Sage Opublikowano 18 Maja 2022 Opublikowano 18 Maja 2022 W dniu 16.05.2022 o 20:19, Krzysiek67 napisał: Pozdrowienia dla Ciebie, kiedy wracasz? Dzięki. W czwartek kończę projekt. Może uda sie wpaść na weekend do domu. Przy okazji ... Piękne ujęcia 1 1
Sage Opublikowano 22 Maja 2022 Opublikowano 22 Maja 2022 No i z weekendu nici wyszły, ale podobno i pogoda słaba była i nic nie straciłem. Kolejne fotki od Tadzia. Robi małe kuchenne rewolucje . Wygląda na to, że zmieścił się w zakładanej masie. Został jeszcze bezpieczny zapas na detale takie jak fotele, kanapę no i pilota . Tak jakby ten model był zaprojektowany pod gwiazdę. Z silnikiem typu boxer woziłby ołów. 2
Sage Opublikowano 1 Czerwca 2022 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Pierwsze w tym roku koszenie trawy, i ten zapach koszonej trawy na który się czeka całą długą zimę . I jeszcze kilka zdjęć od Tadzia. Tak to wyglądało w oryginale. Czekamy na drabinki . Fotele. 'Garnintur' szyty na miarę. Jakiś niezbędny element ... 4
Sage Opublikowano 17 Czerwca 2022 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Piątek wieczór na lotnisku. Jutro powtórka ? Na koniec, już tradycyjnie, fotki od Tadzia. Tak zastanawiam się, kto zostanie pilotem tej pięknej półmakiety Stinson'a. Znamy już Stefana (Swift), Onufrego (Piper Pawnee). Kto ... 2 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sage Opublikowano 19 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Czerwca 2022 Niedziela, godzina 1400 czasu lokalnego, lotnisko modelarskie Chwarzno. Dorosłe Dzieci. CDN. 5
Elvis Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Pięknie to gra i jeszcze lepiej wygląda ? Fotki świetne. Zdjęć w locie nie ma więc pewno nie poleciał? A jak tam Piotr twoje Velo, poleciało?
Sage Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Cześć Krzysztof, Wczoraj miało się odbyć odpalenie i przepalenie 2-3 zbiorników. Tadzik zdecydował sie na docieranie silnika w modelu. Niestety nie udało się odpalić silnika. Winny gażnik. Przed opuszczeniem fabryki UMS wstępnie dociera każdy silnik. Od tego czasu minął ponad rok. Olej zakleił skutecznie gażnik. Trzeba go rozebrać i umyć. Oblot po dotarciu silnika. Będe na bierząco informował co i jak. Oblot Velo planowany na najbliższy weekend u Chłopaków na Wyrach. Już nie mogę się doczekać . 1
Francka Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Krzysztof, przekazałem Mariuszowi z Orlika dwa tygodnie temu że robimy szybowcowe spotkanie i miał dać zanać modelarzom makiet z waszego klubu.
Elvis Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 No to trzymam kciuki za pomyślne loty ? Ooo, toś mi teraz zabił klina Franciszku...
dariuszj Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 W dniu 22.02.2019 o 18:15, Sage napisał: Co to jest za snap kulowy na tym zdjęciu? Jakiego producenta?
Sage Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 10 godzin temu, dariuszj napisał: Co to jest za snap kulowy na tym zdjęciu? Jakiego producenta? Hej, To są snapy które były załączane do zestawu Ventusa od Valenta Models. Podejrzewam, że Valenta korzysta z rodzimej, czeskiej produkcji i gdzieś tam bym szukał. 1
dariuszj Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 2 godziny temu, Sage napisał: To są snapy które były załączane do zestawu Ventusa od Valenta Models. Podejrzewam, że Valenta korzysta z rodzimej, czeskiej produkcji i gdzieś tam bym szukał. Dziękuję za podpowiedź. Mam jeszcze pytanie jak ten snap wygląda od drugiej strony? Jest tam wkręcana śruba czy nakrętka?
Sage Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Końcówka kulki snapa jest gwintowana i się ją tylko wkręca w pogrubiony laminat. Żadnych dodatkowych zabezpieczeń nie ma. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sage Opublikowano 21 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Czerwca 2022 Po sprawdzeniu gaznika silnik odpalił po kilku obrotach śmigłem. Dodam tylko, że gażnik zasilany jest z pompy paliwa. Dżwięk to jedno, brak wibracji to drugie. Silnik pracuje bardzo równo a to dopiero pierwsze uruchomienie. Co będzie po dotarciu i wyregulowaniu ... Cóś pięknego albo jeszcze bardziej. Uśmiech na twarzy właściciela mówi wszystko . Mati korzystakąc z długiego wieczoru 'ujeżdżał' Yak'a. Jednak co młodość to młodość . Kolejne zdjęcia Stinson'a będą już ze skrzydłami, z oblotu, ale zanim to nastąpi silnik musi przepalić jeszce troche benzyny. 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. P.i.o. Opublikowano 26 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 26 Czerwca 2022 Mała fotorelacja z pobytu na Lotnisku modelarskim MKS Gwarek w Wyrach , gdzie odbył się oblot szybowca GP -Kapitana Przy okazji chciałbym jeszcze raz podziękować kolegom z południa za zaproszenie nas oraz bardzo serdeczne przyjęcie. Pogoda dopisała. Oblot udał się ,choć nie bez małych problemów. Zapraszam do oglądania. DSC_0477.MOV 10
Sage Opublikowano 27 Czerwca 2022 Opublikowano 27 Czerwca 2022 'Kilka' moich zdjęć z pracowitego weekendu, który jak już napisał Piterek, spędziliśmy na Wyrach. Nabiegaliśmy się z Piterkiem aby złapać te nasze piękne, polskie, szybowce w powietrzu. Oblatałem też moje GP, no ale po kolei. Piątek wieczór. Sobota. 30+ stopni w cieniu. 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sage Opublikowano 27 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 27 Czerwca 2022 Sobota wieczór. Konec. 6
Sage Opublikowano 27 Czerwca 2022 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Jeszcze kilka fotek z oblotu Krzysia Harmon'a który również odbył się na Wyrach. 3
Rekomendowane odpowiedzi