mayster8405 Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Może coś z tego dla Ciebie Marutaka_bf-109e_oz3630.pdf Marutaka_bf-109e_oz3630_alternate.pdf Messerschmitt BF-109-E_oz7718.pdf Messerschmitt_bF-109E_Fighter_24in.pdf starczy!? drukujesz na drukarce domowej jako plakat jeszcze kombat bf-109_1-12_combat.pdf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Może coś z tego dla Ciebie Marutaka_bf-109e_oz3630.pdf Marutaka_bf-109e_oz3630_alternate.pdf Messerschmitt BF-109-E_oz7718.pdf Messerschmitt_bF-109E_Fighter_24in.pdf starczy!? drukujesz na drukarce domowej jako plakat jeszcze kombat bf-109_1-12_combat.pdf SUPER! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Michał. Muszę przyznać ze umiejętności rzeźbienia w styropianie to Ty masz. Normalnie profeska. A przecież styropian przez te swoje kuleczki jest dużo bardziej upierdliwy w pracy niż depron czy gladkie podkłady pod panele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Witam Wczoraj wieczorkiem model poleciał Zasilany pakietem 4s 2800mAh waga 247g, model do lotu waży 1078g. Szybki... Dobrze wyważony. Lata równo bez trymowania itp. I to się udało Ale ale... po ok 2min. lotu zagotował się regulator i zaczęły się problemy Silnik nagle zaczął przerywać... spadła znacznie moc. Ale ja tam się nie poddawałem ha ha. Gaz do dechy i szukam szybko miejsca do awaryjnego lądowania. Do pasieki... za ule Z wiatrem nie ma szans. Za szybki... i właśnie zostałem zaatakowany. Model zniknął z oczu, w dodatku znalazł się za drzewami nisko nad ziemią, a ja walczyłem o życie z pszczołami ha ha ha... Udało mi się obronić a następnie wyciągnąć do góry model powyżej drzew. No...to jak nieprzyjaciel dał mi spokój poszedłem na drugi koniec pasieki i podchodziłem do lądowania pod wiatr. Przy pierwszej próbie rozpoznanie sytuacji. Szybko szybuje nawet z wyłączonym silnikiem. No dobrze to jeszcze jedne koło. Ok 100m przed wyłączam silnik i schodzę powoli. Szybuje ładnie i równo, nisko nad ziemią, sporo wytracił prędkości... a tu nagle jak już mam siadać prosto w drzewo Eeeeeetam ha ha ha. To te dwie wierzby , co zostały na końcu lub na początku lądowiska... a to zależy z której strony wiatr wieje Straty niewielkie, złamana gałąź, urwany prawy karabin a na spodzie skrzydła po lewej stronie 15cm otarcie. Teraz to na pewno je wykosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 To ja inaczej!? Wczoraj rano była super bezwietrzna pogoda.Do Magnumka zabrałem dwa pakiety 2S 1100 i 1300 / ten pierwszy doważony do wagi 1-go tj. 11gram./ Latało mi się superek. Byłbym miał pozamiatane z modelem bo w którymś momencie model znalazł się na lini słońca i przez jakiś czas nic nie widziałem, tylko słyszałem brzęczenie silnika.Po zauważeniu go ponownie, oczywiście całkiem w innym miejscu, model znajdował się jakieś 3 metry nad ziemią ale dałem sobie radę i do domu wróciłem z całym modelem.Szczęście, bo lubię latać niezbyt daleko. Znajdz jakieś lepsze "lotnisko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gucio72 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 A gdzie latasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 A gdzie latasz ? U siebie nad polem. A tu ląduje A to jest ta wierzba, której nie skosiłem Dobrze Wszystko jest OK Dziś kupuję nowy regulator ESC Redox 60A 2-6S - BEC 3A Samolot będzie ważyć o 23g więcej + jeszcze muszę poszukać jakiś specjalnych pasujących radiatorów żeberkowych Albo samemu coś skleić A to tak dla ochłody pakietu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Robercie!, latam na łące w S-cu przy Leroy Merlin, Decathlon jak CPN i myjka.Ląka jest przedzielona drogą z fajną zatoczką do parkowania.Teren jest dość duży, pozbawiony drzew i krzaków, jedynie przy drodze lampy oświetleniowe. Kojarzysz teren? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gucio72 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Pewnie, że kojarzę.... Przed ślubem 15 lat mieszkałem 500m od tego miejsca :-) W latacz 80 były tam zawody latawcowe organizowane. Daj znać jak będziesz się wybierał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 SUPER!!! Regulator już jest. Ale na kolejne próby to muszę poczekać. Na tą chwilę u mnie huragany od kilku dni i wiatr od strony morza (północny) przywiał lekkie ochłodzenie. Nie cichnie nawet wieczorami. Nie ma szans na loty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Dziś po raz drugi model w powietrzu Zrobiłem dużo zdjęć i jest film z lotu nakręcony telefonem ze stacjonarnego miejsca. Nowy regulator 60A dobrze ciągnął samolot ale na koniec lotu był mocno rozgrzany. Lot trwał dobre 10min. wszystko ok. Jest dobrze. Film z lotu wrzucę kiedyś przy okazji jak będę miał dostęp do internetu. A tak w skrócie model waży 1109g Musiałem cofnąć o 4cm pakiet do tylu aby wyważyć w porównaniu z poprzednim regulatorem, a no i doszła też ważąca 9g przejściówka aby połączyć z pakietem. SC ustawiłem na 1/3 skrzydła od krawędzi natarcia i kadlub modelu ok 1-1.5 stopnia dziobem do dolu. Tak go wyważyłem, a i tak w locie poziomym lekko wznosił się do góry , więc dwa kliknięcia trymerami w SW i latał ruwniutko. A co do samego regulatora to będę musiał zrobić bezpośredni nawiew albo wyrzucić go na zewnątrz, bo długo nie wytrzyma chyba. Dzisiejszy lot tylko na 50% mocy. Raz tylko na 10s odkreciłem do 70%. A tak to latał nawet bez gazu z wyłaczonym silnikiem przez chwilę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Coś jest nie tak. Napęd na 50% mocy i nowy regulator mocno rozgrzany. Może jest błąd w setupie. Nieodpowiednie śmigło, napięcie? Sam model prezentuje się świetnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Coś jest nie tak. Napęd na 50% mocy i nowy regulator mocno rozgrzany. Może jest błąd w setupie. Nieodpowiednie śmigło, napięcie? Sam model prezentuje się świetnie . I tu się z tobą niestety ale zgadzam. Ten silnik przy 4S powinien mieć śmigło 9x4,7. Pobiera wtedy 45A. (Dane producenta) Bardzo często prąd jest większy niż deklarowany i stąd twoje problemy z temperaturą. Proponuję większy regulator albo hamownię. Jakie zastosowałeś śmigło? Bardzo użyteczny miernik oprócz prądu, napięcia, i mocy pokazuje także prawdziwą pojemność akumulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Witam No śmigło mam założone 10 cali no chyba bo jak zmierzylem to ma dokładnie 255mm. A kołpak jest duży i przerabiany ha ha. Wiec jak podaje producent 9 calowe smigielko schowało by się w dużej części roboczej za kołpakiem i nie uzyskał bym odpowiedniego zakładanego ciągu. A pozatym 10 calowe smigiełko miałem już w niejednym samolociku przypiętym do silnika mocy nie większej jak 300W gdzie był osadzony zaledwie 30A regulator i nic się nie grzało. A tu mam 650W. Producent przewidział regulator 50A ale... Mam jeszcze 80A w Posejdonie... mogę sprawdzić czy te silniki Redox takie dobre Emaxy tak mi się nie grzeją ha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Dlaczego skończyłeś tak daleko? Byłem ciekaw lądowania No i jednak zainstaluj kamerkę na głowie. To już lepsze, niż próby wcelowania modelem w nieruchomy kadr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Dlaczego skończyłeś tak daleko? Byłem ciekaw lądowania No i jednak zainstaluj kamerkę na głowie. To już lepsze, niż próby wcelowania modelem w nieruchomy kadr Ha ha ha... lądowanie było bardzo piękne Schodziłem z nad wody (od strony stawku)... lustro wody jest teraz o 1,5m niżej niż moje lądowisko Wiec mogę wyhamować model poprzez wytracenie prędkości zlatując nad lustro i następnie lekkim lotem do góry z wyłączonym silnikiem wytraca prędkość. Normalnie tak jakbym wskakiwał HOP i siadał na trawce Ale potrzebne były ze trzy próby bo model jest bardzo szybki. Aha... jak wygram w lotka to wtedy zainstaluję sobie kamerkę na głowie i jakość moich filmów na pewno się polepszy. Tym sprzętem co teraz dysponuję to sobie można...raz nagrywa raz nie, telefon lepszy tylko problem z instalacją do czoła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 To zawieś sobie telefon na szyi w woreczku plastikowym z otworem na obiektyw. Sprawdz taką opcję, jak Ci szkoda czoła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Są też przeróżnej maści uchwyty (taniutkie) na telefon, mocowane do kierownicy, kasku, czo..., pardon, rozpędziłem się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Coś wylądowało mi w polu. Jak myślicie co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi