miro-er1 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Michal a kto ci tak powiedzial ??? oba sa DUALSKIEGO i oba maja po 30c, tylko pojemnoscia sie roznia , a to podobno zadna przeszkoda , tak gdzies wyczytalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Michal a kto ci tak powiedzial ??? (...) Wiedział, że gdzieś dzwoni. I ma rację - dla połączenia szeregowego. Przy równoległym nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 A sorry myślałęm o szeregowym, bo tak ostatnio łączyłem Równoległe spokojnie byle żaden nie był uszkodzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Powiem że cacuszko !!!Ale, czy aby twoja waga była dobra!? 235gram.Mój waży 273gramy z serwami,pakietem, regulatorem, odbiornikiem oraz silnikiem, oczywiście bez oklejenia.Twój a mój prawie to samo, napewno jest lżejszy.U mnie pakiet jest pionowo ustawiony i nic większego jak 500mAh nie wejdzie, ale i tak po sprawdzeniu pracy silnika na 2S chodził 10 min do alarmu który był ustawiony na 3.3 V na celę.W mojej konfiguracji CG mieści się 60-75 m/m od natarcia czyli jak w planach.Oklejanie będzie takie same, czyli transparentny żółty oraz nienieski.Ale na razie nic nie robię, bo chcą sprzedać całe rolki/ponad 50 złociszy w sklepie BOBLE/, wię poczekam aż pojadę do Wrocławia..Co prawda dostałem od kolegi folię żółtą i prawie granat, ale chcę żeby było widać "bebechy" i czekam. Czekam na filmik z UDANYCH lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Henryk moj jest o 12 % powiekszony, duzo w nim sosny, podwozie prety stalowe , drugi wyszedl jeszcze ciezszy , ma ciezsze podwozie i wazylem razem z wrega silnika i kolami ciezkimi gumowymi 307 na skali pokazalo, ale mysle ze bedzie latal choc pewnie waga bedzie ok 600g moze lepiej, potem wrzuce fotki. wage w sensie urzadzenia chyba mam dobra Henryk a nie masz problemow z wywazeniem bo pakiet masz centralnie pod srodkiem skrzydel , oblatac juz nie zdaze bo do pracy jade w niedziele takze dopiero moge myslec o lotach wicherkiem tak za 5-6 tyg zapodam kilka fote tego czerwonego oklejalem modelarskim zelazkiem i tez pare skaz narobilem, no ale trudno to moj 3 dopiero oklejany folia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Fajnie wyglądają,żółty z czerwonymi sterami,czerwony z żółtymi Dwie sztuki ale chyba trzeciego wicherka nie masz na warsztacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Tak trochę poza ścisłym wątkiem... czy ktoś posiada spis materiałów balsowych i sklejkowych aby zamówić całość "drewna" na budowę Wicherka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o wyważenie to na trzeciej wrędze wkleiłem 2m/m balsę a także na rozpórkach w kierunku tyłu.Utworzyła mi się wnęka w kształcie V na których nakleiłem rzepy i w zależności na którym rzepie "przykleję" pakiet przesuwa mi się środek ciężkości, akurat trafiłem w ten zakres.Odbiornik też jest "przyklejany" na rzep na tylnej ściance lecz dostęp do niego mam od góry/klapki zabezpieczone są gumą modelarską. Nie wytrzymałem i kadłub okleiłem wspomnianą granatową folią.Oklejam zwykłym turystycznym sowieckim żelaskiem który jest super do tych celów i wygląda tak; chcę używać takie pakiety głównie ten pierwszy od góry, te dwa środkowe to 3S, zobaczę? no i to miejsce lokowania pakietów Robota mi się podoba!!!!! Mozart! przeczytaj moje posty, bo tam pisałem jakie materiały stosowałem i porównaj to z planami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 skrzynka po cytrusach deska balsowa 3mm deska balsowa 2mm lub 2,5mm listwy sosnowe 3x3 8szt listwy sosnowe 5x3 4 szt i to chyba wszystko OLO trzeciego nie ma na warsztacie, ale moze kiedys w niedalekiej przyszlosci .... no Henryk mocowanie pakietow masz fajne i dostep do nich dobry, ja w swoim pakiet bede wkladal od gory miedzy 1 a 2 wrega czyli zaraz za silnikiem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikolaj.waw Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Minimum to 3,7 na cele nie schodź niżej bo szybko rozwalisz pakiety . Tak tylko pisze bo któryś z kolegó mówił że na 3.3 schodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 3,7v x 3 =11,1v ten kolega Ci glupoty gada chyba , nawet takie cos jak buzer sygnalizuje zejscie ponizej 3,3v na cele ,ja latam na zegarek i jeszcze mi nic nie wywalilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Minimum to 3,7 na cele nie schodź niżej bo szybko rozwalisz pakiety . Tak tylko pisze bo któryś z kolegó mówił że na 3.3 schodzi3.7 to nominalne napięcie ogniwa, spokojnie można niżej schodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 własnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adas Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Heja;). Nie wiem czy to coś komu pomoże, ale... To tyczy się i baterii Li-Po, spoko można rozładować do 3,0V, i generalnie nic się nie stanie, Ale rozładowywanie każdorazowo do 3.0V skraca możliwość x razy ładowania danego pakietu, lepiej rozładować tak by zostało 20-25%, wtedy ogniwo żyje 2-3x dłużej, Czyli do 3.3-3.5V. Li-Ion, bez problemu można używać w zasilaniu modelu spalinowego, bo do elektryka to nie za bardzo, Li-Ion, ma mniejszy prąd rozładowania, szczególnie ogniwa z laptopów, są ogniwa Li-Ion wysoko prądowe, ale takie nigdy nie są stosowane do laptopów, bo tam nie mam po prostu takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Wreszcie finał pracy przy Wicherku 10.Dzisiaj oklejałem statecznik wysokości japonką/względy oszczędnościowe/ Do oklejenia płata także wybrałem wersję oszczędnościową tzn. od dzwigara do spływu zastosowałem japonkę i po oklejeniu od dzwigara do natarcia zaprasowałem folią ovacower. Nie stosowałem takiej metody, ale efekt wyszedł rewelka ! i nie drenujący kieszeni. A oto gotowy model Oby tylko latał i jeśli będę zadowolony, być może w nowym zastosuję lotki a także będę chciał zmienić kształt kadłuba bardziej "okrągły" zachowując sylwetkę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 WICHERKOMANIA mnie chyba pochlonela , zrobilem kolejny , ozdobilem go ale nie jestem zadowolony bo bąbli mam nieco pod czrna folia na skrzydle i zagniorek pare , boje sie nakluc te bąble z obawy ze przekluje na wylot zółtą folie i sie rozejdzie , taka forme ozdobienia podsunąl mi OLO ogladajac dział szybowce , narazie nie ma podwozia ale bedzie z preta 2,5mm. napiszcie czy jak przekłuje na wylot obie folie czy nic sie nie stanie , pozdrawiam. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Piękna sztuka Podoba mi się malowanie w plaster miodu, pasuje do żółtego idealnie! Pomysł pierwszorzędny. Z folią też jestem ciekaw, bo swojego muszę ozdobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 no ja pytam dlatego ze pirewszy raz kladlem oracovera na oracovera , robilem kilka prob na malym kawalku oklejonym folia i potem dalem na to znowu te sama folie to jest ok ale inm bardziej dalem gorace zelazko tym bardziej ta na wieszku sie kurczyla i paskudnie to wygladalo , dlatego chyba juz tak to zostawie bo boje sie ze przedobrze i bede odnowa folia oklejal. dzieki ze Ci sie podoba , pozdrawiam. tym razem w tym wicherku przedluzylem mordke o 3cm zeby sie lepiej wywazal z mniejszym pakietem zeby sie obylo bez olowiu, no ale zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 WICHERKOMANIA mnie chyba pochlonela , zrobilem kolejny , ozdobilem go ale nie jestem zadowolony bo bąbli mam nieco pod czrna folia na skrzydle i zagniorek pare , boje sie nakluc te bąble z obawy ze przekluje na wylot zółtą folie i sie rozejdzie , taka forme ozdobienia podsunąl mi OLO ogladajac dział szybowce , narazie nie ma podwozia ale bedzie z preta 2,5mm. napiszcie czy jak przekłuje na wylot obie folie czy nic sie nie stanie , pozdrawiam. Wicherki oklejane folią zamiast japonką, tracą swój urok i są, delikatnie to ujmując nieciekawe. Twój natomiast jest inny - bardzo interesujący. Świetne wykonanie. Coraz bardziej rozważam odłożenie Łosia i zrobienie Wicherka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi