Pioterek Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Jak na razie oba używane prze zemnie Mobiusy A V.3 pracują bez zarzutu. Najnowszy soft oczywiście wgrany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Powoli powstaje mój pierwszy skrzydlaty model FPV. Kamerą główną (podgląd i filmowanie) zamocowaną z przodu modelu będzie oczywiście Mobius zasilany z pakietu nadajnika. Bardzo przydała mi się tu funkcja obrotu obrazu o 180 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Nowy film nakręcony moim Mobiusem A - platforma Ranger EX 2,0 m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Bardzo ładny stabilny obraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Mobius kontra Sony HDR AZ1 Tak się stało, że mam obie kamerki. Jak na razie Mobius jest bezkonkurencyjny w filmowaniu z powietrza ze względu na możliwość ustawienia ostrości obrazu. Jest to ważne gdy chcę wydobyć szczegóły filmowanego terenu. Mobius jest też bardziej poręczny czyli mniejszy, lżejszy i łatwiej go zamontować w modelu. Sony z kolei ma podgląd nagrywanego obrazu po WiFi i stabilizację. Stabilizacja daje pogorszenie szczegółów, ale faktycznie działa bardzo dobrze. Ostatnio spróbowałem Sony do filmowania z modelu łodzi i uzyskane efekty zaskoczyły mnie pozytywnie. Mimo że łódka kołysała się w takt fali obraz ostry i prawie nie ruchomy - z resztą popatrzcie sami: Sony HDR AZ1 od 5 minuty filmu Myślę, że przy wstępnie wy-stabilizowanym locie modelu Sony HDR AZ1 może obyć się bez gimbala. A Mobiusów szt. 2 używam już drugi sezon i sprawują mi się one bez zarzutu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Jak zechcesz to pożyczę Tobie obudowę wodoszczelną do Mobiusa wtedy porównasz obie w tych samych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Tylko że Mobius nie ma stabilizacji jaką ma Sony a na pokładzie łódki to ważna rzecz. Więc Mobius bardziej do latających tam gdzie szczegółowość ostrość przede wszystkim a Sony do większych obiektów np. do pływających lub na rower Ale dziękuję za chęci PS Miło wspominam Ciebie za każdym razem, kiedy używam blachy aluminiowej, którą dostałem w prezencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 No coś takiego... A odnośnie braku stabilizacji to mi się podoba brak tej funkcji na łodzi. Obraz jest wtedy taki bardziej dynamiczniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 To teraz ja się pochwalę Mobiusem lens C , jako ze nie obrabialem filmu prosze ściszyć głośniki :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 To teraz ja się pochwalę Mobiusem lens C , jako ze nie obrabialem filmu prosze ściszyć głośniki :-( Toś się pochwalił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 To teraz ja się pochwalę Mobiusem lens C , jako ze nie obrabiałem filmu proszę ściszyć głośniki :-( Ja bym takiego filmu nie pokazywał publicznie - tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafcio321 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Też mnie to uderzyło. Jakoś tak ciasno, bez rezerwy no i jeszcze ta rozdzielnia energii w pobliżu. ???? Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamiusz Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 no cos o tym wiem ale napewno bym nie latał w poblizu Lotniska to jest debilizm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Podobnie jak nad miastem czy parkingiem. Twój model ma dość masy by wysłać czyjś samochód do poważnej naprawy. Tam, gdzie teraz latam, zbiera się zawsze parę osób i mamy mały parking przy lotnisku. Zawsze jak ktoś wlatuje w przestrzeń nad pojazdami, wszyscy się gapią na nieszczęsny model i zawsze ktoś syknie.. - "K.... Nie nad samochodami Ziom..." Start wykonałeś wprost nad parking, zatłoczony samochodami. Gdyby w tym momencie coś się stało z modelem, a większość usterek wychodzi właśnie przy starcie, lądowanie awaryjne nastąpiłoby na cudzym samochodzie. Choć jeśli masz wykupione dobre OC do skutków uprawiania modelarstwa, z wysoką kwotą roszczeń, to może masz to w luźnym poważaniu. Ale gdyby to by był np. plac z ludźmi, to uszkodzenie kogoś, to zawsze inna sprawa niż nawet najbardziej zniszczone mienie. Nie mniej, następny lot odbyłbym na dużym polu, daleko od miasta i zabudowań. Też można nagrać ładny filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Mobius A konta Xiaomi Yi 2K Mimo dobrych wyników z Mobiusem postanowiłem jednak zmienić kamerę w moim DJI F450 FPV na kamerę Xiaomi Yi 2K. Powód jest taki, że mój gimbal podobnie jak 95% gimbali na rynku jest dedykowany kamerom GoPro. Xiaomi Yi 2K jest obecnie cenowo zbliżona do Mobiusa C i można znaleźć już egzemplarze na Allegro za 366 zł. Matryca kamery 2K,, 60 Fpv dla Full HD, złącze WiFi, HDMI i gabaryty GoPro zachęciły mnie do spróbowania tej kamery. Próby z gimbalem wypadły bardzo dobrze, stabilny obraz z ładnymi kolorami. Natomiast ostrość i szczegóły - lepiej nie mówić. Zacząłem szperać po internecie i okazało się, że jest to typowa przypadłość tych kamer. Po prostu na montażu w fabryce ostrość obiektywu kamery ustawiana jest na 2 m ażeby można wykonywać ujęcia "na kiju". Do naszych celów ostrość obiektywu kamery powinna zostać ustawiona na nieskończoność. Na You Tube można znaleźć filmy z ilustracją jak to zrobić. Na przykład: Zrobiłem więc i ja - ustawiłem ostrość na nieskończoność. I teraz jest bardzo dobrze. Przy okazji pozbyłem się rwania filmu przy obrotach poziomych kamery (panoramowaniu) co było wadą Mobiusa. Zdjęcia z Xiaomi Yi i F 450 FPV z kamerą Xiaomi Yi A Mobius ? Ze względu na kształt obudowy jest w dalszym ciągu dla mnie idealną kamerą do płatowców i okularów "szpiegowskich" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Film wykonany moim Mobiusem A zamontowanym na okularach: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Pokaż jak montowane wygląda :-? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Pokaż jak montowane wygląda :-? Mówisz - masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Tak to sobie mniej więcej wyobrażałem ;-) Tylko myślałem o wyważeniu z drugiej strony i gumce jak w goglach, żeby waga 2 kamer nie ściągała tego z głowy :-) Też muszę tak zrobić :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Tak to sobie mniej więcej wyobrażałem ;-) Tylko myślałem o wyważeniu z drugiej strony i gumce jak w goglach, żeby waga 2 kamer nie ściągała tego z głowy :-) Też muszę tak zrobić :-) Gumkę przewidziałem, ale raczej jej nie używam bo okulary dość dobrze się same trzymają głowy. Mobius w tej roli spisuje się znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi