kenin Opublikowano 26 Lutego 2015 Opublikowano 26 Lutego 2015 Ponowie swoje pytanie a zarazem prośbę ... ma ktoś może do do sprzedania wkręty do mocowania serw w rozmiarze 9 g ? Nigdzie nie mogę takich spotkać albo źle szukam ile ich potrzebujesz? a tak po za tym świetny model
przemo Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Opublikowano 26 Lutego 2015 Przemo, nie chciałbym być nieuprzejmy, przyglądam się tym planom i modelowi i mam wrażenie, że pozycja skrzydła przy kadłubie u Ciebie jest za wysoko. Czy na Twoich planach przypadkiem rysunek z boku nie pokazuje końcówki skrzydła, a nie mocowanie przy kadłubie? Skoro pokazuje koła i łączniki obu skrzydeł, to znaczy, ze nie jest rzutem bocznym przez środek kadłuba. Czy ja sie mylę? Obadaj te plany: http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=30 Bartku w żaden sposób nie jesteś nie uprzejmy, wręcz przeciwnie przeanalizowałem to o czym mówisz i te plany od siebie tym różnią. Ale w "moich" planach jest to rzut boczny kadłuba, popatrz na szablony żeber (W6) jest identyczne jak żebro przy kadłubie. Chodzi mi o rozmieszczenie miejsca na łącznik płatów. ile ich potrzebujesz? a tak po za tym świetny model Dzięki Sebastianie ... a co do śrubek to z miłą chęcią przytulę tak z 10 sztuk. Jak masz tyle odezwij się na PW to dogadamy co i jak i za ile i taki mały off top bo ostatnio trafiłem na yt na film o Manfredzie von Richtchofen'ie inaczej Czerwony Baron. Bardzo fajny polecam choć scen walk powietrznych można powiedzieć że jest jak na lekarstwo ale warto obejrzeć http://www.youtube.com/watch?v=uO6ohrJOB0s
Wojtek Sz Opublikowano 26 Lutego 2015 Opublikowano 26 Lutego 2015 Ponowie swoje pytanie a zarazem prośbę ... ma ktoś może do do sprzedania wkręty do mocowania serw w rozmiarze 9 g ? Nigdzie nie mogę takich spotkać albo źle szukam Przemek, wkręt 2,0 x10 lub wkręt 2,3x12 .
przemo Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Opublikowano 26 Lutego 2015 Przemek, wkręt 2,0 x10 lub wkręt 2,3x12 . a patrzyłem dzisiaj na abc i nie zauważyłem ... ap ropo chcesz coś z abc ?
songo78 Opublikowano 26 Lutego 2015 Opublikowano 26 Lutego 2015 Przemo, maska silnika wypas, a wzniosem dolnego się nie przejmuj - będzie latał Kiedy planujesz zakończenie budowy? Może razem oblatamy oba? Pozdrawiam, Krzysiek
przemo Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Opublikowano 26 Lutego 2015 W sumie nie mam pojęcia ... strach mnie ogarnia na myśl o koverallu ... co do oblotu wspólnego w zasadzie może i to dobry pomysł do Krakowa mam w zasadzie nie całą godzinę drogi ... gdzie planujesz oblot ?
songo78 Opublikowano 27 Lutego 2015 Opublikowano 27 Lutego 2015 Ja do Balina też mam niecałą godzinę jeszcze nie wiem gdzie, przydałaby się przystrzyżona trawa... a na zawody aircombat przyjedziesz? Pozdrawiam, Krzysiek
przemo Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Opublikowano 27 Lutego 2015 Powiem tak u nas na wiosnę jest fajnie na lotnisku ale w sezonie również dbamy o skoszoną trawę więc jak by co możemy się spotkać https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B010'10.0%22N+19%C2%B025'11.8%22E/@50.1694496,19.4196949,1174m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=pltutaj mamy nasza miejscówkę ... pozwolenie właściciela łąki na przebywanie na jego terenie jak również wykoszenie trawy na niewielkim odcinku dla naszych potrzeb. W zasadzie ponoć jest już plan do zagospodarowania tego terenu i tutaj muszę się spotkać z właścicielem i go wypytać jak długo będziemy mogli jeszcze korzystać z jego łąki ale póki co latamy co do zawodów to kiedy są i gdzie ? W zasadzie nigdy nie byłem a już kiedyś miałem plan się wybrać i pooglądać a skoro świt to walka trwa ... jak na razie jedna lotka i idę na śniadanie po śniadaniu druga lotka i planowanie orczyka CDN ...
RAFALR30 Opublikowano 27 Lutego 2015 Opublikowano 27 Lutego 2015 Czy taki Indianin nie pogorszy wizerunku całego modelu?
przemo Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Opublikowano 27 Lutego 2015 Jak pisać w google "escadrille lafayette" to tych Indian-inów jest można powiedzieć parę rodzajów więc dla mnie jest to przyjęcia ... już zassałem Lotki skończone całość zaimpregnowana nitrocellonem. Chciałem to zrobić AK 20 ale jego użyje do klejenia koverallu bo mam tego nie wielką ilość choć do oklejenia powinno spokojnie wystarczyć a okazało się zalega mi w szafce 1,5 puszki nitrocellonu więc trzeba co nie co zdjąć ze stanu magazynowego nim to wyparuje
przemo Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Opublikowano 27 Lutego 2015 Pierwsze spotkanie z koverallem zaliczone ... pierwsze wrażenie ... nie taki straszny wilk jak go malują ale pewnie zmienię to zdanie jak będę oklejał skrzydła ... wydawało mi się że kadłub będzie gorzej okleić jak skrzydła ale chyba będzie na odwrót ... zacząłem od kadłuba, w którym pozostało mi do oklejenia spód. Za bardzo nie jestem zadowolony z oklejenia garbu tuż przy stateczniku poziomym ale jakoś to będę musiał poprawić ... przy okazji widać wklejone klocki sosnowe służące do mocowania maski silnika. CDN ...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Jeśli możesz zważ konstrukcję skrzydeł przed oklejeniem , po oklejeniu i naprężeniu i po pomalowaniu ciekawi mnie waga Coveralu w starciu z wagą foliowanego modelu
przemo Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 Jeśli możesz zważ konstrukcję skrzydeł przed oklejeniem , po oklejeniu i naprężeniu i po pomalowaniu ciekawi mnie waga Coveralu w starciu z wagą foliowanego modelu Spoko da się zrobić EDIT ... kłopoty ze snem a o to i efekt kłopotów ze snem ... i tutaj potwierdzam ze koverall to pracochłonny materiał ... kadłub mam oklejony cały i powoli oklejam usterzenie. przy okazji zrobiłem wzmocnienia z cienkiej blaszki aluminiowej pod zawiasy SK ma wrażenie że AK 20 mniej "śmierdzi" od nitrocellonu ... AK 20 kleje koverall a nitrocelloenm go impregnuje CDN ...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Klej ak jest gęstszy ma mniej rozpuszczalnika Ani nitrocelon ani AK nie śmierdzą śmierdzi rozpuszczalnik w nich zawarty i ponieważ jest go więcej w rzadkim nitrocelonie taki jest efekt w zasadzie po całkowitym odparowaniu tak klej jak i nitrocelon nie mają zapachu . Dlatego w większości przypadków wygodniejszym rozwiązaniem są folie pokryciowe ...
przemo Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 I wszystko jasne ... dzięki Zabrałem się za oklejanie skrzydła. W związku z Twoją prośbą Kamilu zważyłem skrzydła przed oklejanie więc 90 gram. Pierwsze okleiłem końcówki skrzydeł i tutaj jestem w szoku bo udało mi się to zrobić jednym kawałkiem ... ogólnie oklejając folią nigdy mi się to nie udawało a tu proszę i to za pierwszym razem coraz bardziej zaczyna mi się podobać ten koverall no i tam takie stopniowe postępy w oklejaniu jak na razie jednej strony bo na drugą muszę odsapnąć i złapać świeżego powietrza ... chyba mam fazę przez nitro waga obecnie wskazuje 99 gram na skrzydle. CDN ...
coster Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 ja ogólnie niczym innym poza japonka nie oklejałem i wziąwszy pod uwagę ze nie mam takiego doświadczenia jak inni w budowie i oklejaniu modeli to oklejając kovelarem nie miałem żadnych problemow, wszystko wyszło za pierwszym razem a tak wogule oglądając wasze budowy coraz bardziej mi się podobają modele z IWS i tak prawdę powiedziawszy tez się chyba skusze na taki modelik
przemo Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 (...) a tak wogule oglądając wasze budowy coraz bardziej mi się podobają modele z IWS i tak prawdę powiedziawszy tez się chyba skusze na taki modelik a masz już jakiś konkretny na myśli ? Skrzydło oklejone i po dwóch impregnacjach waży 114 gram przytyło jak na razie 24 gramy. I tradycyjnie fotki postanowiłem że teraz będę dokładam po każdym oklejonym elemencie do modelu ... takie swoiste puzzle a miały mi przyjść farby na weekend i chociaż bym koła i maskę pomalował no ale allegrowicz się nie wyrobił ... ocena pójdzie w dół za spóźnioną przesyłkę ... CDN ...
songo78 Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Pięknie! idziemy łeb w łeb Właśnie mi przypomnieliście AK20 - wszystkie modele, które dawno temu budowałem właśnie tym oklejałem - trzeba było tylko uważać, bo potrafił zwichrować konstrukcję podczas schnięcia. Pozdrawiam, Krzysiek
przemo Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Opublikowano 1 Marca 2015 Idziemy Krzychu łeb w łeb i można by pomyśleć o wspólnym oblocie Kiepsko z wentylacją u mnie w warsztacie więc wydajność spada i muszę się coraz częściej wietrzyć ale na szczęście już tylko 4 elementy zostały (dwa płaty dolne i dwie lotki) SW dołącza do elementów oklejonych Teraz tak się zastanawiam i jak coś to bardzo was proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Sprawa dotyczy malowania podkładem ... wcześniejsze moje konstrukcje które były malowane były kryty w całości balsą oklejane papierem japońskim i malowane bez podkładu i krycie było jak najbardziej w porządku. Dodając warstwę podkładu dodam kolejne gramy do całej konstrukcji. Czy kładąc podkład jakoś to jeszcze zadziała na koverall dodatkowo czy tylko pomoże w kryciu farbą ? W zasadzie koverall jest biały więc teoretycznie każda farba jak przyjdzie powinna go dobrze pokryć.
Irek M Opublikowano 1 Marca 2015 Opublikowano 1 Marca 2015 Dodając cokolwiek na Koverall - kolejne warstwy lakieru czy tym bardziej podkładu - tracisz fakturę płótna. Ale jeśli było za mało lakieru to on i farba jakby przenikała pod Koverall co nie wyglądało za dobrze. Musisz sprawdzić na kawałku jak to będzie wyglądało. I zrób coś z tym wzniosem bo wygląda okropnie :angry:Nawet 11 nie miała tak wielkiego.
Rekomendowane odpowiedzi