Skocz do zawartości

ENYA fanclub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawid, masz za wysoko zbiornik. Oś zbiornika powinna być poniżej głównej iglicy gaźnika. Pętelka na rurce paliwowej pomaga tylko do momentu zassania paliwa do gaźnika, potem paliwo leje się do silnika bez żadnej kontroli. Nawet jeśli opanujesz uruchamianie silnika bez zalewania, to nie wyregulujesz silnika w pełnym zakresie obrotów. 

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 25.06.2025 o 22:43, dawid.1234 napisał:

Czesc,

Mam pytanko bo stałem sie posiadaczem enya 120 odkupionej od kolegi jacekecaj i ktory jak widze pytał o nia w tym watku wcześniej. Potrzebuje jakis pomysłów  co może być nie tak bo zamontowałem silnik cylindrem do dołu. Mam tez delikatną pętelke na przewodzie doprowadzającym paliwo (pomarańczowa rurka)ponieważ zbiornik mam troche powyżej gaźnika i musiałem taki patent zrobic zeby mi paliwo gaznika nie zalewała. Silnik na pewno ładnie pracował wcześniej bo Jacek podsyłał mi filmiki a u mnie na 10 prób z 5 konczy i sie tym że silnik kopnie i odkreca sie smigło, z 3 proby konczą sie warknieciem i zaraz gasnie a ostatnie 2 proby nic sie nie dzieje, ani kopnie ani warknie. Za wszelkie pomysły co sprawdzić/zmienic będę bardzo wdzięczny.

Podczas przykładania rozrusznika i kreceniu widze ze paliwo jest zaciagane wiec jako tako do silnika dochodzi tymbardziej ze silnik kopie wiec paliwo musi dostawac. Swieca to os max typu "F". Paliwo to 10% nitro, 10% oleju syntetycznego i dodatek 6% oleju rycynowego.

Olej rycynowy jak z linku poniżej. Mam nadzieje ze jest on ok. Ładnie sie wymieszał, nic sie nie wytraciło.

CASTOR Olej rycynowy do maszyn żużlowych Putoline (8710128741656) • Cena, Opinie • Inne części i akcesoria 16117185746 • Allegro

Iglica od składu mieszanki wykręcona o 3 obroty, reszty śrubek nie ruszałem. Obrociłem tez model normalnie cylindrem do góry ale też nic, ani nie kopnie nawet czy nie warknie. 

Model w pełni gotowy, w zasadzie tylko uruchomic i wyregulować silnik i w gore a tu takie perypetie. Widze po wypowiedziach ze koledzy maja wiedze na temat silników enya więc moze cos podpowiecie.

1000000886.jpg

Czy ten czerwony kabelek z fajką jest tylko do rozruchu czy masz zamontowany jakiś układ podżarzania świecy podczas pracy silnika?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.