Arek Morawski Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Żeby otrzymać licencję musisz być członkiem jakiegoś aeroklubu lub stowarzyszenia które jest zarejestrowane w Aeroklubie Polskim. Opłaty członkowskie w Aer. regionalnych też są różne. Ja jestem patriotą lokalnym i nie wyobrażam sobie reprezentowania Gliwic lub np. Poznania - bez urazy. Poza tym mam do dyspozycji lotnisko, które jest koszone i na którym mogę trenować w każdy dzień. Jak zgłoszę zawody też mogę liczyć na pomoc i przychylność - a często wiąże się to z ograniczeniem ruchu lotniczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Arek powoli, najpierw muszę się zapisać, złożyć wniosek i wnieść opłatę.Rodzimy Ostrów to przez sentyment. Poznań lub Leszno z racji zamieszkania, bo do obu mam +/- 40km, choć większy sentyment mam do Poznania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Tylko jak to jest, że jak chciałem się w tym roku zapisać do swojego to kazali mi znaleźć 3 osoby wprowadzające. Wszędzie tak jest czy tylko Wrocław ma takie kryteria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Morawski Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Jakieś cuda, u nas nie ma czegoś takiego . Aeroklub Nowy Targ zaprasza na najwyżej położone lotnisko w Polsce 626 m npm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Jeszcze raz w przyszłym roku spróbuje zapisać się we Wrocławiu. Jak nadal będą takie chore reguły to jak nic zostanę członkiem Nowotarskiego Aeroklubu a lokalny patriotyzm niech sobie wsadzą głęboko. Co za dziwne zwyczaje w tym Wrocku. Tak jest już od kilku ładnych lat . Pamiętam, że już ze 4-5 lat temu chciałem się zapisać do Aeroklubu Wrocławskiego i odesłano mnie z informacją, że muszę mieć trzy osoby wprowadzające, które za mnie poświadczą. Zapewniałem panią że nie ma co zaświadczać bo mam chrzest, u komunii byłem, mam bierzmowanie, więc co jeszcze, a też nie piję i nie palę. Ale pani nie chciała ze mną gadać. Na początku sierpnia w tym roku ponownie chciałem się zapisać i dokładnie to samo. Pani do mnie - proszę sobie znaleźć trzy osoby wprowadzające. Pytam panią a skąd ja mam je wziąć, mam stanąć z kartką na szyi pod kościołem czy jak. Mówię pani że nie znam i pytam co w związku z tym, Pani bardzo spokojnie odpowiedziała, że nie będę mógł się zapisać. Do tego jeszcze dodam, że wpisowe we Wrocławskim Aeroklubie kosztuje prawie 600zł + opłata roczna bodaj 60zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Morawski Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Bardzo drogo, u nas jest 120 na AP + 90 zł dla modelarzy rocznie a dla dzieciaków 10 zł/rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejp Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Konrad, pogadaj z kolegą cZyNo z naszego forum, może Ci pomoże zostać członkiem Aeroklubu Wrocławskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Konrad_P Napisano wczoraj, 21:15 Tylko jak to jest, że jak chciałem się w tym roku zapisać do swojego to kazali mi znaleźć 3 osoby wprowadzające. Wszędzie tak jest czy tylko Wrocław ma takie kryteria. Wszystko zależy od statutu, Zarządu i sekcji modelarskiej danego aeroklubu. W moim (Lubelskim) na stowarzyszonego przyjmą cię prawie od ręki ale musisz mieć rekomendacje sekcji modelarskiej. Zwyczajnym możesz zostać dopiero po roku "terminowania". Takie zasady dotyczą wszystkie sekcje. Przyjmowanie wszystkich z ulicy źle kończyło się dla aeroklubu. W naszej sekcji też mieliśmy problem "czarnej owcy". Uwaga - członkiem staniesz się po złożeniu deklaracji i zatwierdzeniu na Zebraniu Zarządu Aeroklubu - musi to zostać przegłosowane. Składka roczna u mnie to 240zł + obowiązkowe NNW za 51zł, uczący się i poniżej 16 roku życia mają zniżkę. Jak szukasz najtaniej to popytaj w Stowarzyszeniach Modelarskich np. Gliwickim Stowarzyszeniu Modelarzy Lotniczych i a w Aer. to chyba Gdański miał jakieś super warunki. Arek to ma szczęście, z niego to mało zdzierają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 A u nas w krakowskim sekcja modelarska - 440zł/za rok (AP i aeroklub) + 100pln jednorazowo wpisowe. Zapiszę się do Nowego Targu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 A ktos wie jak jest w W-wie ? No i zupełnie głupie pytanie, czy będąc członkiem Stowarzyszenia Paralotniowego afiliowanego przy AP (kupiłem tam modelarskie OC) można dostać licencję modelarską ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Morawski Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Ja też mam OC w PSP, ale z tego co widzę, PSP nie ma wykupionej opcji dla modelarzy - tylko paralotnie i mikroloty. http://www.aeroklub-polski.pl/media/2016/06/2016-LICENCJE-KLUBOW-NEW-13-06-2016.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 A ktos wie jak jest w W-wie ? Na rok 2016 składka wynosiła 420zł Strona 9-ta: http://www.aeroklub.waw.pl/wp-content/uploads/2015/12/Protok%C3%B3%C5%82-ZAW-2015.11.30.pdf Natomiast trwają rozmowy sekcji z Dyr. Aeroklubu w sprawie drastycznego zmniejszenia składki. Spora część warszawskich modelarzy-zawodników zapisanych obecnie do innych aeroklubów ze względów czysto ekonomicznych, wróciłaby pod skrzydła AW, gdyby wysokość składki była konkurencyjna. W takim wypadku wpływy do budżetu aeroklubu paradoksalnie mogłyby wzrosnąć i tym argumentem Dyrektor się bardzo zainteresował Niestety PSP nie wykupił składki klubu sportowego w dyscyplinie "modelarstwo lotnicze" w tym roku. A dwa lata temu tak i wtedy można było startować pod ich szyldem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Ważna sprawą jest to na co zwrócili uwagę Czarek i Arek. Stowarzyszenie musi mieć wykupioną licencję za możliwość startu w danej dyscyplinie sportu lotniczego. Takie coś aerokluby wykupują co roku. Jeżeli zapiszemy się do aeroklubu który nie wykupi takiej licencji w 2017 to nie dostaniemy licencji sportowej modelarza lotniczego za rok 2017 pomimo przynależności do aeroklubu regionalnego i opłaconej w nim składki. Oczywiście jeżeli Centrala tego nie wyłapie to.... hulaj dusza w 2017. Arek Morawski Napisano dziś, 14:33 PSP nie ma wykupionej opcji dla modelarzy - tylko paralotnie i mikroloty. http://www.aeroklub-...-13-06-2016.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 SMO feniks z brzegu. Polecam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1 Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Feniks ist the best. Zapraszamy też na lotnisko w Lipowej/k. Grodkowa. Prawdopodobnie będę w sobotę lub niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Tomek, nie zaprzeczam że jesteście "the best" ale przeczytajcie sobie warunki ubezpieczenia w Allianz, które macie dla członków stowarzyszenia. Te publikowane na stronie nie napawają optymizmem. Nie wiem jakie macie od lipca ale jeżeli takie same to wypadałoby je zmienić aneksem do umowy. A konkretnie 100.000 sumy gwarancyjnej dla wszystkich członków na jeden i wszystkie wypadki + wyłączenie jeżeli wypadek spowoduje jeden członek stowarzyszenia drugiemu (tak to rozumiem z zapisów) nie wygląda dobrze mówiąc delikatnie. No I nie obejmuje normalnych spotkań i treningów a tylko udział w pokazach i zawodach. Czuwaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Na rok 2016 składka wynosiła 420zł Strona 9-ta: http://www.aeroklub.waw.pl/wp-content/uploads/2015/12/Protok%C3%B3%C5%82-ZAW-2015.11.30.pdf Natomiast trwają rozmowy sekcji z Dyr. Aeroklubu w sprawie drastycznego zmniejszenia składki. Spora część warszawskich modelarzy-zawodników zapisanych obecnie do innych aeroklubów ze względów czysto ekonomicznych, wróciłaby pod skrzydła AW, gdyby wysokość składki była konkurencyjna. W takim wypadku wpływy do budżetu aeroklubu paradoksalnie mogłyby wzrosnąć i tym argumentem Dyrektor się bardzo zainteresował Niestety PSP nie wykupił składki klubu sportowego w dyscyplinie "modelarstwo lotnicze" w tym roku. A dwa lata temu tak i wtedy można było startować pod ich szyldem. Dzięki! Składka rzeczywiście trochę zabijająca, szczególnie amatorów, którzy okazjonalnie by chcieli spróbować zawodów. Ma to może sens dla zawodników w kategoriach innych niż modelarskie... Jest jeszcze Aeromodelklub Artbem, ale nigdzie nie znalazłem informacji, czy można się zapisać na zasadzie dorosłego "członka wspierającego", bez uczestnictwa w zajęciach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 SMO feniks z brzegu. Polecam. Jurek wielkie dzięki za podpowiedź. Tomek, nie zaprzeczam że jesteście "the best" ale przeczytajcie sobie warunki ubezpieczenia w Allianz, które macie dla członków stowarzyszenia. Te publikowane na stronie nie napawają optymizmem. Nie wiem jakie macie od lipca ale jeżeli takie same to wypadałoby je zmienić aneksem do umowy. A konkretnie 100.000 sumy gwarancyjnej dla wszystkich członków na jeden i wszystkie wypadki + wyłączenie jeżeli wypadek spowoduje jeden członek stowarzyszenia drugiemu (tak to rozumiem z zapisów) nie wygląda dobrze mówiąc delikatnie. No I nie obejmuje normalnych spotkań i treningów a tylko udział w pokazach i zawodach. Czuwaj Może i masz rację, że OC i NW jest bardzo niskie dla członków tyle że, .... przystąpienie czyli jednorazowa opłata i roczna składka plus licencja zawodnicza jest po prostu powalająca. Łącznie 166,- zł każdy następny rok 136,- zl Przy tej kwocie składki dokupujesz sobie w PSP polisę na 1 200 000,- albo i więcej bo można do 3 000 000,-zł a i tak będziesz mieć najtańszą ofertę ze znanych mi na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Konrad, tutaj nie chodzi o to co napisałeś ale o świadomść. Zapisujesz się do stowarzyszenia, mówią Ci że wszyscy członkowie są automatycznie ubezpieczeni więc jesteś szczęścliwy (zaręczam, że wiele osób nie zapoznaje się z warunkami ubezpieczenia). Potem podczas "niedzielnego" latania Twój model wlatuje w samochód Kolegi latającego z Tobą. Idziesz do stowarzyszenia aby udostępniło polisę bo chcesz z niej skorzystać, dajmy na to szkoda nie jest wielka jakieś 1.200pln za wybitą szybę. I nagle szok bo po wizycie agenta z Allianz dowaidujesz się, że takiego przypadku nie ujęto w polisie. Biegniesz do stowarzyszenia wkurzony, że Cię oszukano z tą polisą, Stowarzyszenie mówi Ci np. "ale o co chodzi? Tekst polisy jest opublikowany na naszej stronie internetowej, trzeba czytać a nie oskarżać teraz wszystkich wokól". Żeby się samemu doubezpieczyć trzeba mieć świadomość, iż ogólna polisa jest zawarta dla tzw. "swiętego spokoju". [edit] Arek, sprawdzałem na stronie Waszego Aeroklubu. Opłata roczna 600pln - 70% zniżki dla modelarzy + 120pln = 180+120 = 300pln rocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Piotrze, ależ oczywiście czytać i to ze zrozumieniem trzeba każdą umowę, tu niewątpliwie trzeba przeczytać OWU albo się dowiedzieć od agenta lub osoby odpowiedzialnej w stowarzyszeniu czy Aeroklubie co wchodzi w poczet ubezpieczenia. Masz absolutnie rację w tym co piszesz. Nie znajomość prawa nie jest okolicznością łagodzącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi