TheKuba1414 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Spoko spoko, większość Twoich rówieśników wcale by nie zrobiła, bo nie ma o tym zielonego pojęcia. Jak przypomnę sobie swoje pierwsze "konstrukcje", to mnie żałość osłabia. Z czasem dojdziesz do lepszości , Kraków też nie jednego dnia zbudowano . Już lepiej to wygląda. Jeszcze pytanko, statecznik pion. wkleić przed pokryciem i potem oklejać go razem z kadłubem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Budując swojego Wicherka wybrałem właśnie taką kolejność oklejania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Budując swojego Wicherka wybrałem właśnie taką kolejność oklejania. Tzn. oklejałeś statecznik razem z kadłubem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dokładniej, oklejałem go po zamontowaniu w kadłubie. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/52440-wicherkomania-tutaj-chwalimy-si%C4%99-swoimi-wicherkami-we-wszelakiej-wersji/page-3&do=findComment&comment=647055 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie statecznika, z czego zrobić zawiasy steru kierunku? Zrobiłem go z listewek, jest płaski, mam zwykłe zawiasy plastikowe ale nie ma zbytnio jak ich tam wsadzić (w skrzydłach i stat. poziomym jest balsa). Chyba że ma ktoś jakiś dobry sposób na wycięcie otworów w twardych listewkach? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 W sośninie bez problemu wycinam szczeliny na zawiasy takim narzędziem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Pomocy Kadłub jest zwichrowany, tzn. z tyłu lekko przekręcony, zauważyłem to po wklejeniu statecznika. Da się to jakoś naprawić czy model będzie krzywo latał? Edytowane 11 Lutego 2017 przez TheKuba1414 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Daj zdjęcie wzdłuż kadłuba od przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Mus to mus Zwichrowanie kadłuba to z pewnością efekt mojej niewiedzy, braku doświadczenia i pewnie też jakiegoś niedopatrzenia. (nie bijcie, wiem że wygląda okropnie i w ogóle jest cały krzywy i nierówny ) Załączam garść zdjęć pokazujących obecną sytuację. Wzdłuż kadłuba: Od góry: Od boku: Z tyłu sytuacja prezentuje się tak, wyraźnie widać że druga strona jest podniesiona: A tutaj całość: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Zawsze lepiej mieć prosto niż krzywo, ale.... możesz spróbować zastosować jakieś podkładki do równego ustawienia statecznika na łożu. Wicherek wiele wybacza, możliwe że w locie będzie to mało zauważalne. Coś mało poprzeczek ma statecznik pionowy i wydaje się być zamontowany "na dotyk", może przydałyby się jakieś wzmocnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Zawsze lepiej mieć prosto niż krzywo, ale.... możesz spróbować zastosować jakieś podkładki do równego ustawienia statecznika na łożu. Wicherek wiele wybacza, możliwe że w locie będzie to mało zauważalne. Coś mało poprzeczek ma statecznik pionowy i wydaje się być zamontowany "na dotyk", może przydałyby się jakieś wzmocnienia? Statecznik jest twardy i trzyma się, aczkolwiek jutro wkleję tam jeszcze jakieś poprzeczki i wzmocnienia Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Wybij górne i dolne poprzeczki,odetnij kratownicę od boczków i zmontuj od początku.Czy popychacze są stalowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Wybij górne i dolne poprzeczki,odetnij kratownicę od boczków i zmontuj od początku.Czy popychacze są stalowe?Zrobić nowe kratownice z obu stron, czy tylko z tej skrzywionej? Popychacze są zrobione z prętów stalowych 2mm. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Nie rób nowych kratownic tylko rozdziel te co masz, odcinając poprzeczki łączące obie kratownice potem odetnij skrzywioną kratownice od kadłuba, podpiłuj i dopasuj na nowo gniazda tak żeby całość się wyrównała i sklej od nowa tylko tym razem prosto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Jakiej grubości są te pręty - cięgna? Wyglądają na grubaśne i i ciężkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Jakiej grubości są te pręty - cięgna? Wyglądają na grubaśne i i ciężkie.2mm Wytapatalkowane Nie rób nowych kratownic tylko rozdziel te co masz, odcinając poprzeczki łączące obie kratownice potem odetnij skrzywioną kratownice od kadłuba, podpiłuj i dopasuj na nowo gniazda tak żeby całość się wyrównała i sklej od nowa tylko tym razem prosto.Dzięki - idę to zrobić Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Zmień te pręty na bowdeny z pancerzem. Tak puszczony drut, bez podparcia będzie się wyginał i ster nie będzie skuteczny. Pancerz bowdenu przykleisz w kilku miejscach do konstrukcji, to by nie pracował podczas ruszania sterami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Można podeprzeć w 2-3 miejscach, jak w moim Wicherku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Wybaczcie, że idę trochę na łatwiznę, ale ile mniej więcej metrów folii potrzeba do okrycia całego Wicherka 15? Sorki, że pytam w tym temacie, ale własnego nie zakładałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Tak puszczony drut, bez podparcia będzie się wyginał i ster nie będzie skuteczny. Ale nie 2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi