Rometowiec007 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Folie zawsze można jeszcze zmienić. Narazie ważne by poprawnie latał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Dobrze, sam już stwierdziłem że ta folia nie może zostać. Przy następnym zamówieniu kupuję oracover standard w kolorze jasno niebieskim tak jak kadłub i będzie o niebo lepiej. Zaczęły się ferie i myślę że przez te dwa tygodnie mocno się zbliżę końca budowy. Tutaj kolejne postępy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Rozważam właśnie czy może by złożyć do niego silnik spalinowy ASP 15 - 2,5ccm. Leży i się kurzy, miałem go w wicherku. Zrobiłbym wieżyczkę z blachy duralowej nad kabiną. Kolega ma kilka takich modeli, miedzy innymi ,, pyton" z planów modelarskich nr 3 z 1968 roku i sprawuje się bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Tobie ferie się zaczynają a mi sie kończą . Cieszę się że zmienisz folię na skrzydłach . Silnik jak masz to zamontuj przyda się. Kończ budowę i czekamy na oblot. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Proszę któregoś z administratorów o przeniesienie wątku do działu motoszybowce, dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Zdecydowanie tego nie rób... Silnik jest sporo za duży, ciężki, taka wieżyczka stawia straszne opory, a w dodatku nie jestem pewien jak ta konstrukcja poradzi sobie z drganiami, Jeśli chcesz motoszybowca to lepiej zainwestować w lekki silnik elektryczny, stosunkowo niewielki pakiet i śmigło składane. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Przerost formy nad treścią moim zdanie za dużo kombinujesz, mógłbyś zrobić śmigło pchające tak jak np w becie na małej opływowej wieżycce np z epp a nie metalowe 2 ogromne blachy po bokach, i na tym silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 mógłbyś zrobić śmigło pchające tak jak np w becie na małej opływowej wieżycce np z epp a nie metalowe 2 ogromne blachy po bokach, i na tym silnik no można by z epp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 no można by z epp Ale myśląć juz oczywiście o silniku elektrycznym ze śmigłem składanym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 ależ oczywiście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Kolega na codzień lata takimi, modele latają idealnie a wieżyczki niczym się nie różnią od mojej. Strat z ręki, spokojny lot aż wyczerpie się paliwo i szybowania w dół. Stale obserwuje jego modele w locie jak i na ziemi. On mnie do tego zachęcił a może i dał pomysł na silnik spalinowy. Nie myślcie że to jakiś lajk, ma około 70lat, przez całe swoje życie zajmuje się lotnictwem, najpierw jako mechanik szybowcowy a teraz jako modelarz. Mam 4 silniki spalinowe i żaden nie jest w użyciu a jeszcze nigdy nie poczułem porządnego lotu modelem spalinowym. Nie stać mnie na całe wyposażenie do napędu elektrycznego. Co sezon nowy akumulator (100-150zl), później zrobię na lotnisku dwa loty i do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 To już bym wolał założyć ten silnik normalnie z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Podaje link z filmem lotu Bird of Time i ma nawet założony taki sam silnik. Jednie wieża jest w innym miejscu ale ważne by była równolegle do osi modelu i żeby silnik miał ustawione kąty. Mocowanie płata na gumki z dętek, źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 10m dobrej gumy silikonowej i 100m żyłki znakomicie zastąpi silnik. Zostań w dziale szybowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 To co widać to już zabytek który pozostał na pamiątkę .Ale coś podobnego jak na filmie montowałem w swoich szybowcach.Bardzo dobrze się sprawowało i przede wszystkim szybki montaż. Chcesz zrób coś podobnego bo te blachy to przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Najpierw też myślałem o takiej wieży jak ma rajaner ale w moim przypadku już by się nie dało ponieważ wieże trzeba przykręcic śrubami do pierwszego żebra skrzydła a moje skrzydła są już gotowe Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Ale zrób coś z tą twoją wieżą bo niestety nie wygląda pięknie i zepsuje ci wyważenie Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 A czy wszytko co lata ma wyglądać pięknie? Ważne by latało a wygląd swoją drogą. Czemu miałoby zepsuć wyważenie? W planie jest silnik elektryczny z dużym akumulatorem mój spalinowy zastępuje go i tyle. Widzę że nikt nie spotkał się nigdy z wieżą bo to nie te czasy. A wieża jest dobrze skonstruowana, byłem u kolegi, on mi ją sprawdził i powiedział że jest dobra. Gdy będzie okazja to porobię kilka fotek jego modeli, może pięknością nie grzeszą ale technicznie są na pierwszym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Nie chodzi o wagę napęd spalinowy=elektryczny. Chodzi o wyważenie. Bo jak za daleko/blisko dasz to ustrojstwo to napakujesz ołowiu by model wywazyc. A wtedy dochodzi ci zbędna waga z którą silnik nie koniecznie sobie poradzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi