Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zapisy na PŚ w Czechach w lipcu się rozpoczęły więcej pod linkiem www.f5j.cz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zapisy na Łączony Puchar Polski F3K i F5J, zgodnie z zapowiedzią od dziś ruszyły. Więcej informacji na stronie zawodów: https://tinyurl.com/brzeziny-2025

Puchar Polski F3K + F5J

28-29.06.2025

Łąka paralotniowo - modelarska Brzeziny, k. Łodzi

Rok temu był taki fajny tłum zawodników:

image.thumb.jpeg.843843e8e2fc1af0d33187f9886e25bb.jpeg

• Lubię to 4
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i już jutro zaczynamy Mistrzostwa Polski F5J w Kobylnicy, a ja chciałbym zaprosić na zawody do Pucharu Polski które odbywać się będą 19-20 lipca 2025 roku na lotnisku modelarskim Lipowa k. Grodkowa. Będziemy na tym lotnisku pierwszy raz, ale jest tam organizowane sporo imprez ze względu na to, że jest to lotnisko użytkowane przez SMO Feniks. Poniżej biuletyn (link na AP pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu) oraz link do zapisów.

https://forms.gle/96umHDpwj5add2iC9

Biuletyn informacyjny PP F5J 19-20.07.2025.pdf

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie wiem w jakich godzinach były loty w sobotę ;) Mam nadzieję, że chociażby Mistrzu się pochwali wynikami i wrażeniami z Kobylnicy. Tymczasem ja wrzucam rozpiskę godzinową kolejnych zawodów PP F3K+F5J w Brzezinach:

image.thumb.png.d6fe4eb66696584a76d279679adbbe4d.png

• Lubię to 2
Opublikowano

Po zawodach w Brzezinach ode mnie kilka słów, bo byłem tylko organizatorem i nie znam się na lataniu z motorkiem.

Sumarycznie zawodników było 35-ciu, z czego w F5J startowało 14-tu. Bardzo dziękuję wszystkim za przybycie! Rozegrano 10 rund przy dość wymagających warunkach, szczególnie w niedzielę, kiedy wiatr oceniłbym na dość mocny. Co należy podkreślić do zakończenia zawodów nie padało! A to, że padało, kiedy wszystko pakowałem, to już tylko moje zmartwienie. Już mam wszystko w zasadzie wysuszone :D

Podkreślić należy wspaniałość miejsca, w którym mieliśmy przyjemność latać. Lądowisko Klubu Miłośników Lotnictwa Ziemi Brzezińskiej, oraz ludzie tam zrzeszeni, no cud malina, do rany przyłóż! W każdym miejscu będę chwalił i dziękował przy każdej okazji za wsparcie i gościnę. 

Kto może, niech wejdzie na FB miasta Brzeziny: https://www.facebook.com/share/16kqSqUynf/ i zrobi hałas pod postem o zawodach. To pomoże lotnisku w dalszej działalności.

Tu są gospodarze i moja skromna osoba. Konrad, jako drugi organizator jest jeszcze bardziej skromny i nie ma go na zdjęciu, a szkoda

IMG_2640.thumb.jpg.fafdc3e6a84257773f6cda94cb6c4428.jpgIMG_2668.thumb.jpg.f8b53cf2cd31b751241bfbed1d06d6a0.jpg

IMG_3713.thumb.jpg.933fdd21f838b967f4c2e442e16bcafa.jpg

Podium F5J:

IMG_4224.thumb.jpg.8b9c3d3301e37eb809aad6d00b0a4ab0.jpg

Wyniki:

514244036_24495893553330573_839458580246894010_n.thumb.jpg.b2a0c217734256aee4d40fc7cbc21a51.jpg

Wielkie gratulacje za wspaniałe loty!

Więcej zdjęć w galeriach zebranych na stronie: www.f3k.pl/index.php/galeria/

Mam nadzieję, że się podobało.

• Lubię to 4
Opublikowano

Delikatnie wywołany do tablicy i ja coś tam napiszę.

Niestety obowiązki służbowe nie pozwoliły mi w tym roku wystartować w żadnych zawodach F5J w kraju i zagranicą. Tak też było i tym razem w Brzezinach, niestety musiałem już w sobotę wrócić aby w niedzielę sędziować trochę inne zawody.

Z mojej strony mogę powiedzieć, że zawody w Brzezinach były rewelacyjne. Wspólne latanie z chłopakami z F3K jest rewelacyjne. Te przeplatane rundy raz "K" raz "J" są świetne. No ciut gorzej mają chłopaki startujący i tu i tu ale myślę, że nie narzekają bo w dwa dni mogą się nalatać do bólu. 🙂 

Jeśli tylko gospodarze zdołają utrzymać to miejsce, to lotnisko, to z pewnością w przyszłym roku znów się tam pojawimy. W jakiej konfiguracji to czas przyniesie odpowiedź, ale na pewno raz a być może nawet dwa razy J zagości na tym lotnisku. Oczko będziemy puszczać znów do K i być może znów wspólnie polatamy.

Opisywać samych zawodów nie będę bo były to faje typowe zawody, ale wspomnę tylko o naszym rekordziście bo pobił innego zawodnika który do tej pory dzierżył miano pierwszego z sześcioma zerami na jednych zawodach. Siedem zer w jednych zawodach to wyczyn🙂. Ale tak to już jest z Krzychem, raz za lot 1 min dostaje 1000 a raz łapie same zera. Na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, bo byłem jego helperem, że problem leżał w nieodpowiednim sprzęcie. Wiało a Krzychu niestety latał tylko i wyłącznie modelem lekkim i powroty były tak na dobrą sprawę prawie wszystkie na silniku. Nie szło nawet z bardzo wysoka, bo łapał komin i robił kosmos, wrócić. Tak wiało, że ten lekki model nawet ciśnięty do dołu stawał i się nie przebijał.  

No może jeszcze tylko wspomnę o jednym locie. Latała sobie spokojnie w krążeniu J-ka przed drzewami, potem wyleciała z za tych drzew i okazało się że leci bez ucha. I o dziwo leci spokojnie bez najmniejszych problemów, zatoczyła kółko nad lotniskiem i jakby nic wylądowała spokojnie. Jeden z dziwniejszych lotów jaki widziałem w karierze. Było i trochę smieszno i trochę straszno. Ale, jak napisałem, koniec końców szczęśliwie wylądował a uch po dłuższym poszukiwaniu też się odnalazło.

Kto nie był niech żałuje.

• Lubię to 2
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.