Skocz do zawartości

Gdzie można dostać depron a'la Flite Fest?

PtakerRC

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki,

Byłem obczaić i wydaje się spoko. Podobne jak podkładny z OBI ale jakby twardsze. 

A jakie XPS kupujecie na allegro? To to? Podrzucicie link ?

W dniu 26.10.2024 o 20:08, Jerzy_R napisał:

Jest jeszcze inna alternatywa.

Na alledrogo, np. 6mm, cały karton bo inaczej się nie da, ale mamy 20 płyt w rozmiarze 125 x 80 cm.

depron.jpg.b0d08d2a01520e04c8b660ccb387a62f.jpg

Cena jednostkowa za płytę wychodzi 14 zł (w Casto 59zł przy mniejszych wymiarach).

A można znaleźć taniej...

Budując różne latadła na zakupie jednej płyty się nie skończy...

Powiecie mi coś więcej na temat XPS Marki Diall? 

Czy to będzie lepsze jak zwykłe podkłady pod panele? Podkłady są fajnie lekkie ale pękają od byle czego. "FOAMBOARD" znowu super wytrzymałe ale tak ciężkie że nic nie chce latać, a jak dowalę większy silnik to robi się z tego rakieta. 

Kiedyś jak nie miałem dobrego depronu, to drutem oporowym pociąłem płyty styrodurowe na różne potrzebne grubości i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Styrodury też są różne, o różnej gęstości i twardości, np. najwytrzymalszy jest taki na izolacje fundamentów, ale są lżejsze i trochę miększe na typowe docieplenia. Tnie się podobnie jak styropian, tylko wolniej. Jak nie masz depronu- zrób go sobie sam!🙂

W małym mieszkaniu to nie takie proste zrobić sobie stół do cięcia pianki:P  Raczej będę celował w gotowe materiały. Polecało kilka osób ten XPS Diall, jest dostępny dość łatwo może spróbuję. 

Stół owszem musi być, ale to może być stół w kuchni. Musi być gładki, wielkość można na tą okazję powiększyć, kładąc na meblu kawał prostej płyty, o wymiarach szerokość bloku styroduru plus 10-20 cm, a długość z 1,5 m powinna wystarczyć. Przeciągasz drut w połowie długości, w poprzek stołu, obciążasz go wiszącymi ciężarkami z obu stron, podkładasz pod drut np. dwa wiertła o tej samej średnicy, równej grubości płyty jaką chcesz mieć, podłączasz prąd i powolutku tniesz. Inna sprawa- trzeba zorganizować jakieś kilku godzinne zajęcie pozostałym domownikom na zewnątrz domu i jeszcze- wywietrzyć chałupę po tej operacji 😀

2 godziny temu, baciany napisał:

Powiecie mi coś więcej na temat XPS Marki Diall? 

Czy to będzie lepsze jak zwykłe podkłady pod panele? Podkłady są fajnie lekkie ale pękają od byle czego. "FOAMBOARD" znowu super wytrzymałe ale tak ciężkie że nic nie chce latać, a jak dowalę większy silnik to robi się z tego rakieta. 

Wszystko jest lepsze niż podkłady pod panele. Piankę Diall stosuje w wielu grubościach, jest bardzo dobra.

Udało mi się zważyć płyty w Modelarni i okazało się  że ich gęstość to #3 - 42 g/dcm3, #6 i #9 - 33 g/dcm 3, Płyty firmy Diall są ok 15 % lżejsze, czyli będą mieć niewiele mniejszą wytrzymałość ale cena jest ok. 30 % niższa.

W Modelarnia sprzedają czeski extrupor cięty na kawałki. Extrupor to jest marka depronu na Czechy. To jest ten sam materiał co prawdziwy niemiecki depron.

W warsztacie jest wątek o depronach gdzie robiłem tabelkę z właściwościami.

Zrobiłem 2 testy.

1. Klej wodny stosowany w kaletnictwie i introligatorstwie. Zdaje się papier pakowy ładnie się przykleił, równo. Nie dało to zbyt dużo bo sam klej jest elastyczny ale zobaczymy.

2. Klej do tapet że skrobi - tutaj fajnie usztywniło ale podczas schniecia z panelu zrobiło banana i sam papier schodzi dość łatwo. Trzyma się jak na ślinę...

A nie lepiej oklejać model po jego sklejeniu?

Używam papieru japońskiego i Sidolux.

Nie mam porównania, bo nigdy nie używałem do tego celu wikolu ale przypuszczam, 

że takie połączenie wagowo wychodzi lżej.

sidolux.jpg

W dniu 4.11.2024 o 20:01, robertus napisał:

Wszystko jest lepsze niż podkłady pod panele. Piankę Diall stosuje w wielu grubościach, jest bardzo dobra.

I to jest najlepsza rekomendacja.... a gość wie co mówi bo ciągle coś dłubie w temacie. Czas na szukanie "najlepszego "depronu lepiej przeznaczyć na podwyższenie umiejętności pilotażowych wtedy i depron będzie "lepszy" ... 😉  A swoją drogą nie ma lepszej nauki niż budowanie - rozbijanie - naprawianie .... Im szybciej przez to przejdziesz ...dalej zajdziesz . 😉 Nie znam żadnego modelarza któremu udało się "przeskoczyć" etap klejenia i rozbijania ... .

I myślę również że to dobry plan. W Kraju nie ma ogólnie takiej samej pianki jak flite test i trzeba się z tym pogodzić. Mam depron 3mm i 6mm z modelarnia na próbę i wytrzymałość w stosunku do podkładów to zupełnie inna bajka. Olewam oklejanie papierem, pójdę w kolorowe taśmy pakowe i lecimy z tematem dalej. Jak materiał się wykończy zakupie XPS diall bo wydaje się być faktycznie dobrą opcją. 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.