kszczech Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 No i natarcie na sterach i skrzydłach mają wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej (to zdjęcie również dostałeś). Może nie tak aż tak ostro ale widać co powinieneś poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Poprawę się Usunięcie części balsy ze steru kierunku nie będzie najmniejszym problemem, a krawędzie natarcia troszkę więcej czasu potrwają, ale tez to będzie łatwe w poprawieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Ja co prawda do tego etapu jeszcze nie doszedłem, ale zastanawiam się nad ażurami zarówno na sterach jak i statecznikach. Na razie zajmowałem się działaniami związanymi z modelami, którymi latam, ale pewnie w weekend wrócę do MX-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 W bardzo powolnym tempie , ale powoli naprawiam to co zrobiłem źle, brak wolnego czasu bardzo daje mi się we znaki i przez to praktycznie stoję w miejscu z budową modelu. Skończyłem statecznik pionowy , mam prawie odchudzony z poprawioną krawędzią natarcia, ster kierunku. Jak skończę ster kierunku to zostanie mi jeden statecznik poziomy do poprawy, i tyle poprawiania. Dalej będę budował na bieżąco , mam nadzieję że już bez wpadek . Tak wygląda poprawiona krawędź natarcia statecznika pionowego. A na pikniku modelarskim Krzysztof mnie zaskoczył i przywiózł mi maskę, i szybę, ale szyba węglowa jest droższa a ja aby przyciąć koszty poczekam na szybę tańszą która nie będzie z węgla, tak więc na razie mam maskę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Buduj ,buduj. Ja zaczynam kadłub po raz drugi Trzeba Zbycha pogonić żeby zrobił te zwykłe kabinki bo ja też chciałbym taką standardową. Niestety kret na plecach wykluczył starą z dalszej eksploatacji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Wiesław, zawstydzasz mnie. Ostatnio tylko latam, a nie było czasu już na dłubanie. Może w tym tygodniu znowu przysiądę, chociaż początek tygodnia znowu zapchany. Ja zamówiłem kabinkę węglową, będę zbijał wagę na wszystkim na czym się da, a na kabince trochę można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Ja widziałem model na żywo, i to jest całkiem duża kobyła, to myślę że kilka gram , które w dodatku nie będą wisieć na ogonie nie zrobi mu wielkiej różnicy to wolę kabinę szklaną. Model bardzo ładny , i fajnie lata. Krzysztof specjalnie dla mnie startował modelem aby pokazać ile potrzeba rozbiegu aby się wzbić w powietrze , bo bardzo mnie to interesowało, ponieważ moja extra potrzebuje około 25-30 metrów rozbiegu nim się oderwie od ziemi. Mx Krzysztofa odrywa sie od ziemi po przejechaniu około 2 metrów, jeszcze dobrze nie ruszył i już leciał , tak to startuje mój nowy piankolot który waży 700g a ciągu ma 1,3kg Lata bardzo stabilnie , a lądował z zadartą mordą z małą prędkością i nie zauważyłem aby był jakiś nerwowy i trzeba było się z nim szarpać , wyglądało jak by szedł za ręką jak małe dziecko. Nawet mam film z latania Krzysztofa tym modelem, bo żonka przypadkiem nagrała, jak Krzysztof nic nie będzie miał przeciwko to mogę wstawić ten film. Ale nie wiem jakiej jest jakości bo było filmowane prosto pod słońce, ja obserwowałem latanie przysłaniając oczy obiema rękami i nie zawsze wszystko widziałem, jak Krzysztof, latał i jakim sposobem widział model? , to ja nie mam pojęcia . Zrobiłem jeszcze zdjęcie Maski od środka bo też jest ciekawa, od środka na bokach i górze jest zalaminowany styropian trochę go widać na zdjęciu, a mi bardzo się ta maska podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Maska jest faktycznie leciutka. Jakieś 150g lżejsza od oryginału. Dajcie sobie luz z tą wagą to i lata jak gazeta. Mój ważył 7.06kg do lotu i to po kilku naprawach, tylko rura węgiel i podwozie węgiel. Start faktycznie na kilku metrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Wrzuciłem film z latania tym MX-em , załadował się na YT w poprzek właśnie trwa obracanie filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Jak jednak wolę lekkie i jak mogę zrobić lżej to czemu nie Mój Velox podobnej wielkości - elektryk na 12s waży do lotu 6,1 i lata niesamowicie, tylko ja jeszcze nie przestawiłem głowy do latania większymi, ale pracuję nad tym W każdym bądź razie potrafi latać jak gazetolot, ale i jak rakieta, odejście pionowe ma takie że ho ho. Będę się starał by MX wyszedł podobnie lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Dziś skończyłem ster kierunku , odchudzony, wymieniona krawędź natarcia, tylko nie oszlifowany kształt KN bo Krzysztof powiedział że w stateczniku pionowym natarcie jest trochę za ostre i podeśle mi wzór. Więc ostateczny kształt KN zrobię później , to jest chwila, kilka ruchów ręką. Tak teraz wygląda mój stary nowy ster kierunku. Krzysztof również zalecał zakleić cienką balsą dziurę pomiędzy poszyciem więc tak zrobiłem. Tak mi wyszło zaklejenie czy zamknięcie tej części steru, jak zwał tak zwał. Została mi do poprawienia krawędź natarcia w jednym stateczniku poziomym i tyle poprawiania, drugiego statecznika poziomego jeszcze nie zaczynałem pokrywać balsą więc nie zdążyłem go zepsuć . Więc po skończeniu stateczników będę walczył ze sterami wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 To tak dla oka węgiel No i oczywiście wszystko w komplecie czeka dla Was do odbioru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Piękne toto, a waga powala. Czy kabinka była dodatkowo lakierowana, czy polerowana, że się tak błyszczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Piękne toto, a waga powala. Czy kabinka była dodatkowo lakierowana, czy polerowana, że się tak błyszczy? Z tego co się orientuję to lakierowana w formie ale ten co je robi nie zdradza technologii :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Piękne toto, a waga powala. Mnie to się najbardziej podoba "należność" A tak poważnie Marcinie to profi robota, powierzchnie lusterko i waga niska, super (co raz bardziej mi się gęba cieszy na ten zestaw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 A mi się jutro ucieszy jak odbiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Panowie Krzysiek, Marcin, dzięki za zaproszenie i pokazy w locie. MX wygląda w powietrzu i lata bardzo fajnie, oczka mi się śmiały Garb, maska i kabinka robota pierwsza klasa. Kabinka węglowa wydaje się lekka jak piórko, coś niesamowitego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_ Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Z tego co się orientuję to lakierowana w formie ale ten co je robi nie zdradza technologii :) Małe sprostowanie, kabinka nie jest lakierowana, czyli czysta żywica. Wiadomość sprawdzona u samego źródła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Zbychu a zrobisz jakąś przeźroczystą z jedną ? Tak dla mnie. Nie chcę Ci tu jakoś bruździć w temacie enter1978 ale ja dzisiaj z racji wolnego dnia podgoniłem trochę robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Pięknie I fajne kolory, też lubię kombinacje białego z czerwonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi