piotr28 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Taka prawda... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Pokazałem synowi który planuje kredyt mieszkaniowy... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Cytat Pierwszy bank w Polsce z oprocentowaniem dużo poniżej zera. https://businessinsider.com.pl/finanse/ujemne-oprocentowanie-w-pekao-sa-sprawdzamy-ktorzy-klienci-straca/qggcgwl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 czyli -zanieś SWOJE pieniądze do banku -a oni zabiorą Ci ich część. to ja zadam pytanie -kto mi zostawi swoją kasę a ja mu pół zabiorę ? żeby się nie ograniczać jak ten bank. A może nawet całą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Chłopaki, to jest naprawdę dobre ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Dziwne jest to graficzne przedstawienie sześcioosobowej rodziny ?. Że co to niby? Coś jest nie tak z proporcjami tam. Grafika próbuje nam wcisnąć absurd przy którym ten pierwszy widoczny na pierwszy rzut oka jest malutki. Nie jest to Piotrze w żaden sposób do Ciebie. Tylko ostatnio widzę coraz więcej takich podwójnych przekazów na internetach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 No co się czepiasz są dwie mamusie i jest dwóch tatusiów, nowoczesność do nas w końcu dotarła :-))) 1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 czyli -zanieś SWOJE pieniądze do banku -a oni zabiorą Ci ich część. to ja zadam pytanie -kto mi zostawi swoją kasę a ja mu pół zabiorę ? żeby się nie ograniczać jak ten bank. A może nawet całą ?Efekt mrożenia gospodarki dla banków pieniądze to towar.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 3 godziny temu, Marek_Spy napisał: Efekt mrożenia gospodarki dla banków pieniądze to towar. no jeśli to jest towar za którego "składowanie" w banku czyli za lokaty ma się płacić -to w przypadku kredytu bank powinien płacić klientom -przecież oni wtedy przechowują pieniądze należące do banku. Czyli -prosimy milion kredytu w gotówce i niech bank nam dopłaca, że wzięliśmy ... -absurdów ciąg dalszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 no jeśli to jest towar za którego "składowanie" w banku czyli za lokaty ma się płacić -to w przypadku kredytu bank powinien płacić klientom -przecież oni wtedy przechowują pieniądze należące do banku. Czyli -prosimy milion kredytu w gotówce i niech bank nam dopłaca, że wzięliśmy ... -absurdów ciąg dalszy...Czyli nie wiesz jak to działaWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Wiem jak działa -i po prostu to bzdury. Bzdury możliwe tylko dlatego, ze wszyscy my jako klienci i obywatele się na to zgadzamy. Kiedyś płaciło się bezpośrednio gotówka przechowywaną w "skarpecie" i żaden bank nie był potrzebny. Potem wygodniej było poprzez bank- bank gromadził nasze pieniądze jako wkłady dając nam jakiś tam procent i część tych pieniędzy pożyczał innym jako kredyty biorąc wyższy procent. I bank żył z różnicy oraz prowizji. Potem banki zaczęły pożyczać pieniądze których nie posiadały... teraz nastąpił kolejny postęp.. Najwyższy czas zażądać wypłaty pensji w gotowce. Nadal mamy takie prawo. I wypłaty pieniędzy z banków -bo instytucja skarpety jest bardziej opłacalna niż banku. I zobaczymy z czego utrzymają się banki i rządy jeśli ludzie będą płacić sobie bezpośrednio. Chcesz -pożyczę Ci nieistniejący model -za to oddając ten nieistniejący jako procent dodasz mi rzeczywisty silnik. Albo przechowam Twój prawdziwy model -będę nim latał a Ty jako opłatę wycofując model zostawisz mi silnik. Jeśli w międzyczasie rozwalę -cóż... Twoje ryzyko. do tego to się sprowadza. A my wszyscy jako społeczeństwa radośnie przyklaskujemy -bo jaka wygoda i nowoczesność. tak to wygląda i tak działa patrząc z punktu widzenia klienta. napisał bym to obrazowo w kilku słowach -ale nieobyczajnie by brzmiało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Masz rację tak to działa i jeszcze pożyczają twoje pieniądze, następnie dla twojej wygody wszczepia ci chip i będzie jeszcze lepiej.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 W dniu 21.12.2020 o 21:41, latacz napisał: I wypłaty pieniędzy z banków -bo instytucja skarpety jest bardziej opłacalna niż banku. Opowiem tu kolegom pewne zdarzenie sprzed paru ładnych lat... (jeszcze sprzed kryzysu w 2008). A mianowicie oglądałem jakiś wywiad telewizyjny z ekonomistą prof. Orlowskim w czasie kiedy jeszcze nie było tego kryzysu, gospodarka szla do przodu, a on był wtedy doradcą prezydenta (Kwaśniewskiego) d/s ekonomicznych, czy jakoś tak. Rozmowa dotyczyła modnego wówczas inwestowania w różne fundusze inwestycyjne. Gadają, gadają, jak to ładnie, cacy, miód i lukier, a na sam koniec dziennikarz prowadzący zadał mu ni stąd, ni zowąd, takie infantylne pytanie: - A gdyby Pan, Panie Profesorze, miał zainwestować swoje własne pieniądze, to najlepiej w jaki fundusz..? Orłowski nie odzywał się przez dobrą chwilę, a potem bardzo poważnie cicho odpowiedział: "Trzymałbym w skarpecie..." To dało mi wtedy bardzo dużo do myślenia.... Czemu on tak odpowiedział, no przecież dopiero co zachwalał co innego...? .... W banku mam tylko to co absolutnie niezbędne - firma niestety musi mieć konto, a bez karty nie da się niektórych rzeczy zrobić zdalnie, więc minimum trzeba trzymać... I tyle tylko. A na jakiś miesiąc przed ukazaniem się wiadomości o ujemnym oprocentowaniu, mój bank, ten sam niestety, przysłał mi propozycję prywatnej lokaty na oprocentowanym w wysokości /UWAGA!/ 0.05% koncie.. Czyli 50 złotych od 100.000,-/rok... Dowcipnisie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opowiem tu kolegom pewne zdarzenie sprzed paru ładnych lat... (jeszcze sprzed kryzysu w 2008). A mianowicie oglądałem jakiś wywiad telewizyjny z ekonomistą prof. Orlowskim w czasie kiedy jeszcze nie było tego kryzysu, gospodarka szla do przodu, a on był wtedy doradcą prezydenta (Kwaśniewskiego) d/s ekonomicznych, czy jakoś tak. Rozmowa dotyczyła modnego wówczas inwestowania w różne fundusze inwestycyjne. Gadają, gadają, jak to ładnie, cacy, miód i lukier, a na sam koniec dziennikarz prowadzący zadał mu ni stąd, ni zowąd, takie infantylne pytanie: - A gdyby Pan, Panie Profesorze, miał zainwestować swoje własne pieniądze, to najlepiej w jaki fundusz..? Orłowski nie odzywał się przez dobrą chwilę, a potem bardzo poważnie cicho odpowiedział: "Trzymałbym w skarpecie..." To dało mi wtedy bardzo dużo do myślenia.... Czemu on tak odpowiedział, no przecież dopiero co zachwalał co innego...? .... W banku mam tylko to co absolutnie niezbędne - firma niestety musi mieć konto, a bez karty nie da się niektórych rzeczy zrobić zdalnie, więc minimum trzeba trzymać... I tyle tylko. A na jakiś miesiąc przed ukazaniem się wiadomości o ujemnym oprocentowaniu, mój bank, ten sam niestety, przysłał mi propozycję prywatnej lokaty na oprocentowanym w wysokości /UWAGA!/ 0.05% koncie.. Czyli 50 złotych od 100.000,-/rok... Dowcipnisie... Tylko że .... Mogą stwierdzić że będzie koniec obrotu gotówkowego i będą dopiero jaja a już mają na świecie takie pomysły.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 no to przykładowo darmo naprawię maszynę a w zamian przez 5 lat będę darmo brał ziemniaki na zimę... - jeśli ludzie uciekną z kasą z banków i nie będą z nich korzystać -to jak niby zlikwidować gotówkę ? jacyś oni -którzy decydują Qu za nas ??? owszem -jeśli wszyscy będą płacić kartami -i mimo strat i kosztów korzystać z banków to gotówka samoistnie zanika. I można zlikwidować coś co jest niszowe. Trochę inny przykład -markety i kasy samoobsługowe -nie dość, że u kogoś kupię i płacę za towar -to mam sam się obsłużyć -czy sklep mi zapłaci za "bycie kasjerem" przez kilka minut x kilkadziesiąt w miesiącu ? 20x 5 minut to jest ponad półtorej godziny darmowej pracy na rzecz sklepu... A jednocześnie -głupie kasjerki zachęcają do korzystania z kas samoobsługowych i cieszą się, że tą metoda maja mniej pracy. I jakoś nie wiążą kas samoobsługowych z redukcją etatów i zwolnieniem połowy kasjerów... Ja nigdy nie korzystam z kas samoobsługowych, jeśli nie ma kas z ludzką obsługa lub są do nich duże kolejki -to po prostu nie robię zakupów w takim sklepie. Podobnie co do zasady nie płacę kartą (chyba, że wyjątkowo jeśli zabraknie gotówki a bankomat daleko) Niestety jako społeczeństwa jestesmy jak te barany dobrowolnie idące na rzeż -i cieszące się, że rampa do rzeźni wygodna... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 A kluczem do zmian wszystkiego są 2 słowa; wygoda i strach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 A kluczem do zmian wszystkiego są 2 słowa; wygoda i strach. Dodaj jeszcze głupotę i podatność na manipulacje medialną.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 3 godziny temu, latacz napisał: Niestety jako społeczeństwa jestesmy jak te barany dobrowolnie idące na rzeż -i cieszące się, że rampa do rzeźni wygodna... ...foto poniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 19 godzin temu, Marek_Spy napisał: Mogą stwierdzić że będzie koniec obrotu gotówkowego i będą dopiero jaja a już mają na świecie takie pomysły. Prawda, był jeden taki kraj, ale szybko się z tego wycofał. Chyba, że będzie jak z galeriami w niedzielę, przykład węgierski niczego nas nie nauczył. A teraz lament... Poza tym, pamiętacie panikę jaka wybuchła kiedy skumulowały się awarie systemów(jak twierdzili, ale kto wie...) w kilku bankach? A i nasze kochane Słoneczko może zrobić nam niespodziewanie psikusa jak ten nie tak przecież dawny (balckout)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Jak nie możemy na Sylwestra potańcować osobiście, to wyślemy zastępców... Z Noworocznymi Życzeniami dla Kolegów.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi