robertus Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Opublikowano 19 Marca 2017 Ostatnie zdjęcie środka. Potem zakryję to atrapą zbiornika
RAFALR30 Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Turbinę przykleiłeś na stałe? Już czas pomyśleć o malowaniu . Może "Kościuszkowskie" kalkomanie będą pomocne.
robertus Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Opublikowano 22 Marca 2017 Dzięki Rafał. Do malowania to jeszcze trochę zejdzie. Malował będę raczej po oblocie. Tak turbinę wkleiłem, w sumie z rozpędu i dlatego, że jest ustawiona trochę pod kątem aby przewody zasilające wychodziły z boku w gondoli silnika a nie pod spodem.
robertus Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Opublikowano 24 Marca 2017 Wiecie jakimi kolorami są malowane migi po remoncie? Mają teraz takie jasne malowanie.
poharatek Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 Takie, jak F-16 i Su 22 po remoncie. Podstawowy kolor to light ghost grey (fs 36375), plamy - neutral grey (FS 36270), szachownice - bez zmian, biało czerwone
robertus Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Opublikowano 24 Marca 2017 Takie? http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=36270+36375
Bartek Piękoś Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 Ważny jest nr, a nie kiepskie wizualizacje, nawet na skalibrowanym monitorze. Takie
robertus Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Opublikowano 24 Marca 2017 Żebyś wiedział Bartek. Przeglądam zdjęcia i barwniki i na każdym kolor jest inny. A ja chcę zmieszać sobie kolory samemu.
poharatek Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 Myślałem, że chcesz kupić siakieś gotowe farby... Ale jak chcesz samemu mieszać - to "wsio ryba" - jasnoszary jako główny, nieco ciemniejszy na plamy, jeszcze ciemniejszy - numer boczny i będzie
robertus Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Opublikowano 24 Marca 2017 Na moje oko tej jaśniejszy szary ma nutkę błękitnego. Ciemniejszy jest mieszanką biało-czarną.
Bartek Piękoś Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 Tu masz FS36375 w CMYK-u: CMYK (%): 7; 6; 0; 37 a tu FS36270 CMYK: 0; 14; 32; 53 Edit (6.05.17): Poprawka: FS36375 - CMYK 9; 4; 0; 33 FS36270 - CMYK 6; 2; 0; 45 Przepraszam za wprowadzenie w błąd. 2
poharatek Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 No dobra Bartek, i co ma Robert z tym CMYKiem zrobić? Na offset miga puścić? (Tym bardziej, że według wzorników, jakich używam to trochi inaczej jest, a z wartości CMYK: 0; 14; 32; 53 siakiś beż wychodzi..) Jaśniejszy: http://www.e-paint.co.uk/Lab_values.asp?cRange=Federal%20Standard%20595&cRef=36375 Ciemniejszy: http://www.e-paint.co.uk/Lab_values.asp?cRange=Federal%20Standard%20595&cRef=36270 I masz racje Robert, ten drugi, ciemniejszy to neutral grey - to neutralny szary; żeby go uzyskać wystarczy zmieszać biel i czerń. Ten jaśniejszy jest lekko złamany niebieskim.
Bartek Piękoś Opublikowano 25 Marca 2017 Opublikowano 25 Marca 2017 No dobra Bartek, i co ma Robert z tym CMYKiem zrobić? Na offset miga puścić? To już musisz go zapytać, czemu info uznał za pomocne. Ja bym to wykorzystał do: 1. Weryfikacji, że "na oko" któryś jest "cieplejszy", jak uważał Robert 2. Wykonania cyfrowego wydruku w drukarni, który już daje dobre pojęcie o kolorze. (Tym bardziej, że według wzorników, jakich używam to trochi inaczej jest, a z wartości CMYK: 0; 14; 32; 53 siakiś beż wychodzi..) Co do FS36270 to faktycznie są nieścisłości, tzn. Twoje dane są poprawne, a w moje wkradł się błąd i nie mam pojęcia skąd :/. Sorry Robert. Najlepiej byłoby, gdyby mieć do dyspozycji katalog z wymalowaniami (próbkami rzeczywistej farby), ale to dość droga impreza.
poharatek Opublikowano 25 Marca 2017 Opublikowano 25 Marca 2017 Bartek - procesowy kolor CMYK nigdy w życiu nie wyjdzie Ci tak sam jak spotowy, ze wzornika. A tym bardziej z cyfrowej drukarni laserowej, gdzie wyjdzie satyna, a oryginalny kolor jest matowy. Stopień podobieństwa będzie jak na kiepsko skalibrowanym monitorze Robert - nie wiem, w jaki sposób będziesz malował swój model i na jakim stopniu autentyzmu Ci zależy. Jeśli będziesz malował aerografem i zależy Ci na dokładnym odwzorowaniu kolorów oryginału, to moim zdaniem, zamiast tracić czas na mieszanie, lepiej odżałować te 30-40 zł i kupić gotowe farby (np. gunziaki - hobby color - serii H). Ale jeśli masz zamiar malować pędzlem, to według mnie nie ma się co bawić, a kolory wymieszać "na czuja". (Rada - rób to przy świetle słonecznym i porównuj kolory dobrze wyschniętych próbek - bo inaczej możesz mocno się zdziwić....) Tym bardziej, że kolory, o jakich mowa - jasne, neutralne, są mocno "robione" przez światło i kolor otoczenia. Sam zresztą to zauważyłeś, że praktycznie na każdym zdjęciu te Migi wyglądają inaczej. A gdy będziesz miał już gotowy model, to zobaczysz, że inaczej wygląda przed startem, na trawie, a inaczej na tle nieba. Się offtop kolorystyczny zrobił - sorry Jeśli uważasz Robert, że zaśmiecam Ci wątek, poproś o posprzątanie, lub daj znać - to pousuwam swoje posty.
robertus Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Opublikowano 25 Marca 2017 Jest spoko Makiety nie będę robił. Mieszam na czuja
Bartek Piękoś Opublikowano 25 Marca 2017 Opublikowano 25 Marca 2017 Pactry są wystarczająco dobre a 2 x tańsze od Gunze. To nie zawodniczy model redukcyjny.
robertus Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Opublikowano 26 Marca 2017 Maźnąłem spód w kolor i wygląda tak. Widok na EDF od przodu
poharatek Opublikowano 26 Marca 2017 Opublikowano 26 Marca 2017 Te klapy to takie bardziej ku ozdobie będą (chyba, że jeszcze lotki, jako klapolotki będą działać). Ale, jak już będziesz miał go skończonego i się trochę w niego "wlatasz" - pokombinuj z ustawieniem ich jako spojlery (obie w górę), do latania w "high alpha". Nie wiem co prawda na ile EDFy sie nadają do takiego latania (sterolotki tu nie będą nie będą miały dodatkowego "kopa" przez działanie w strumieniu zaśmigłowym), ale mam takie ustawienie w Migu 29 według planów z RcPowers - i zabawa przy lataniu na wysokich kątach natarcia jest przednia A tu widać, że LERX masz profilowany, powinien dodać mnóstwo siły nośnej. (Kontynuacja offtopu kolorystycznego - widzisz jak się potrafi różnić na zdjęciach odcień tej szarości?) 1
Krzysztofus Opublikowano 27 Marca 2017 Opublikowano 27 Marca 2017 Robercie, nie obawiasz się, że przysłonięcie wlotu ograniczy jej wydajność ? Myślę, że na tę chwilę masz o 30% mniej ciągu. Ogólnie bardzo ciekawy projekt, nie mogę doczekać się finału.
Rekomendowane odpowiedzi