://www.wired.com/2009/08/hand-control-airplanes/ Wydaję mi się że to byłoby lepsze niż np. gaz na potencjometrze bo czasem przy lądowaniu trzeba szybko ratować się pełnym gazem . Można dać przełącznik "TOGA" czyli TakeOff/Go Around, jak w odrzutowcu: https://en.wikipedia.org/wiki/Takeoff/Go-around_switch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Panowie, tak jak napisałem wcześniej, rad posłucham, nauczę się obsługi drążków i nie będę odkrywał koła na nowo. Co do folii na wyświetlacz, to wyrazy uznania dla firmy 3mk, od lat stosuję ich produkty, najpierw folie były, teraz szkła hybrydowe, z których jestem bardzo zadowolony. Podejście do klienta na 6+, ale że robią szkła na wymiar do innych urządzeń to o tym nie wiedziałem. Może warto byłoby w mediach społecznościowych nagłośnić tę część działalności 3mk, w ramach wsparcia rodzimych firm. Aha, nie pracuję dla 3mk, żeby nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Ja nakleiłem na wyświetlaczu zwykłą przeźroczystą taśmę klejącą Ale jeśli by to robić porządnie, to chyba bym wolał szkło: https://newbeedrone.com/products/ethix-taranis-screen-protector https://www.ebay.co.uk/itm/2x-Screen-Protector-FrSky-Taranis-X9D-Protection-Film-Crystal-Clear-Screen-Guard-/192222522286?_trksid=p2349526.m4383.l4275.c1 (to drugie to nie wiem czy szkło?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Ja zamówiłem tutaj https://sklep.3mk.pl/pl/p/Na-wymiar-do-6%2C9-folia-lub-szklo-hybrydowe/37977 Wybrałem właśnie szkło, tyle że to tańsze . Być może to z pierwszego linku byłoby lepsze niż to na wymiar od 3mk, bo lepiej dopasowane, ale wychodzi drożej. A nawet ta tańsza wersja szkła jest w pełni wystarczająca i raczej rys już nie będzie . (PS: ja też nie mam związku z 3mk , ale mam z nimi bardzo dobre doświadczenie i po prostu polecam) Można dać przełącznik "TOGA" czyli TakeOff/Go Around, jak w odrzutowcu: https://en.wikipedia.org/wiki/Takeoff/Go-around_switch I to jest właśnie fajne w tym systemie, że każdy może rozwiązać wszystko jak chce i wymyśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Jaki promień zaokrąglenia rogów masz w tym szkle? Ja zamówiłem tutaj https://sklep.3mk.pl/pl/p/Na-wymiar-do-6%2C9-folia-lub-szklo-hybrydowe/37977 Wybrałem właśnie szkło, tyle że to tańsze . Być może to z pierwszego linku byłoby lepsze niż to na wymiar od 3mk, bo lepiej dopasowane, ale wychodzi drożej. A nawet ta tańsza wersja szkła jest w pełni wystarczająca i raczej rys już nie będzie . (PS: ja też nie mam związku z 3mk , ale mam z nimi bardzo dobre doświadczenie i po prostu polecam) I to jest właśnie fajne w tym systemie, że każdy może rozwiązać wszystko jak chce i wymyśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Jaki promień zaokrąglenia rogów masz w tym szkle? Promień 5mm a wymiary 122x47 (powinno być widać na ostatnim zdjęciu na ile to pasuje, moim zdaniem dobrze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Od wczoraj mam Taranisa i nie mam konceptu jak na lewy suwak dać głos ,na przełącznik bez problemu ale na drążki czy suwaki nie mam koncepcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Ja mam na potencjometrze s1 w f.globalnych(czyli działa dla wszystkich modeli): FG1 ON Głośność S1 "zaznaczony checkbox" Jeśli ma być koniecznie na lewym sliderze to: FG1 ON Głośność LS "zaznaczony checkbox" edit: nie ma jak dobrze zrozumieć pytanie nie używam takiej funkcjonalności, ale odczyt głosowy nastawów lewego slidera (używam do cambera) mam na przełączniku chwilowym SH: w funkcjach specjalnych: FSxx SH"strzałka w dół" GrajWartość Icamb gdzie Wejściach ustawione jest: Icamb LS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Nie bardzo rozumiem, mam polska wersje a chciałbym żeby na połowie potencjometru powiedział ze klapy sa na 50% a przy pełnym ze 100% pliki dźwiękowe oczywiscie są Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarkus Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 W uproszczeniu, możesz wykorzystać przełącznik logiczny; gdy spełniony jest warunek, że suwak np. L1 "przejechał" (był równy) 0% - to prawda. Wtedy dodajesz Funkcję Specjalną SF - gdy prawda na przełączniku, to odtwórz komunikat np. "klapy50.wav". Analogicznie dla klap +100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Ok jutro sie pobawie bo mi sie taranisy śnić będą, dzięki tak cos myślałem Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 To jeszcze zapytam o polskie komunikaty bo jakaś mało ich mam a pobierałem na stronie internetowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarkus Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 W sprawie komunikatów przejrzyj to: https://kowalscyrc.wordpress.com/opentx-komunikaty/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamillo Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Hej mógłby mi ktoś udostępnić pliki do modelu dlg albo poinstruować jak mam zaprogramować w apie, niestety jestem dosyć nowy w temacie RC i nie radzę sobie dobrze.Prosze o pomoc Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Pliki modelu? Myślę, że to nie zadziała. Wychylenia będą złe, travel, enpointy, mixy itp. Nawet nie wiemy jaki dlg masz i jak wyposażony. Ani jak podłączony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Tak jak wspomniał Paweł.Mimo wszystko lepiej podziałać w tej kwestii samemu, wbrew pozorom programowanie jest bardzo łatwe i intuicyjne. Poniżej masz link do filmików, oczywiście krok z silnikiem można pominąć. https://www.youtube.com/watch?v=N4UeucKrYlg https://youtu.be/GpMwyQPGH30?t=177 Co z tego że dostaniesz gotowca i zaaplikujesz go do radia jak w razie korekty wg Twoich preferencji nie będziesz wiedział jak zmienić ustawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamillo Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Dzięki za podpowiedź będę próbował ustawić z poradników które podesłał Bogdan.Co do modelu jest to Comet mój pierwszy dlg, a w temacie programowania jestem kompletnie zielony Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Dasz radę... R.Mrazek ma masę filmów tutoriali. Filozofia programowania jest taka że wybrane ustawienie,funkcja następuje natychmiast, nic nie musisz potwierdzać zapisywać. Nauczysz się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi