Emhyrion Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Niestety... To nie będzie oryginalny kolor jakim były malowane Karasie, to będzie farba, która utleniała się i podlegała dziesiątkom innych procesów przez 80 lat. Co zważywszy na to, że dwie PZL P11 mogły się różnić kolorem w zależności od tego, która dłużej stała na słońcu a która częściej w hangarze (że nie wspomnę o różnicach między PZL7 i PZL11, malowanych niby taką samą farbą), to raczej bym nie zaufał wynikom tego badania. Fajnie je przeprowadzić, zawsze to jakieś doświadczenie, ale wynik po prostu MUSI być inny niż oryginał i w konsekwencji będzie to taka sama katastrofa jak oględziny organoleptyczne. Efekt będzie tak samo słaby, ale co najgorsze w tym wypadku z podparciem naukowym i z wykorzystaniem nowoczesnej technologii. Czyli mając złe dane wejściowe otrzymasz produkt, który będzie "zweryfikowany przez kosmiczną technologię", ale nadal zły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Chyba, że będzie to makieta 80 letniego samolotu a nie takiego który opuścił fabrykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 No cóż . Ja dzielenie włosa na czworo zaczynam od wizyty u fryzjera by dobrać grubość włosa do aktualnego narzędzia. Po podzieleniu najczęściej widzę wzruszenie ramion bo jedni nie widzą tego podziału a inni nie potrafią liczyć do czterech. Tak czy siak liczy się moja satysfakcja a nie wynurzenia matematyków albo ślepych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Wracamy do budowy Karasia i tak na początek poszły stateczniki poziome oraz gondola strzelca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 No i piknie , nity jak na pancerniku! . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Irek z czego robisz te nity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Irek z czego robisz te nity. Marek to gwoździki , najmniejsze jakie dostałem Stateczniki poziome i pionowe skończone teraz tylko zostało położyć podkład na aluminium i czas wysłać do kolegi który zrobi formy z tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Ciąg dalszy dłubania przy Karasiu tym razem na warsztat wziąłem osłonę goleni podwozia i owiewkę koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Brawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Teraz przyszedł czas na zrobienie form laminatowych , na razie zaczynam od małych elementów żeby się wprawić bo to dla mnie coś nowego Oczywiście nie obyło się bez problemów ale szybko naprawiłem swoje błędy Na pierwszy rzut poszła obudowa podwozia głównego Żelkot położony teraz tkanina i jedna owiewka gotowa Owiewka koła podwozia głównego się robi No i żelkot położony teraz tylko czekamy aż wyschnie i laminowanko Żeby wykonać wszystkie prace przy kadłubie muszę w pierwszej kolejności zrobić formę gondoli pod kadłubowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Irek to zielone mazidło to co to jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Irek to zielone mazidło to co to jest ? Radek to żywica formierska doskonała na wyciągnięcie detali , pięknie się rozlewa i nie zostawia pęcherzyków powietrza Występuje w kilku kolorach ja mam niebieską , zieloną i czarną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Radek to żywica formierska doskonała na wyciągnięcie detali , pięknie się rozlewa i nie zostawia pęcherzyków powietrza Występuje w kilku kolorach ja mam niebieską , zieloną i czarną Dzięki za odpowiedz , jeszcze powiedz gdzie można ją kupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Dzięki za odpowiedz , jeszcze powiedz gdzie można ją kupić ? Można kupić to w Havel composites w Cieszynie ale ja mam dojście u siebie w wytwórni jachtów i motorówek skąd chłopaki przynoszą mi to za przyzwoitą kasę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Pierwsze elementy układanki gotowe , osłony goleni podwozia i owiewka koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 No i tak to Irek stales sie "odlewnikiem" ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 No i tak to Irek stales sie "odlewnikiem" ......... Jarek w modelarstwie trzeba liznąć wszystkiego teraz przyszedł czas na laminaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Ciąg dalszy prac nad Karasiem Skończyłem formy stateczników poziomych Ster kierunku gotowy Maska silnika na tapecie Teraz trzeba się wziąć za gondolę kopyto nr 2 gotowe bo pierwsze poszło do kosza , tak bywa jak się człowiek uczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Super to wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi