das_model Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 13 godzin temu, mike217 napisał: Das model ... gdzieś już bywałeś bynajmniej nie na zawodach wiec nie pisz o urywaniu sekund bo pojęcia o tym nie masz . A żywica , takie klejenie jest nic nie warte co byś tam nie dosypał Drogi Michale to gdzie bywałem żadna tajemnica ,pisał będę co sobie będę chciał, a to że w zawodach nie startowałem...no fakt nic nie wiem...Trenowałem dużo i spaliłem nie jeden motor i utopiłem niejeden ślizg... ale nie byłem na zawodach....Jestem tylko nieudolnym amatorem. Jak bym startował to bym był omnibusem wyrokującym ze zdjęcia jaki jest skład tej papki i na dodatek już by wiedział że to klejenie nic nie warte. Niech Ci będzie jesteś większym idolem niż Wróżbita Maciej. Jeśli już musisz coś skomentować to zrób to rzetelnie i konstruktywnie-jeśli potrafisz. Jeśli coś zarzucasz to uargumentuj-wszyscy odniesiemy korzyść. Ale może nie potrafisz bo jesteś „miszczem”? Ja wieczorem wrzucę fotki mojej nieudolności i niewiedzy.
mike217 Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 Nie nie uważam się za" Miszcza" ale ciężko patrzec na takie zalewanie klejem. Co tu argumentować? Sklejke ze sobą klei się żywicą z aerosilem, i jest to pewnik. Idź to pierwszego zakładu gdzie remontują szybowce drewniane, polecam ten w Bydgoszczy. Tam zobaczysz jak się klei i ile kleju trzyma..
BMS Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Opublikowano 27 Marca 2020 5 godzin temu, mike217 napisał: Nie nie uważam się za" Miszcza" ale ciężko patrzec na takie zalewanie klejem. Co tu argumentować? Sklejke ze sobą klei się żywicą z aerosilem, i jest to pewnik. Idź to pierwszego zakładu gdzie remontują szybowce drewniane, polecam ten w Bydgoszczy. Tam zobaczysz jak się klei i ile kleju trzyma.. Dzięki Michale i to jest fajna odpowiedź.? Jak pisałem tak wrzucam kilka fotek nadbudówki i trochę galanterii.. Teraz podkład Teraz proszek Trochę kitu I trochę galanterii z laserka I bulaje. I jest jakoś do przodu.
BMS Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Opublikowano 28 Marca 2020 27 minut temu, zalesvw napisał: A tak troche z innej beczki... Kto w końcu buduje ten model ?? BMS czy Das_model ?? Czy jedna osoba pisząca z dwóch kont, co jest delikatnie nielegalne tu na forum ?? Bo lekko się zgubiłem jak czytałem o tym klejeniu... Faktycznie. 2 razy jest z innego konta u mnie. Ale nie wiem jak ? Choć w sumie to już wiem.........Efekt nie zamierzony.....2 kompy i 2 różne konta bo jedno było stare i nie mogłem się zalogować i dałem sobie spokój a tu masz.... To jednak ja w dwóch osobach. Wyloguję się z tamtego konta aby w błąd nie wprowadzało.Za zaistniałą sytuację przepraszam było to niezamierzone. Skoro już po południu to następne suveniry.
JADAR62 Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Szybko idzie. Ciekawe pokrętła do zaworów. Z jakiej to strony? Jakiej farby używasz?
cezar65 Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Nie ma co się spieszyć , i tak w tym roku pływania nie będzie....i nic na to nie poradzimy ....ja już zawsze miałem sezon rozpoczęty.... dzisiaj takie ciepło , korciło mnie , ale nie ma co....
BMS Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Opublikowano 29 Marca 2020 14 godzin temu, JADAR62 napisał: Szybko idzie. Ciekawe pokrętła do zaworów. Z jakiej to strony? Jakiej farby używasz? Pokrętła zaworów sam zaprojektowałem i są wycięte z preszpanu 2mm. Kiedyś użyłem do takiego projektu i zostały... Co do farby to o które elementy chodzi? Większość ma podkład epoxydowy a potem baza samochodowa biała a potem bezbarwny matt. 12 godzin temu, cezar65 napisał: Nie ma co się spieszyć , i tak w tym roku pływania nie będzie....i nic na to nie poradzimy ....ja już zawsze miałem sezon rozpoczęty.... dzisiaj takie ciepło , korciło mnie , ale nie ma co.... Do skończenia to jeszcze chwila. Więc bądźmy dobrej myśli.
JADAR62 Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 A więcej szczegółów o farbie epoksydowej, producent?
BMS Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Opublikowano 29 Marca 2020 43 minuty temu, JADAR62 napisał: A więcej szczegółów o farbie epoksydowej, producent? Coś takiego. Fajne bo dobrze wypełnia też pory i dobrze się obrabia nawet z grubej warstwy.
fordson Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 15 godzin temu, cezar65 napisał: Nie ma co się spieszyć , i tak w tym roku pływania nie będzie....i nic na to nie poradzimy ....ja już zawsze miałem sezon rozpoczęty.... dzisiaj takie ciepło , korciło mnie , ale nie ma co.... Jest taka piosenka zespołu Tilt , a w niej refren " jeszcze będzie przepięknie , jeszcze będzie normalnie "
wacek.matuszak Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 FORDSON - Pane Hawranek ,to już se ne wrati !!!!
BMS Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Trochę dłubaniny i przymiarki galanteri. I trąbka Eustahiusza.. Tutaj pachołki które pójdą do "kreta" aby zdjąć z nich chrom... I jest troszkę do przodu.
JADAR62 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Pokrętła do włazów okrągłe byłyby lepsze niż typowo zaworowe.
BMS Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2020 W tej kolejce włazy dostały okleinę. I zacząłem robić maszt oświetleniowo-antenowy czy jakoś tam... A za chwilę barierka kół ratunkowych i wstępne przymiarki na nadbudówce.
BMS Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Ponieważ dookoła schiza i zamordyzm narodu naszego więc posiedziałem na tyłku i oto efekty:Na pierwszy ogień poszło tylne mocowanie kół ratunkowych. W dniu 26.03.2020 o 12:02, Francka napisał: Klej cjanoakrylowy by to załatwił szybciej i ładnie by wyglądało . Jak widać z powyższego jest tak gdzie trzeba cyjan.Mam nadzieję że wygląda dobrze. Doszły koła ratunkowe Zrobiłem prawie na gotowo maszt czy jak tam to się zwie. Dorobiłem 2 reflektory Zrobiłem przymiarkę tylnej części osprzętu nadbudówki Tu parę parę "pasowań" I wstępna całość.
BMS Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Doszło kilka drobiazgów jak kotwica Część armatury Skrzynka Pachołki w podkładzie Skrzynia w przymiarce z oknem Pomalowany maszt oraz barierka z kołami ratunkowymi C.D.N.
BMS Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2020 A tu drobiazg. Wiosło i bosak z bierek .
BMS Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 W końcu udało się dokończyć sprawę okien w nadbudówce. Niby proste al. Chciałem ramy, a nie chciałem zwykłej folii….Chciałem imitację szyb , które się błyszczą i są przyciemniane. I te framugi i jak to wszystko połączyć. Ale udało się . Najpierw same ramki. Potem podkład ze sklejki 0,4 ,Całość zagruntowana i pomalowana. Pierwsza próba z niebieskim kolorem..kiepska bo za cukierkowa..Drugie podejście kolor bursztynowy czyli jak przyciemniane szyny i to błyszczące. Strzał w dziesiątkę! Okna zalałem żywicą do odlewów z odpowiednim pigmentem . Dla mnie realizm 100%.
BMS Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Była chwila to zrobiłem radar oraz mechanizm napędu radaru. Będzie on uruchamiany z oddzielnego kanału i będzie miał regulowane obroty aby był bardzo realistyczny. Trochę brzęczy ale może da się go nieco wyciszyć...
Rekomendowane odpowiedzi