robertus Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Opublikowano 23 Maja 2020 Dzięki Sławek. Ano własnie tak. Jak materia nie chce współpracować to pomagam sobie taśmą oklejając zewnętrzną stronę. Tu na filmie oczywiście nie mogłem tego zrobić ze względu na druk. A jak materia wciąż nie chce współpracować to pomagam sobie suszarką równomiernie. Forumowy kolega Rosomak sprzedał mi jeszcze patent na moczenie całego elementu piankowego w gorącej kąpieli w wannie, ale jeszcze nie testowałem. Zwykle kant stołu, lub kuchennego blatu wystarczy. Z depronem i climaporem nie ma tu problemu, gorzej z podkładami..
Janekm Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 Zapytałem, ponieważ z depronem sobie radzę, a byłem ciekaw jak zachowuje się ten climapor, bo w rękach nie miałem tego wynalazku jeszcze...
robertus Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Opublikowano 23 Maja 2020 Kolejna porcja relacji. Wracam do skrzydeł i tunelu Opracowuję tunel wlotowy, czyli lewy chwyt od dołu. nie było tego w planach 3D. Wymyśliłem to na gorąco. Potem to dorysuję do planów. Dokleiłem stateczniki. Tak dokleiłem. Przycinając zostawiłem trochę więcej materiału aby je zamocować do "kadłuba" Stateczniki są na podkładce z warstwy płyty aby ustawić różnicę poziomów między skrzydłem a statecznikiem Jest tu też pręt węglowy który bezie osią obrotu stateczników. Nie mogłem się zdecydować, która linia lepsza więc pręt jest po środku. Mam nadzieję, że to dobra oś obrotu. Tak, pręt będzie przechodził również przez tunel EDF. Na ostatnim zdjęciu zamontowana jest już kompletna górna część tunelu wylotowego teraz czas na poszycie. Dorobiłem też ten trójkąt wzmacniający lewy wlot między wręgami. Trzeba dodać do planów. Tak piszę takie rzeczy, że jakby ktoś chciał zbudować coś z moich planów to musi być świadomy, że to nie są plany PnP, że "tylko skleić i w powietrze". Trzeba też trochę pogłówkować i może wymyślić swoje własne, lepsze, rozwiązanie na różne problemy. 3 minuty temu, Janekm napisał: Zapytałem, ponieważ z depronem sobie radzę, a byłem ciekaw jak zachowuje się ten climapor, bo w rękach nie miałem tego wynalazku jeszcze... jak depron, polecam. Jest odpowiednio sztywny i elastyczny. Taki jak trzeba.
robertus Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Opublikowano 24 Maja 2020 @Vesla w szczelinie między tymi dwoma podłużnicami będzie wsunięty statecznik pionowy. To plus grubość pianki poszycia powinno ustabilizować statecznik w pionie. Teraz oklejam przyklejam poszycie kadłuba Dla pozycjonowania miejsca połączenia skrzydła z kadłubem pomagam sobie wklejając paski z depronu. I górna część kadłuba oklejona. Pierwszy segment zostawiam, rozłożyłem elektronikę i tam mniej więcej będzie znajdować się pakiet. Wyliczone SC przez wychodzi na przednim wzmocnieniu węglowym. Jeszce zwrócę uwagę na fakt, ze stery płytowe nie są w linii ze skrzydłem a warstwę depronu wyżej.
japim Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 Byłem dzisiaj na wycieczce i spotkałem Miga. Ten egzemplarz stoi pod szkołą mojego syna.
robertus Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Opublikowano 26 Maja 2020 Obracamy migusia na plecki. Przymiarka EDF, tunel wylotowy jeszcze nie przycięty. Da się zauważyć pręt węglowy, który robi za oś sterów płytowych. Plany No i tutaj zaczyna sie większa improwizacja, bo nie mam jeszcze docelowego pomysłu na wlot pod kadłubem. Na razie wkleiłem wręgi podwójną podłużnicę, wzmacniającą spód modelu przy lądowaniu. Z trzech warstw depronu zrobiłem taką grubą, wyprofilowaną wręgę. i wklejam ją przed EDF Wcześniejszą wręgę chyba też tak zrobię. Na razie nie mam jeszcze docelowego EDF i regulatora. Skupię się teraz na wylocie i sterach płytowych.
japim Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 A jakiego EDF teraz wsadziles? Czy dobrze widzę, że to FMS? V2 czy V1?
robertus Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Opublikowano 26 Maja 2020 Co sądzicie o takim pomyśle na wloty. Plus minus? 13 minut temu, japim napisał: A jakiego EDF teraz wsadziles? Czy dobrze widzę, że to FMS? V2 czy V1? Przez pomyłkę dostałem FMS 70mm wersję pro z inrunnerem. Jest zajebisty, ale pod 6S.
japim Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Hehe - to dokładnie taki jak ja kupiłem. Mam zamiar wykorzystać ta zajebistosc w Bieliku.
RAFALR30 Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Robert a czy nie warto jeszcze trochę depronu wydłubać z wręg (choć widzę, że część poszycia już przykleiłeś) tak aby co nieco powietrza od przodu model jeszcze zasysał. lub boczne wloty powietrza jak w Su-22 ale do przeniesienia w Twoim Migu na tył , bliżej turbiny.
robertus Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 Problemem nie jest brak miejsca w kadłubie a brak miejsca na tunel przy samym stożku. Taki np. model freewinga jest większy i jest tam coś co można uznać za wlot. Z drugiej strony stożek w tym modelu nie jest w skali, jest mniejszy, bądź, umówmy się, ze w pozycji maksymalnie wsuniętej. Mi zależało w modelu na oddaniu skalowalności stożka. To, plus grubość pianki na poszycie powoduje, ze mogą być tylko dosłownie szpary nie wnoszące nic do ogólnego przepływu powietrza dla EDFa. Może gdybym dwa przednie segmenty zrobił z żywicy, cieniutkie jak papier ale mocne to dałoby się nieco powiększyć tu wloty.
Vesla Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Modelarstwo to sztuka kompromisu. ? dobrze idzie. Boczne wloty nic nie ujmują modelowi. W locie nie widać.
stema Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 15 minut temu, Vesla napisał: Modelarstwo to sztuka kompromisu. ? ... Zrób stożek krzyżak.
robertus Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Opublikowano 29 Maja 2020 Dłubię dalej. teraz już bardziej konkretniej, zaczynam uzbrajać model. Stery płytowe. Taki patent mam na orczyk i jednocześnie usztywnienie steru. Tunel już odcięty i obrobiony. pręt 3mm węglowy wklejony, trochę spina kadłub, żeby się nie rozpłaszczył od naprężenia poszycia. Górna część tunelu i wręgi wzmacniające wklejone. Tu jak i na górze podłużnica na tunelu jest podwójna. Oklejenie poszycia, ostatniego segmentu Dodaję wzmocnienia z listewek w dolnej części kadłuba. Stery płytowe są nałożone na pręt węglowy i zabezpieczone takim pierścieniem, żeby nie spadły. W razie problemów łatwo go zdemontować. Położenie serw A takim narzędziem wycinam rowek na przewód serwa. Miejsca na serwa są w skrzydłach są przecięte na wylot - to tylko 7mm - a od spodu podklejone kawałkiem karty telefonicznej Widok na całość. Serwa sterów płytowych umieściłem dość daleko, jednak nie dało się bliżej. Nie ma wystarczająco dużo miejsca między poszyciem a tunelem na EDF w środku. Waga modelu w takim stanie, łącznie z przednią częścią to 520g. 1
Vesla Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Idziesz ostro. Ja mam urlop więc i w pracowni cisza ? Czasami tylko jakiś detal. Fajnie rozwiązałeś te stery wysokości. Ciekawi mnie jaki wpływ na strumień (i ciąg) będzie miał ten pręt w tunelu.
robertus Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 Edit: poprzestawiałem posty aby było chronologicznie
robertus Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 Detal mocowania bowdena przy serwie. Zrobiłem klinik aby podpierał bowden I widok od strony steru Montaż skrzydła KFM-3 Stopnie kleje klejem polimerowym, nie wszyscy może wiedzą, ale klei się nim tak, że smaruję powierzchnię, przykładam stopień, trochę poprzesuwam elementy między sobą aby rozsmarować klej między warstwami i odklejam od razu. Czekam aż wyparuje rozpuszczalnik, ok minuty i dopiero przykładam i dociskam. Tu już nie ma możliwości korekty, łapie od razu. Pierwszy stopień przyklejony, teraz drugi stopień Czekam aż wyparuje rozpuszczalnik Gotowe skrzydło Teraz podcinam i szlifuję natarcie aby przypominało natarcie klasycznego profilu Dodatkowo modyfikuję skrzydło i ścinam końcówkę górnego stopnia tak aby profil kfm3 przeszedł płynnie w kfm2 Mam nadzieję, że widać. Robię to dlatego, bo na końcówce profil kfm3 byłby już za gruby w stosunku do cięciwy. Wklejanie statecznika pionowego Zapomniałem zrobić zdjęcie, ale wyciąłem szparę w poszyciu między wklejonymi pod spodem podłużnicami. dla przypomnienia I wkleiłem w tą szparę statecznik, wszedł na ok 1cm. Jest sztywno. Do testów środka ciężkości ustawiłem stateczniki poziome w takiej pozycji
robertus Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 Filmowe podsumowanie budowy do tego momentu Praktyczna weryfikacja wyliczonego środka ciężkości. Jak się robi od zera to dobrze zrobić taki test zanim zamontuje się ciężkie wyposażenie Model w teście szybowania waży 730g z aparatura testową. Szybowanie potwierdziło obliczenia środka ciężkości, Dziękuję @jarek_aviatik za pomoc. SC oscyluje między 260 a 265mm Obliczone SC to 256mm 3
Andrzej Klos Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Podobaja mi sie Twoje podporki do ustawienia SC ?
robertus Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 25 minut temu, Andrzej Klos napisał: Podobaja mi sie Twoje podporki do ustawienia SC ? Mają szeroki zakres regulacji
Rekomendowane odpowiedzi