grzegor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zima, wysokość operacyjna wyjdzie jakieś 10 stopni - skóra się przyda Sorry za ot.
d9Jacek Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 2 godziny temu, AKocjan napisał: model spalinowy ze schowanym wewnątrz cylindrem? prawdziwe modele , prawdziwych samolotów to nie są na bateryjkę?? Nie wiedziałes o tym ????? 1
mecenas Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Lucjanie, na jakim kleju kleiłeś ten ołów do wyważenia modelu? Cytat Obciążenie ołowiane zostało zamocowane w skuteczny sposób do konstrukcji modelu
Lucjan Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2020 2 godziny temu, mecenas napisał: Lucjanie, na jakim kleju kleiłeś ten ołów do wyważenia modelu? Wojtku ! Użyłem masy poliuretanowej SIKAFLEX , używa się jej w motoryzacji. Pozdrawiam.
mecenas Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Dzięki, no właśnie muszę wkleić 700g ołowiu w maskę i tak się zastanawiałem na jakim kleju.
Lucjan Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Ja stosuję ten klej od lat. Nawiercam w elemencie dziurki aby klej się lepiej zakotwiczył, daje grubą (3-5 mm ) warstwę kleju i gotowe . Trzeba odczekać kilka dni aby klej się dobrze utwardził . W ten sposób mocuję też serwa ( przykręcone uprzednio do płytki montażowej) i mam przy okazji warstwę pochłaniającą drgania od silnika.
Lucjan Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Po oblocie modelu , przyjdzie czas na loty bojowe, więc przygotowałem taki oto zastaw :
Wodzu 7 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Piękny ???.Powodzenia przy oblocie.Mam tylko jedną uwagę,czy to złudzenie,czy też kołpak śmigła ma bicie przy małych obrotach silnika ?Czekam na film z oblotu. Pozdrawiam Wojtek.
dyra63 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Lucjanie, mechanizm do zrzutu bomby jeśli to nie tajemnica to na jakiej zasadzie działa , bo ten mój mechanizm w Zero- jest chyba przekombinowany i nie zawsze zadziała.?
jethrotull Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 W dniu 25.02.2020 o 17:56, Lucjan napisał: Z tą nazwą to pokręciłem , zrobiłem skrót. Powinno być Messerschmitt Bf 109 F. Lucjan, z tą nazwą to ktos kiedyś arbitralnie ustalił że "powinno" być "Bf", a nie "Me", tylko że obie nazwy były używane przez niemieckie dokumenty z epoki, np. załączona instrukcja użytkowania w locie (na zdjęciu współczesny przedruk), wydana przez producenta samolotu. Także jeśli kiedyś ktoś się będzie Ciebie czepiał że "powinno" byc "Bf", a nie "Me", to najlepiej uśmiechnąć się szeroko, pokiwac głową i zmienić temat.
Lucjan Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2020 15 godzin temu, Wodzu 7 napisał: Piękny ???.Powodzenia przy oblocie.Mam tylko jedną uwagę,czy to złudzenie,czy też kołpak śmigła ma bicie przy małych obrotach silnika ?Czekam na film z oblotu. Pozdrawiam Wojtek. Dziękuję za miłe słowa. Być może coś tam jest nie tak , ale kołpak jest tak lekki jak wydmuszka jajka , więc łożyska wału silnika bardzo nie ucierpią.
Lucjan Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2020 8 godzin temu, dyra63 napisał: Lucjanie, mechanizm do zrzutu bomby jeśli to nie tajemnica to na jakiej zasadzie działa , bo ten mój mechanizm w Zero- jest chyba przekombinowany i nie zawsze zadziała.? Wykorzystałem gotowy mechanizm zapadkowy sterowany serwem. Dawno temu kupiłem go w Anglii. Na poniższym schemacie pokazałem jak ja wykonuję podobny mechanizm domowym sposobem .? Mechanizm zrzutu.pdf 3 godziny temu, jethrotull napisał: Lucjan, z tą nazwą to ktos kiedyś arbitralnie ustalił że "powinno" być "Bf", a nie "Me", tylko że obie nazwy były używane przez niemieckie dokumenty z epoki, np. załączona instrukcja użytkowania w locie (na zdjęciu współczesny przedruk), wydana przez producenta samolotu. Także jeśli kiedyś ktoś się będzie Ciebie czepiał że "powinno" byc "Bf", a nie "Me", to najlepiej uśmiechnąć się szeroko, pokiwac głową i zmienić temat. Masz rację , jest trochę zamieszania z tą nazwą . Mnie to nie przeszkadza , Me czy Bf to zawsze będzie Messerschmitt?
RAFALR30 Opublikowano 15 Lipca 2020 Opublikowano 15 Lipca 2020 Co słychać w temacie? Budowa modelu zakończona, po oblocie, zrzut bomb zakończony powodzeniem?
jethrotull Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 W dniu 29.04.2020 o 17:50, Lucjan napisał: Także jeśli kiedyś ktoś się będzie Ciebie czepiał że "powinno" byc "Bf", a nie "Me", to najlepiej uśmiechnąć się szeroko, pokiwac głową i zmienić temat. W dniu 16.07.2020 o 08:46, mr.jaro napisał: Arbitralnie konwencje nazewnictwa narzucalo RLM (Reichsluftfahrtministerium), a nie "ktos kiedys" i bylo to wowczas... ? Tak czy owak, model bardzo ładnie koledze Lucjanowi idzie.
Lucjan Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Opublikowano 29 Lipca 2020 Panowie ! po co się spierać o nazwę , szkoda czasu i energii. Najważniejsze żeby model Me czy Bf 109 dobrze latał. Po usunięciu kilku drobnych usterek zamierzam wkrótce dokonać oblotu.
piotr jet Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 I tak Trzymać Lucjanie! pozdrawiam Piotrek
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 6 Września 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 Września 2020 W końcu oblatałem Bf 109. Oblot odbył się na lotnisku w Bobrownikach. Było trochę problemów na rozbiegu , bo ten typ jest bardzo wredny, i muszę trochę potrenować technikę startu . WhatsApp Video 2020-09-03 Lucek.mp4 5 7
Rekomendowane odpowiedzi