Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej na odwrót. Radiomaster to kopia Jumpera. Jumper t16 był pierwszy a i tak jest zerzniety z Futaby. Miałem wczoraj T16 w rękach - nawet fajne radio i poważnie się zastanawiam czy to juz nie czas wymienić poczciwego Multiplexa 3010 na coś nowoczesniejszego. 

Opublikowano

Przemek, napisz proszę więcej o Jumperze. Jak pracuja drążki i przełączniki/przyciski? Oglądałem zdjęcia i rzeczywiście jest odgapiony od Futaby ale i ma dodatki, których tańsze Futaby - do 3200pln nie mają. Wygląda to super.

Czy można do Jumpera zamontować moduły nadawcze Futaby lub Frsky? Pytam bo nie widzę w ofercie tak małych i fajnych odbiorników jakie występują u Futaby i FrSky, a które potrzebuję do F3K.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

@samolocik jak chcesz mozemy się ugadać i poklikasz sobie po moim Jumperze. Używam go niecały rok i jestem baaardzo zadowolony. 

Napewno nie jest to jakość premium jak u futaby.

Nie potrzebujesz innego modułu jak ten ktory jest w jumperze. Obsługuje chyba już wszystkie odbiorniczki Frsky (Zresztą wpadnij możemy zrobić testy bindowania)

Inne zewnetrzne moduły JR też zamontujesz.

Opublikowano

Radiomaster to nie żadna kopia Jumpera tylko efekt rozłamu w firmie Jumper i podziału na dwie firmy o trochę odmiennych koncepcjach.

Obydwie firmy w nowych modelach mają ekran dotykowy (aktualnie jeszcze nieobsługiwany przez OpenTX).

Najnowszy Jumper T18 będzie miał moduł 5in1 współpracujący dodatkowo z odbiornikami R9 (868/915Mhz).

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, magilla napisał:

@samolocik 

Nie potrzebujeszinnego modułu jak ten ktory jest w jumperze. Obsługuje chyba już wszystkie odbiorniczki Frsky (Zresztą wpadnij możemy zrobić testy bindowania)

Inne zewnetrzne moduły JR też zamontujesz.

Ciekawe czy ta zasada dalej funkcjonuje w przypadku FrSky ACCST v2 i ACCES.

Mam stare Turingy 9X z nowiutkim modułem XJT i firmware w wersji 2.0 nie współpracuje z radiem. Dopiero downgrade do poprzedniej wersji na module i odbiornikach przywróciło funkcjonowanie linku RC.

Opublikowano

Dzięki Mariusz za propozycję oglądnięcia i przetestowania nadajnika. Na razie odbiorników FrSky nie posiadam ale pomału się przymierzam do tańszego systemu dla mniejszych modeli z uwagi na nowe ceny odbiorników Graupnera.

Napiszę na PW jak znajdę chwile na wizytę najlepiej gdzieś na lotnisku żeby przy okazji polatać.

Opublikowano

Witam

Mam takie laickie pytanie:

Ponieważ jestem słabo zorientowany (jeszcze) i sprzęt kompletuję stopniowo, aparatura, symulator, gogle fpv a teraz przyszedł czas na jakiegoś drona, quada, wielowirnikowca i już prawie jestem zdecydowany biorąc pod uwagę przepisy które miały się zmienić 1 lipca A wejdą dopiero 1 stycznia 2021 r, wybór padł na taki model. Ale prosił bym Was o radę, z którym odbiornikiem najlepiej kupić, skoro jestem w posiadaniu Jumpera T16 PRO?

Z góry dzięki za pomoc

Screenshot_20200530-221822_AliExpress.jpg

Opublikowano

T16 jest FCC czyli FrSky D16 non-EU z tego obrazka

chociaż nie w nowym firmware są już do wyboru EU-LBT

ale niby na tym FCC większa moc = lepszy zasięg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. 

Dziwna sprawa. Za każdym razem gdy wybieram w moim T16 model którym chce latać to muszę na nowo bindować odbiornik tego modelu. Spotkaliście się z czym takim? 

Opublikowano

no to zaktualizuj oba firmware, zbinduj odbiornik i sprawdź

bo może jakiś bug wcześniej był...

----------------------------------------------------

jeszcze przyszło mi do głowy, że może nie zmieniasz nr.odbiornika dla następnych modeli 00, 01 ,02 itd...

i każdy następny bindujesz jako 00, a poprzednie ustawienie jest nadpisywane

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.06.2020 o 11:37, J-23 napisał:

T16 jest FCC czyli FrSky D16 non-EU z tego obrazka

chociaż nie w nowym firmware są już do wyboru EU-LBT

ale niby na tym FCC większa moc = lepszy zasięg

Zamówiłem wersję non-EU...

Mam nadzieję że bez problemu uda się zbudować z nim JUMPERA. 

Aparaturę kupiłem w Polskim sklepie....

Przy pierwszym pobieraniu Firmware była opcja EU do zaznaczenia a teraz już takiej opcji do zaznaczenia nie ma przy pobieraniu.

Pozdrawiam 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Mam już ten model, ale nie mogę zbindować go JUMPER'em

Później wstawię fotki jak to wygląda, ale teraz mam jedno pytanie: czy jak na początku używałem JUMPER;a z symulatorem i mogło się zdarzyć tak, że włączyłem go bez przykręconej anteny, to mogło się coś spalić?

Opublikowano

tak, moduł nadawczy mógł polec [- nie ma to związku z bindowaniem odbiornika]

po prostu zasięg będzie bardzo mały

Opublikowano

Wszystko wygląda tak:

Po ierwszym podłączeniu pakietu do quada wszystkie dźwięki są ok a odbiornik święci na czerwono stałym światłem (nie powinno migać?).

Po włączeniu z wciśniętym przyciskiem dioda miga szybko na zielono.

Odbiornik: FRSKY D16 Non - EU.

Na początku miałem obawy czy zakup odbiornika FCC nie będzie stwarzał problemu. Wcześniej przy pobieraniu aktualizacji oprogramowania JUMPERA była do zaznaczenia opcja EU. Teraz już nie ma i wybierając w ustawieniach modelu opcję FRYSKY jest do wyboru między innymi: D16, D16 8ch, LBT(EU), LBT 8ch....

Na żadnym z tych ustawień nie udaje się bindowanie

20200724_200545.jpg

20200724_190325.jpg

20200724_200438.jpg

20200724_190419.jpg

20200724_200536.jpg

20200724_200447.jpg

Opublikowano

Wszystko wygląda tak:
Po ierwszym podłączeniu pakietu do quada wszystkie dźwięki są ok a odbiornik święci na czerwono stałym światłem (nie powinno migać?).
Po włączeniu z wciśniętym przyciskiem dioda miga szybko na zielono.
Odbiornik: FRSKY D16 Non - EU.

Co mówi instrukcja od quada o bindowaniu? Kiedy należy wyłączyć zasilanie?

Pokaż no ten odbiornik frsky d16 noneu.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.