Ziggy Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Witam Wszystkich Modelarzy, Powolutku rozpoczalem budowe naszego Polskiego samolotu. Bedzie uzywany do wyscigow ( mamy to w Adelajdzie Golden Era Air Race) oraz do holowania szybowcow. Silnik Saito 90cc Zagadka dla kolegow : jaki to jest model ? Zalaczam pare zdjec do pomocy. Pozdrowienia Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 PZL-ka z charakterystycznym płatem inż Puławskiego, tylko która? PS Płat Puławskiego Fajnie, że na obczyźnie wybrałeś polski samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 PZL P.1 prawdopodobnie. Autor rysunku Marek Ryś, żródło Airart.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Jacek, ale do jedynki to ten silnik Zyggiego chyba nie za bardzo pasuje? PS Pozostałe poza modelem 1 i 8 bardziej się nadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 P-11c wypalanka z Modelesuchocki? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Łącznikowy PZL Ł - 2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 PZL P24 albo PZL 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Zyggi już popełnił P11c, co prawda tylko całkiem fajnego mikrusa, ale myślę, że raczej inną wersję będzie budował. Skłaniam się do tego co pisze Michał. Te późniejsze wersje z krytym kokpitem byłyby chyba lepsze jako wyścigowce. Ja obstawiam PZL P.24 z przeszkloną kabinką. Wygląda super: PS PZL 50 nie ma skrzydła Puławskiego, a takie skrzydło składa Zyggi, co widać na fotkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Fakt, ale ten pasuje na "racera" - PZL P.24 jeszcze też. No bo jedenastki sobie nie wyobrażam w tej konwencji... No i to byłoby marzenie, gdyby ktoś jedynkę zaprojektował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Eeee, do bani z taką zagadką. Ziggy wziął i se poszedł a ja jestem ciekawy. Można to tak kolegów trzymać w niepewności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 No Ziggi z takim silnikiem Saito 90 cm3 będzie ta P-11c modelem wyścigowym , oglądałem film który zamieściłeś , ciężko Ci będzie prześcignąć tamte modele , gdyż P-11c ma duże opory czołowe i rozpiętość nie mała 2,5m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 No Ziggi z takim silnikiem Saito 90 cm3 będzie ta P-11c modelem wyścigowym , oglądałem film który zamieściłeś , ciężko Ci będzie prześcignąć tamte modele , gdyż P-11c ma duże opory czołowe i rozpiętość nie mała 2,5m. Ale jakby mial odpowiednie profile to kto wie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Ale jakby mial odpowiednie profile to kto wie.. Szczególnie w osłonie silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Profil tu nic nie da , z taką osłoną typu pralka frania będzie duży opór powietrza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Witam Kolegow, Odpowiedz do Michala : wczoraj to pisalem wieczorem i po prostu zasnolem. My jestesmy do przodu z czasem 9 1/2 godzin. Okolo 2130 to ja juz prawie do spania , wiecie lata leca. Tak to jest P11c od Pana Suchockiego 2.5 m rozpietosci. Budowa takiego modelu jest naprawde przyjemnoscia - marzenie z mlodych lat. Duzo ludzi bierze udzial w tym wyscigu nie dla wygrania ale zeby tam byc. Przejzalem Polskie Konstrukcje Lotnicze tom II i PZL P11/IIIG-D sterowany przez plk J Kossowskiego bral udzial w National Air Race in Cleveland USA in 1932. Takze PZL P11a holowal szybowce na Wegrzech w tym czasie. Muse zrobic kompromis i dlatego wybralem PZL 11. Moge isc droga Pana Henryka , ktory jest mistrzem budowy tego modelu. Mysele o srebrnym kolorze malowania. Macie jakies propozycje. Ziggy Jeszcze jeden film : https://youtu.be/-icUMy1FQr8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Profil tu nic nie da , z taką osłoną typu pralka frania będzie duży opór powietrza . Radziu popatrz na te latające beczki "racerów" z filmiku wklejonego przez Zyggiego. To dopiero są prawdziwe "franie" z doczepionymi skrzydełkami. PS Irek zgadł. Browar mu się należy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Radziu popatrz na te latające beczki "racerów" z filmiku wklejonego przez Zyggiego. To dopiero są prawdziwe "franie" z doczepionymi skrzydełkami. PS Irek zgadł. Browar mu się należy! Odpowiednia moc powinna załatwić sprawę prędkości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Dzien dobry, Niestety budowa bedzie opozniona. Mam remont kuchni i jadalni - no i zaczely sie niespodzianki : pdloga do wymiany ( nie planowany krok ) Zamieszczam fotke Australijskiej mysli technicznej. Powoli jade z konstrukcja PZL - malo czasu, musimy ten remont skonczyc raczej szybko. A teraz na zakonczenie odwiedzil mnie nadzor budowlany z Urzedu Lotnictwa Naturalnego ( na drzewie nad moja buda ) Mam nadzieje ze nie zasmiecam tematu. Ziggy cos nie wyszlo ale zalaczam Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Jeden urzędnik frontem do petenta a drugi ma to w d... Tak czy siak dzioby pokrzywione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam Kolegow, Dzisiaj wielki dzien - dostalem przesylke z Krakowa od Pana Wojciecha. Uratowal budowe 11-nastki. Tu w Australji nie mozna kupic listewek jakie sa potrzebne. 11Wszystkie wymiary sa w systemie USA ( system imperialny ) Wyciecie listewek do moich wymiarow to prawie niemozliwe. Dlatego poprosilem Wojciecha i jest caly zestaw listewek Bardzo dziekuje za pomoc i ruszam dalej. Ziggy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi